20.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 28 travnja, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomAna Antunović: u našoj kući uvijek su se jaja pituravala u lučini

Ana Antunović: u našoj kući uvijek su se jaja pituravala u lučini

Pituravanje, pengavanje, bojanje uskršnjih jaja omiljena mi je aktivnost još od kad sam kao dijete gledala mamu kako to radi i čekala da vidim kako će svako jaje ispasti i kakav će uzorak svaka trava ostaviti. U našoj kući uvijek su se jaja pituravala u lučini, pa ću vam taj jednostavni i prirodni način danas opisati, a u ovaj proces možete uključiti i djecu da svojim kreativnim ručicama daju poseban izgled jajima – piše naša Ana Antunović, a Ana zna!

Među mnogobrojnim tehnikama koje se koriste diljem svijeta, bojanje jaja u lučini, odnosno opnama od ljubičaste i crvene kapule jedna je od najstarijih i najprirodnijih metoda. Osim što ćete imati prekrasna jaja, bez straha ih možete i pojesti jer su bojana prirodnom bojom.

Za bojanje jaja lučinom  potrebno vam je

– Jaja (što su više bijela, bolje će primiti boju)

– Opne crvenog i ljubičastog luka

– Stare najlonke

– Konac ili gumice

– Ocat

– Voda

– Cvjetići i travke koje će ostaviti otisak (petrusimen, cvijet viole, list maslačka i sličnih livadskih trava, list djeteline). Najbolje se primaju mekani listovi bez dlačica.

Prije svega, važno je skupiti dovoljno opni crvenog luka. One su ključni element koji će vašim jajima dati lijepu, duboku boju. Količina opni ovisi o broju jaja koja planirate bojati, ali u pravilu, što više opni, to intenzivnija boja.

Jaja operete pa na svako priljepite list ili cvijet, a zatim ga pažljivo stavite u čarapu i zavežete grop na vrhu. Mora biti dobro stisnuto, a ako radite prvi put najbolje je svako jaje zasebno “pakirati”. 

U velikom loncu staviti hladnu vodu i ocat (omjer je na 1 litru vode 1 dcl octa) i lučinu, što više to bolje, a zatim dodate jaja. Kuha se na laganoj vatri, a kad prokuha, kuhajte još 10ak minuta i onda ostavite da se sve skupa hladi.

Kad se jaja ohlade, polako ih izvaditi iz vode, prerezati čarapu tamo gdje je zavezano i izvaditi jaje. Kad se osuše, nauljite ruke maslinovim uljem i lagano prođite jaja da se sjaje.

Ako već niste, još stignete napraviti i sirnice, a recept vaš čeka na vašem dubrovniknet.hr

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA