16.8 C
Dubrovnik
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaPolitikaĐuro Capor: Glas za srđevce je glas protiv korupcije i uhljebljivanja, glas...

Đuro Capor: Glas za srđevce je glas protiv korupcije i uhljebljivanja, glas za promjene

Prijeko potrebne promjene koje građani očekuju neće donijeti skupine i pojedinci koji su nas doveli u situaciju u kojoj se danas nalazimo. Zelenu transformaciju te odgovorno i otvoreno upravljanje mogu donijeti oni koji se za takve promjene godinama bore, ističe Đuro Capor, kandidat stranke Srđ je Grad za gradonačelnika Dubrovnika.

U Vašem programu ističete otvoreni proračun, dostupan svima. Što će se promijeniti ukoliko gradske financije i financije javnih tvrtki i ustanova u kulturi budu javno dostupne svima?

-Kroz otvoreni proračun će se kroz jednostavno, svima dostupno pretraživanje moći pratiti kako se upravlja javnim novcem, novcem građana, primjerice, koje to tvrtke, pod kojim uvjetima i rokovima, uz javnu nabavu ili bez nje dobivaju poslove s gradom i gradskim poduzećima. Time će se motivirati i potaknuti i druge tvrtke, koje dosad nisu radile s gradom, da ponude svoje usluge i cijene. Ono za što se zalažemo jest otvoreno, konkurentno i pravedno tržište, fer prilika za sve. Uvjereni smo da bi se time stvorile i uštede u odnosu utrošenog novca i dobivene vrijednosti. Otvaranje proračuna, znači i otvoreni poziv građanima da sudjeluju u planiranju financija, u definiranju prioriteta i razradi konkretnih rješenja koja trebaju i žele u svojem susjedstvu. Nerijetko su to mali, ne pretjerano skupi radovi koji građanima mogu donijeti bitne pomake za njihov kvart, njihovu svakodnevnicu.

Puno ste govorili o urbanizmu i stanovanju, pitanjima koja muče i stare i mlade u Dubrovniku. Vaš model iznajmljivanja stanova u gradskom vlasništvu zvuči dobro, a zašto mislite da druge stranke u Gradskom vijeću nisu pristale na ovaj prijedlog srđevaca?

-Takozvani dubrovački POS bio je „forte“ predizborne kampanje Mata Frankovića 2017. Mandat ističe, a projekt nije realiziran jer je, između ostalog, upitna njegova provedivost i zakonitost. Problem dostupnog stanovanja ne možemo izjednačavati s nuđenjem dostupnijeg vlasništva za manji broj obitelji. Što je sa svim ostalim obiteljima? Hoće li se na osnovu takvih politika cijena najma ili cijena kvadrata za njih imalo izmijeniti i postati dostupnija? Grad mora stvarati uvjete u kojima će moći utjecati na te cijene, a to je moguće upravo ako grad ima vlastiti fond stanova koji će davati u trajni prihvatljivi najam. Taj najam bit će ujedno i prihod koji će ulagati u nove stanove i tako kontrolirati funkciju stanovanja – jednu od temeljnih funkcija svakoga grada. Već sam više puta naglasio kako su upravo to prakse drugih europskih gradova atraktivnih za život poput Beča ili Berlina.

Kad govorimo o „održivosti“, gospodarenje otpadom problem je koji će Dubrovnik tek osjetiti, a nakon što se zatvori Grabovica. Bili ste protiv CGO Lučino razdolje. Kako biste Vi riješili problem s otpadom?

-Zelena transformacija, jedan od temeljnih ciljeva EU počiva na reduciranju količine otpada odvajanjem na kućnom pragu, kompostiranjem, recikliranjem i ponovnom uporabom. Kao članica Europske unije, imamo na raspolaganju velika sredstva upravo za učinkovito gospodarenje otpadom, za prelazak na čistu energiju. CGO Lučino razdolje je, osim strahovitog ekološkog rizika, problematičan i stoga što je on predimenzioniran i nužnim smanjenjem količina otpada postat će nerentabilan, a tu nerentabilnost će preskupo opet plaćati građani. Problem je ogroman. Puno toga predugo traje i radi se na krive načine. Primjera dobrih, pravih rješenja imamo u Europi, ali i u Hrvatskoj, samo treba zasukati rukave. Nama je to važno, a važno je i građanima i zbog izgleda Grada i zbog zdravlja ljudi.

Kažete izmjene GUP-a su kozmetika. Što ćete, ako Vi osvojite vlast, napraviti s GUP-om?

-O preizgrađenosti užeg područja grada govorilo se još 80-ih godina prošlog stoljeća. Iza Domovinskog rata došlo je do eksplozije nelegalne gradnje, koja se nakon GUP-a 2005. legalno nastavila. Sad imamo to što imamo, što nam svima smeta. Predimenzionirane zgrade, uništene zelene površine, uske prometnice i nedostatak parkinga. Takav loši GUP više puta je „točkasto“ nadopunjavan i mijenjan prema zahtjevima i interesima pojedinaca. Urbanističko planiranje grada usko je vezano uz strategiju razvoja. To nije posao za samo za nekoliko, uvijek istih arhitekata, koji se ravnaju po uputama gradonačelnika i interesnih skupina. Naš novi GUP, krenut će od građana i njihovih potreba, od cjelovitog urbanističkog promišljanja grada, grada koji će biti otvoren, otporan i održiv i povrh svega dostojan urbanističke izvrsnosti onog ishodišnog, početnog Dubrovnika.

Zašto mislite da bi građani za gradonačelnika trebali izabrati Vas, a ne nekog drugog kandidata?

-Upravljanje gradom mora se temeljiti na otvorenosti, održivosti i suradnji. Moramo početi graditi partnerski odnos sa svim akterima koji ovaj grad zasigurno vole i žele mu najbolje. Moramo komunicirati, surađivati i zajednički definirati prioritete te solidarno ulagati napore kako bismo te prioritete i ostvarivali. Za gradonačelnički mandat sam se pripremao tijekom proteklih 15 godina baveći se pitanjima od javnog interesa. Vjerujem da su građani prepoznali moju srčanost i dosljedno zalaganje te borbu za bolja rješenja za grad i za građane. Srđevci su se uvijek borili za interes građana, za javno dobro. Glas za srđevce je glas protiv korupcije i uhljebljivanja, glas za promjene, za otvoreni proračun, za pravednije tržište, za bolji život mladih, za bolje obrazovanje i za očuvanje okoliša.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić