30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBožinović: zasad ne razmatramo ukidanje mjera za prelazak državne granice

Božinović: zasad ne razmatramo ukidanje mjera za prelazak državne granice

U protekla 24 sata zabilježeno je 230 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.976. Među njima je 2.140 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. U protekla 24 sata oporavilo se 718 osoba, a testirano je njih 3.141.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 220.223 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 230 u protekla 24 sata.

210.844 osoba se oporavilo, od toga 718 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 35 osoba, ukupno 4.403 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.080,918 osoba, od toga 3.141 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.679 osoba.

Na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, među ostalim je kazao kako je incidencija novozaraženih na tjednoj bazi u padu. Najnižu incidenciju ima Dubrovačko-neretvanska, a najvišu Međmurska županija. Trenutno smo na 14. mjestu od 27 zemalja EU, a po smrtnosti na 20. mjestu.

-Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 29.746 ljudi od čega u Sisačko-moslavačkoj županiji 3 100. U zdravstvu je procijepljeno gotovo 13 tisuća, a u domovima za starije gotovo 15 tisuća osoba, kazao je Capak.

Alemka Markotić kazala je kako je na zdravstveni sustav značajno manji pritisak zadnjih tjedan dana, a smanjila se i smrtnost i broj osoba na respiratoru.

-Još u petak je Sveučilište u Teksasu dokazalo da Pfizerovo cjepivo djeluje i na nove mutante, koji su uzrokovali brzo širenje virusa. Nakon 4 mjesec antitijela u krvi su na vrlo visokoj razini. I kod cjepiva AstraZenece bi se imunitet mogao zadržavati imunitet preko godinu dana, kazala je Markotić.

Na konferenciji je istaknuto kako se očekuje da će se do ljeta u hrvatskoj procijepiti 50 posto stanovništva.

-Za nastavu u školama postoji posebno povjerenstvo, to nisu odluke stožera. Upravo u ovom trenu sastanak je ministra Fuchsa s predstavnicima Grada Zagreba. Izvjesno je da iz objektivnih razloga će posebni izazov biti organizacija nastave za potresom pogođena područja. Treba naglasiti da epidemiološka situacija, iako bolja nego pred nekoliko tjedana još uvijek nije stabilna, odgovorio je na pitanje novinara ministar Božinović.

Davor Božinović potvrdio je danas na konferenciji za medije da će se mjere na granicama, koje su na snazi do 15. siječnja, produžiti.

Rekao je da se ne vidi poboljšanje situacije s koronavirusom u zemljama u EU, da se širi zarazniji soj koronavirusa te da je sve to uzeto u obzir kada se radi o ovoj odluci.

“Odluka koju ćemo donijeti 15. siječnja bazirat će se na stanju u našem okruženju, koje nije dobro. U ovom trenutku ne razmatramo nikakvo olakšavanje trenutno važećih graničnih procedura”, rekao je Božinović.

Ovo su mjere na granicama

Prema mjerama u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili moraju ići u samoizolaciju do pristizanja negativnog testa, uz nekoliko iznimki koje se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, zdravstvene radnike…

Obveza PCR testa ili samoizolacije se odnosi i na sve hrvatske državljane izvan Hrvatske koji su za blagdane planirali doći u posjet, ali i za sve Hrvate koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja svijeta pa će bilo kakva putovanja za božićne i novogodišnje blagdane biti teško izvediva.

Podsjetimo i da je propisano kako je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku, ne računamo li neke iznimne slučajeve u kojima mogu boraviti u Hrvatskoj.

Zabrana ulaska u Hrvatsku ne odnosi se na one koji dolaze neposredno iz država ili regija članica Europske unije, odnosno šengenskog prostora ili država pridruženih šengenskom prostoru, koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (dostupni na ovom linku). No valja napomenuti kako je među EU zemljama i zemljama koje spadaju u šengenski prostor trenutno u zelenom samo djelić jugozapada Finske.

Za putnike iz takozvanih zelenih regija važno je da su preko zemalja kroz koje prolaze do Hrvatske tranzitirali. Ako na ulazu u Hrvatsku dokažu da se nisu zadržavali u područjima kroz koja tranzitiraju prema Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku bez PCR testa.

Tko sve može ući bez negativnog testa

Postoji sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnike u tranzitu uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Granična policija ima naputak preko granica u svojstvu pograničnih radnika puštati i druge kategorije putnika koji zbog naravi svog posla ili zanimanja imaju potrebe učestalog prelaska državne granice (na primjer, sportaši koji igraju za klubove u susjednoj državi).

Tko može ući iz trećih zemalja

Putnicima sa slobodom kretanja unutar EU i Europskog gospodarskog prostora, odnosno državljanima članica EU, šengenskog prostora ili zemalja pridruženih šengenskom prostoru i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, ako dolaze iz trećih zemalja, ulazak u RH dozvolit će se uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili uz samoizolaciju do zaprimanja negativnog testa na testiranju u Hrvatskoj.

Ako netko tko spada u ovu kategoriju ima negativan PCR test napravljen u Hrvatskoj zbog kratkotrajnog putovanja u drugu državu i vraća se u Hrvatsku u roku kraćem od 48 sati, odnosno u roku važenja testa, od njega se neće tražiti novi test.

PCR test se ni u ovom slučaju neće tražiti od zdravstvenih djelatnika, istraživača u zdravstvu i djelatnika u skrbi za starije, pograničnih radnika, osoblja u prometnom sektoru, diplomata, vojnog i policijskog osoblja, humanitarnih djelatnika i civilne zaštite u obavljanju dužnosti, putnika u tranzitu i osoba koje putuju radi školovanja.

Treće zemlje iz kojih nije potreban PCR test

U skladu s preporukom Vijeća EU negativan PCR test se neće tražiti od putnika iz još nekoliko zemalja. Trenutno se radi o putnicima koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, Kine te posebnih upravnih područja NR Kine – Hong Konga i Makaa. Uvjet je da ne pokazuju znakove bolesti te da nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelim.

Na državljane trećih zemalja, dakle nečlanica EU, šengenskog prostora i zemalja pridruženih šengenskom prostoru, primjenjuju se ista pravila kao i iz ranijih odluka koje je donosio Stožer i mogu ući u Hrvatsku jedino ako su zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i civilna zaštita u obavljanju dužnosti, putnici u tranzitu i osobe koje putuju radi školovanja te pomorci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA