Varivo od slanutka za koje će se tražiti žlica više

Piše: Ana Antunović

Varivo od slanutka i ne zvuči kao neka delicija, ali ovako spremljeno oduševit će i velike i male, a veliki plus je što se sprema za pola sata. Preduvjet tome je ili da imate domaći već skuhani slanutak u lednici ili da kupite konzervirani slanutak te ga dobro isprete prije korištenja. Iako se tekućina od slanutka nerijetko koristi u jelima, primjerice kao veganski šlag, ja ne preferiram korištenje jer je primarna uloga te tekućine konzerviranje zbog čega sadrži dosta soli i škroba.

Osnova ovog jela nam je sofrito, jako usitnjeno povrće koje će dati gustinu. Za 4 osobe koristite 1 kapulu, 2 mrkve, 1 veći krumpir i ¼ glavice celera (celer je opcionalan).

Povrće je najbolje usitniti u sjeckalici ili ručno na male kockice, a onda sve zajedno staviti u lonac na malo maslinovog ulja i dinstati desetak minuta s dvije žlice vode. Kad se sofrito već lagano zaprži,u varivo dodate na kolutiće nasjeckani poriluk, promiješate i dodate slanutak.

Ako slučajno imate temeljac ili malo domaće juhe – to će jelu dati još više okusa, a ako nemate podlijte ga s vodom. Poklopite i kuhajte 25 minuta, uz povremeno miješanje. Poslužite s kockicama prepečenog kruha, a za one koji bez mesa ne mogu, slobodno ubacite malo suhog mesa, kobasicu ili na kockice pancete koje lagano tostirate na tavi.

Video recept vas čeka na profilu @kuhana_i_pecena

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.