16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPelješčani u obrani brda sv. Ilije: peticija za zaštitu prirode kojoj prijeti...

Pelješčani u obrani brda sv. Ilije: peticija za zaštitu prirode kojoj prijeti apartmanizacija

Na društvenim mrežama širi se i potpisuje peticija protiv devastacije i zaštite Brda sv. Ilije na Pelješcu, kao oaze netaknute prirode. Peticija je adresirana na upravu Hrvatskih šuma, voditelje UPŠ Split i upravitelje šumarije Korčula. Zaljubljenici i zaštitnici sv. Ilije, naime, ponovno su se “pokrenuli” nakon ponovljene aktualizacije izgradnje navodno protupožarnog puta koji bi, prema njihovom mišljenju, otvorio put apartmanizaciji sv. Ilije.

Brojnim ljubiteljima prirode je sporna izgradnja protupožarnog puta, jer smatraju kako otvara vrata gradnji na sv. Iliju, te ističu kako je prostornim planom predviđena izgradnja dvije žičare na svetom Iliji te čak četrdeset apartmana na gornjoj postaji žičare.

Peticija protiv daljnje gradnje puteva na Iliji pokrenuta je prvi put još prošle godine i to na inicijativu Planinarskog društva Sv. Ilija, no njihove su aktivnosti prestale nakon obećanja načelnika Orebića da se neće ništa raditi. Proteklih dana su radnje na trasiranju puta nastavljene, te se ponovno pokreće peticija ovoga puta građana koji sebe nazivaju Zaštitnicima sv. Ilije.

Iako su peticiju pokrenuli građani, situaciju i razloge pokretanja peticije, pojasnili su nam članovi Nezavisne liste Zaokret, čija tri vijećnika sjede u Općinskom vijeću Orebića, a koji su se aktivno uključili u zaštitu sv. Ilije, budući da bi ga u budućnosti voljeli vidjeti kao Park prirode, a ne apartmansko naselje.

Odakle proistječe bojazan da bi se moglo započeti s gradnjom na sv. Iliji?

– Ovdje se nažalost ne radi ni o kakvoj neutemeljenoj bojazni već o vrlo stvarnoj prijetnji temeljenoj na tome da su u prostornom planu Općine Orebić vjerovali ili ne, ucrtane čak dvije žičare, te je Općina, odnosno komunalno poduzeće u vlasništvu Općine, KTD Bilan d.o.o. naručilo i financiralo projekt na kojem se vrlo jasno vide planovi gradnje.

Javni uvid u projekt bio je 2018. godine, te je uz projekt gradnje žičare koji nažalost prema studiji izvodivosti nije financijski isplativ sam po sebi već treba dodatne sadržaje koji se mogu unovčiti, naručitelj predložio na gornjoj postaji žičare gradnju – 40 apartmana!

Kako ne bi bilo potrebno puno komplikacija oko ovoga, te mijenjanja prostornog plana, apartmansko naselje nadovezalo se na gornju postaju žičare, te se prilikom dobivanja dozvole za gradnju žičare automatski dobiva i dozvola i za gradnju apartmana. Da bi se toliki broj apartmana izgradio i da bi mogao poslovati potrebna je cesta i to nas dovodi do stvarne namjene gradnje ovog puta.

Govori se o izgradnji protupožarnog puta? Zbog čega je to sporno? I kuda bi taj put treba proći?

– Drago nam je da ste primjetili kako se govori o izgradnji protupožarnog puta jer protupožarni put se definitivno neće graditi! I osim ogromne devastacije prirode, otvaranja vrata gradnji na Iliji, sporan je upravo taj “protupožarni put”.

Prema NN 26/2003 (20.2.2003.), Pravilnik o zaštiti šuma od požara u članku 2 svi pojmovi su jasno definirani te je prema tome “Protupožarni put Šumska staza koja je preuska za prolaz vozila te služi za prolazak vatrogasaca i priručne vatrogasne tehnike do požarišta.”

Ono što će se eventualno graditi (a mi se nadamo da neće) može biti jedino Protupožarna prosjeka s elementima šumske ceste, a to je Prosječeni prostor u šumi u obliku pruge očišćen od drveća i niskog rasli­nja, širine 4–15 m s elementima šumske ceste koji ima namjenu prolaska vatrogasnih vozila do požarišta. Opravdanost ove gradnje bi trebalo detaljno provjeriti. Put bi spajao Pišćet i Poljski vrh u dužini 2556 metara.

Smatrate da će se na sv. Iliji graditi apartmani?

– Smatramo da se apartmani neće izgraditi jer će zdrav razum prevladati nad ovim devastirajućim planovima. Smatramo da će građani uspjeti sačuvati naše najveće blago.
Ali isto tako smatramo da je plan gradnje itekako aktualan, te da će se, ukoliko javnost ne poduzme sve što može da ovo zaustavi, apartmani biti izgrađeni i brže nego mislimo da je moguće!

Nažalost devastacija koju smo dozvolili uz more ne najavljuje ništa dobrog ni brdima uz obalu.

Zbog svega je pokrenuta i peticija? Tko ju je pokrenuo i što je zapravo njena svrha? Kome se peticija obraća?

– S obzirom da Zaokret nije pokretač ove peticije, te da ovo nije političko pitanje, već se radi o zaštiti javnog dobra, jedino što Vam možemo reći jest to da je peticija protiv daljnje gradnje puteva na Iliji pokrenuta još prošle godine i to na inicijativu Planinarskog društva Sv. Ilija.

Tema gradnje ovog puta tada je dočekana izuzetno negativno, te je na skupštini Planinarskog društva Sv. Ilija načelnik Općine Orebić rekao kako su Hrvatske šume odustale, te da se put neće graditi.

Ta izjava je smirila javnost i prestalo se sa svim aktivnostima. Nedavno ova tema opet postaje aktualna, Sporni put se trasira i najavljuje se gradnja. Javnost opet glasno negoduje, ovaj put umjesto Planinarskog društva Sv.Ilija nositelj peticije su građani koji se nazivaju Zaštitnici Sv.Ilije.

Za sve dodatne informacije vezano za peticiju, te njeno pokretanje molimo vas da se obratite direktno akterima koji su u tome sudjelovali.

Što su sljedeći koraci?

– Što se tiče ovog pitanja morat ćete se obratiti pokretačima peticije. Zaokret će nastaviti promicati svijest o važnosti zaštite Ilije, te prirode općenito. Naša vizija je da Ilija umjesto apartmansko naselja postane Park prirode, te ćemo podržati i promovirati sve legalne aktivnosti koje budu organizirane u svrhu zaustavljanja daljnje gradnje na Iliji!

Dodajmo i kako smo niz pitanja na ovu temu uputili i na adresu načelnika Općine Orebić, Tomislavu Ančiću, no do zaključenja ovog tekst odgovore nismo zaprimili. Kad i ako odgovore zaprimimo, objavit ćemo ih.

Peticiju možete pročitati i potpisati ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Tako je počelo sa Golfom na Srđu, da bi se pretvorilo u apartmansko naselje na Srđu.
    Zahvaljujući peticiji udruge Srđ je grad, nakon dosta vremena je zaustavljeno.
    Požurite s peticiju, dajte u javnost više informacija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA