25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaDupromoRAZGLEDNICA S PELJEŠCA: Gotovo da nema kuće u Orebiću koja nije dala...

RAZGLEDNICA S PELJEŠCA: Gotovo da nema kuće u Orebiću koja nije dala bar jednog kapetana

Gotovo da nema kuće u Orebiću koja nije dala bar jednog kapetana. Bogata je pomorska tradicija ove pelješke općine. Nije zato ni čudo da Orebić ovogodišnju sezonu otvara Festivalom peljeških kapetana, koji će se održati od 21. svibnja do 7. lipnja.

Svoje današnje ime Orebić duguje istoimenoj obitelji pomoraca, koja se krajem 15. stoljeća doselila iz Bakra te sagradila kaštel za obranu od Turaka i gusara oko kojeg je postupno raslo naselje Trstenica.

Od 14. stoljeća Pelješac je pod upravom Dubrovačke Republike, a od 17. stoljeća Orebić je važno središte njezine trgovačke mornarice. Brodovlasničke obitelji postajale su sve moćnije te počinju ulagati u zajedničke jedrenjake.

Orebić je dobio vodovod 1880., zahvaljujući obitelji Mimbeli, koja se početkom 18. stoljeća iz Italije doselila. Obitelj je dala niz iznimno uspješnih i bogatih kapetana, koji su bili perjanica pelješkog pomorstva i koji su djelovali i poslovali diljem poznatog svijeta, a osobito u Ukrajini i Rusiji.

Posljednji muški predstavnik loze Mimbelli bio je Baldo, sin jedinac bogatog kapetana i dobrotvora Antona, koji je živio u drugoj polovici 19. stoljeća. Roditelji mu nisu dozvolili da se oženi kćeri njihove guvernante, Ruskinje (negdje i Hercegovke), u koju je mladić bio neobično zaljubljen. Smatrali su je nedostojnom njihova sina pa se on u inat i vjeran svojoj ljubavi zakleo da se nikad neće ženiti.

Posljednji član ove dugovječne i bogate obitelji na groblju pored crkve Gospe od Anđela dao je podignuti obiteljski mauzolej, rad znamenitog kipara Ivana Rendića. Na fasadi mauzoleja ističe se skulptura mlade žene, poznata i kao „Zaspala vestalka“, s prema dolje okrenutim vrčem u ruci, iz kojega istječe tekućina. To je simbolično predočenje nesuđene Baldove supruge, a istjecanje vode označava i kraj roda Mimbelijevih.

Po njima se zove i glavni trg, a Orebiću su ostavili prekrasnu vilu, današnju zgradu općine.

Kao mjesto bogatih kapetana, Orebić se uvijek dičio tkaninama, porculanom, umjetninama, a danas su iza zlatnih kapetanskih dana ostale prekrasne kuće. Na kapetanskim kućama nije se štedilo. Najbolji kamen, raskošni perivoji s vrtovima, saloni na svakom katu kuće, oslikani stropovi i tada najkvalitetniji namještaj… Mnoge su kapetanske kuće i danas očuvane baš u tom istom stilu.

Tijekom 19.stoljeća Orebić je slovio i kao centar brodogradnje, a pri otvaranju brodogradilišta, cara Franja Josipa dočekali su vijećnici koji su svi odreda bili kapetani. Cat je kapetana Šimuna Štuka pitao koliko ima sinova. On mu je odgovorio da ih ima 7 i da su svi kapetani. Caru je to bilo iznenađujuće pa ga je pitao zašto neki od njih ne rade nešto drugo. Štuka mu je odgovorio: Vaše veličanstvo, kad bi imao i 77 sinova svi bi oni bili kapetani.

PROGRAM FESTIVALA PELJEŠKIH KAPETANA

Dolaskom kapetana, 21. svibnja u 18.45 sati, na obnovljeni Trg Mimbelli u Orebiću počinje ovaj festival šušura, dobre zabave, običaja i tradicije. Njegovo veliko finale bit će 7. lipnja koncertom klape Intrade na Trgu peliških jedara, popularnoj Lučici, a između, dvadesetak dana atraktivnog programa.

Sjajna zabava očekuje se na Mornarskoj večeri na Trgu Mimbelli 31. svibnja s pelješkom eno-gastro ponudom četrdesetak ugostitelja i vinara. Ova manifestacija u organizaciji Lige protiv raka, Turističke zajednice Orebić i Udruge Plavac mali Pelješac, humanitarnog je karaktera, sredstva će se i ove godine prikupljati za rad Lige protiv raka.

Ljubitelji tradicije i folklora neće propustiti nastup Folklorne skupine Poloneza 29. svibnja od 19.30 sati, a kako je to bilo nekad i kakva sve povijesna blaga krije Orebić, otkrit će vođene ture od 19 sati “Škafetin po škafetin”, koje su na programu 27. svibnja i 3. lipnja.

„I ove godine na festivalu sudjeluje veliki broj ugostitelja, vinara i školjkara s čitavog Pelješca, koji će ponovo nuditi najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina. Veseli nas što su pelješki festivali već postali lijepa tradicija na našem poluotoku, jednako atraktivni lokalnom stanovništvu i gostima koji u sve većem broju dolaze k nama na odmor”, rekao je Mladen Đeldum, direktor TZ općine Orebić, koja je uz turističke zajednice općina Ston, Janjina i Trpanj, organizator peljeških festivala.

FOTO: Damir Kovačević, Skygorila media i FB Dubrovačka Republika

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA