29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 8 srpnja, 2025
HomeLifestyleMASLINAR Česvinka | sorta masline koja raste samo na Pelješcu

MASLINAR Česvinka | sorta masline koja raste samo na Pelješcu

Predstavljamo sortu česvinku koja se uzgaja samo u Stonskome polju, istočno od sela Česvinica na Pelješcu

Česvinka, žirka ili česminka sorta je lokalnog značenja. Iako jako stara autohtona sorta Pelješca, zbog loših osobina i otpornosti nije se uspjela održati i raširiti, te se uzgaja na uskom lokalitetu u Stonskom polju, istočno od sela Česvinica na poluotoku Pelješcu. Ime i sinonime je najvjerojatnije dobila po obliku ploda žira od Česmine, ali i po selu Česvinica gdje se uzgaja.

Uspravno stablo

Stablo je uspravnog rasta, srednje bujno, rastresite krošnje. Na području uzgoja jako je osjetljiva na maslininu muhu, rak masline i paunovo oko, upravo zato što se uzgaja u polju s velikom vlagom.

List je kopljastog oblika, blago asimetričan, zakrivljen „ srpast“, vrh oštar, svijetlozelene boje, dug je oko 6,5 cm, a širok oko 1,3 cm. Cvjeta početkom lipnja, resa se razvija od ožujka do kraja svibnja, vrijeme od cvatnje do berbe je oko 210 dana, a dobri su joj oprašivači Oblica i Piculja.

Plod je ljubičasto-crne boje, dozrijeva kasno i neujednačenog je vremena sazrijevanja. Plod je jajolik, srednje krupnog oblika i asimetričan. Najveći promjer je upravo u sredini ploda, na vrhu je lagano zašiljen, udubljenje kod peteljke je duboko, prosječne je dužine oko 2,5 cm, širine oko 1,9 cm, težine oko 3 grama, a randman ulja u plodu pri optimalnoj zrelosti (berba krajem listopada) je oko 14 posto.

Samo uljarica

Koštica je jajastog oblika, simetrična, srednje veličine, površina joj je glatka s plitkim brazdama. Vrh je okruglast s šiljkom, a dno okruglasto, prosječne dužine oko 2 cm.

Uzgaja se isključivo kao uljarica, ali nema perspektivu opstanka na ovim prostorima, posebno ne u intenzivnom uzgoju. Ulje je srednje kvalitete, pomalo oporo, intenzivno pikantno i gorko, stoga maslinari odugovlače s berbom, i na taj način još više smanjuju kvalitetu.

Koristi se kod spremanja jela, pirjanja povrća i kao začin za slanu ribu.

Ulomak preuzet iz 66. broja časopisa Maslinar.

1 COMMENT

  1. 0vo ko piše nema pojma što je napiso ova maslina zajedno sa našom paštricom ima najbolje ulje a i postotak je ulja jako dobar ako je pustite da sazre postotak je od 18 do 20 posto .postoji samo 2 masline a nalazu se 1 u stonskom polju peruna i jedna u dborištu el. Juga u stonu i tu je maslinu krstio i dao joj ime česvinka pok. Bakarić.jako dobra sorta.rađa svaku 2 godinu i bude puna i dosta je otporna na bolest.toliko o tome i vi koji ovo pišete ne pišite gluposti nego izađite na lice mjesta iuvjerite se u pravo stanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA