22.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaKolumneBliži li se kraj Igrama kakve poznajemo?

Bliži li se kraj Igrama kakve poznajemo?

Proteklih dana dio kulturnog miljea je izrazio zabrinutost zbog “glasina” kako se spremaju promjene u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara koje bi mogle značiti i kraj festivala kakav u Gradu živi već 74 godine.

Nakon što je ministrica kulture, Dubrovkinja Nina Obuljen Koržinek nedavno imenovala novu intendanticu Dubrovačkih ljetnih igara, proslavljenu i uglednu međunarodnu pijanisticu Martinu Filjak, bilo je jasno da će glazba imati posebno mjesto u budućem festivalskom programu. Tim više se s nestrpljenjem počeo očekivati trenutak kada će se obznaniti ime osobe koja će preuzeti odgovornost za dramski program Igara koji je svojom teatarskom ambijentalnošću osigurao ugledno mjesto na europskoj festivalskoj ljetnoj mapi. Stoga je vijest kako u organizacijskom ustroju više neće biti mjesta za ravnatelja dramskog programa, već selektora, neugodno odjeknula u dijelu javnosti budući sami naziv sugerira “reviju” već odigranih predstava, odnosno Igre bez vlastite produkcije i stvaranja predstava na nekom od lokaliteta u gradu.

Ta nam je informacija, iskreno, zazvučala zlokobnom, poput nekog vjesnika koji najavljuje kraj Igara kakve poznajemo.

Nešto se događa i događat će se, uvjeravamo se nakon što nam iz Ministarstva kulture stiže odgovor kako su se posljednjih godina intenzivirale rasprave o načinima realizacije pojedinih festivala, uz što su vezane moguće promjene u njihovu ustroju i produkcijskim planovima. U dubrovačkom slučaju, ako bismo željeli posve pojednostaviti priču, Igrama kakve poznajemo moglo bi “odzvoniti” zbog cijena i gubitka ambijentalnosti koja je “pala” kao žrtva komercijalizacije gotovo svih javnih površina u gradu, te broja ugostiteljskih i svih ostalih sadržaja koje stvaraju gužvu i buku unutar zidina, a i prostorima u neposrednoj blizini.

Na nužnost promjena uvelike utječu novi oblici distribucije kulturnih sadržaja kao i smjerovi razvoja drugih sličnih europskih festivala. Vezano uz Dubrovačke ljetne igre, posebno se primjećuju sve viši troškovi produkcije, a pogotovo rast cijena smještaja umjetnika i ansambala, kao i činjenica da je veliki broj tradicionalnih pozornica u Dubrovniku postao potpuno neprimjeren za profesionalne izvedbe – smatra ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Je li ovo smjer u kojemu će o novom konceptu Igara razmišljati i nova intendantica?

O ovim temama razgovaram i razgovarala sam s brojnim profesionalcima i stručnjacima kako na međunarodnoj, tako i nacionalnoj razini, a naravno da posebno intenzivno razgovaram s novoizabranom intendanticom Martinom Filjak koja će o koncepciji, budućem razvoju Dubrovačkih ljetnih igara, svom programu i svojim suradnicima, govoriti nakon što preuzme funkciju u rujnu ove godine – odgovara ministrica, dodajući kako može potvrditi da do sada nije bilo nikakvih razgovora o mogućem produljenju ili skraćivanju festivala.

A za kraj, ministrica spominje projekt koji bi većem dijelu javnosti mogao biti posve nov.

Ono na što se referirate u svojim pitanjima odnosi se vjerojatno na važan nacionalni projekt K-HNK u okviru kojeg su prvi puta umrežena sva nacionalna kazališta, a u sljedećoj fazi, dijelom tog konzorcija trebali bi postati i nacionalni festivali što sam već više puta najavila. Realizacijom koprodukcija i intenzivnijom razmjenom osigurat će se nužno bolje povezivanje nacionalnih kazališta, a publika će imati priliku vidjeti najbolja ostvarenja na različitim pozornicama. U tom smislu, ideje o realizaciji dramskih programa nacionalnih festivala kao dijela K-HNK pokrenute su od strane Ministarstva, a o samim modalitetima će se razgovarati s ciljem da se bolje koriste produkcijska sredstva i naravno, da publika ima priliku vidjeti najbolja ostvarenja. No program K-HNK ni na koji način ne podrazumijeva otkazivanje festivalskog dramskog ansambla, a nema razgovora ni o tome da bi se dramski program mogao nazvati “revijom” izbora već izvedenih i prikazanih predstava – zaključuje.

O novom ustroju Igara zasigurno će još biti puno rasprava, ali kako se zasad čini, 75. Dubrovačke ljetne igre mogli bismo gledati u promijenjenom izdanju.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA