26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOgraničava se korištenje jednokratne plastike u Gradu Dubrovniku te ustanovama i trgovačkim...

Ograničava se korištenje jednokratne plastike u Gradu Dubrovniku te ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada

Na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak, 30. kolovoza vijećnici će raspravljati o Odluci o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Dubrovnik te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada.

U materijalima koji su dostavljeni vijećnicima navodi se kako je Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Dubrovnik te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grad izrađena u okviru projekta Plastic Smart Cities, a sukladno Akcijskom planu smanjena onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026..

Naime, predmetnom Odlukom donose se mjere kojima se u upravnim tijelima Grada Dubrovnik te ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada ograničava korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivima za okoliš, sve u cilju sprječavanja i/ili smanjena nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Inače, inicijativu Plastic Smart Cities koja podržava gradove i naselja na obali u poduzimanju mjera za zaustavljanje onečišćenja plastikom pokrenuo je World Wide Fund for Nature, a cilj inicijative je povezati 1000 gradova u očuvanje prirode od plastike do 2030. godine. Ugovorna strane projekta koji se provodi na području Dubrovnika su WWF Mediterranean, Udruga Sunce i Grad Dubrovnik, a glavni koordinatori projekta su Udruga Sunce Split, tvrtka Čistoća Dubrovnik d.o.o. te Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju te Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

U vijećničkim materijalima navedene su i konkretne mjere u cilju poticanja službenika i namještenika Grad, stanovnika grada Dubrovnik, kao i zaposlenika poslovnih subjekta na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i onečišćenja plastikom, posebice u morskom okolišu te usklađivanje poslovnih procesa, odnosno poslovanja s mjerama Odluke.

Odlukom su definirane i sljedeće mjere:

  • postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (plastika, papir, staklo, elektronički otpad, biootpad, miješani komunalni otpad i dr. ) na prikladna mjesta unutar institucija te odvajanje otpada na mjestu nastanka, kad god je to moguće, kao i osiguravanje adekvatnog otpremanja i zbrinjavanje sveg odvojenog-prikupljenog otpada
  • digitalizacija dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće
  • zamjena jednokratnih plastičnih čaša staklenim ili drugim višekratnim čašama
  • zamjena jednokratnih plastičnih slamki višekratnim rješenjima (slamke načinjene od alternativnih materijala poput papira, bambusa, čelika)
  • zamjena jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih žlica za kavu višekratnim metalnim priborom ili raspoloživim alternativama koje se izrađuju od prirodnih biorazgradivih, odnosno kompostabilnih materijala (drvo, papir, vlakna, šećerna trska, trska bambusa i sl.)
  • osiguravanje mogućnosti korištenja višekratnih šalica na aparatima za kavu i vodu, odnosno postupno ukidanje korištenja jednokratnih plastičnih čaša
  • osiguranje nabavke pića i drugih tekućina isključivo u povratnoj ambalaži kad god je to moguće
  • zamjena svih jednokratnih plastičnih vrećica višekratnih platnenim ili papirnatim vrećicama kad god je to moguće
  • postupna zamjena i nabava uredskog pribora i higijenskih potrepština bez plastične ambalaže kad god je to moguće
  • postupna zamjena i nabava sredstava za čišćenje i osobnu higijenu s okolišno prihvatljivim sastojcima (poput prirodnih sredstava za čišćenje) te korištenje proizvoda koje je moguće nadopuniti u cilju smanjena stvaranja ambalažnog otpada.

Odlukom je definirano i da se sva javna događanja koja organizira ili suorganizira, odnosno financira ili sufinancira Grad, ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada moraju organizirati sukladno ovoj Odluci, a Grad, ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada dužni su osigurati ili dogovoriti s organizatorom javnih događanja odvojeno prikupljanja otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

U Odluci se navodi kako je pri poslovanju Grada, ustanova i trgovačkih društva potrebno primjenjivati kriterije i mjerila zelene javne nabave kad god je to moguće, te da se u poslovanju Grada, ustanova i trgovačkih društava kad god je to moguće neće koristiti jednokratna plastika, već će se pronaći alternative i proizvodi prihvatljivi za okoliš u svakodnevnoj upotrebi uz posebno poštivanje načela ponovno uporabni. Također, navodi se da će se pri javnoj nabavi kad god je to moguće dati prednost recikliranoj plastici i plastici koja se može ponovno uporabiti, odnosno kompostabilnoj i biorazgradivoj plastici kad ne postoji drugo rješenje.

„Odluka obuhvaća mjere i aktivnost koje je potrebno provesti radi smanjenja potrošnje jednokratne plastike u krajnjem cilju potpunog prestanka korištenja te njene zamjene rješenjima prihvatljivima za okoliš. Postojeća oprema i inventar koji se koristi u prostorijama Grad, trgovačkim društvima i ustanovama, koji nije izrađen od materijala prihvatljivih za okoliš ili biorazgradivih materijala, ostat će u uporabi dok se ne potroši ili dok je njegova funkcija zadovoljavajuća, a sve u cilju izbjegavanja dodatnog stvaranja otpada“, navodi se u tekstu Odluke.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA