18.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 12 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMASLINAR Česvinka | sorta masline koja raste samo na Pelješcu

MASLINAR Česvinka | sorta masline koja raste samo na Pelješcu

Predstavljamo sortu česvinku koja se uzgaja samo u Stonskome polju, istočno od sela Česvinica na Pelješcu

Česvinka, žirka ili česminka sorta je lokalnog značenja. Iako jako stara autohtona sorta Pelješca, zbog loših osobina i otpornosti nije se uspjela održati i raširiti, te se uzgaja na uskom lokalitetu u Stonskom polju, istočno od sela Česvinica na poluotoku Pelješcu. Ime i sinonime je najvjerojatnije dobila po obliku ploda žira od Česmine, ali i po selu Česvinica gdje se uzgaja.

Uspravno stablo

Stablo je uspravnog rasta, srednje bujno, rastresite krošnje. Na području uzgoja jako je osjetljiva na maslininu muhu, rak masline i paunovo oko, upravo zato što se uzgaja u polju s velikom vlagom.

List je kopljastog oblika, blago asimetričan, zakrivljen „ srpast“, vrh oštar, svijetlozelene boje, dug je oko 6,5 cm, a širok oko 1,3 cm. Cvjeta početkom lipnja, resa se razvija od ožujka do kraja svibnja, vrijeme od cvatnje do berbe je oko 210 dana, a dobri su joj oprašivači Oblica i Piculja.

Plod je ljubičasto-crne boje, dozrijeva kasno i neujednačenog je vremena sazrijevanja. Plod je jajolik, srednje krupnog oblika i asimetričan. Najveći promjer je upravo u sredini ploda, na vrhu je lagano zašiljen, udubljenje kod peteljke je duboko, prosječne je dužine oko 2,5 cm, širine oko 1,9 cm, težine oko 3 grama, a randman ulja u plodu pri optimalnoj zrelosti (berba krajem listopada) je oko 14 posto.

Samo uljarica

Koštica je jajastog oblika, simetrična, srednje veličine, površina joj je glatka s plitkim brazdama. Vrh je okruglast s šiljkom, a dno okruglasto, prosječne dužine oko 2 cm.

Uzgaja se isključivo kao uljarica, ali nema perspektivu opstanka na ovim prostorima, posebno ne u intenzivnom uzgoju. Ulje je srednje kvalitete, pomalo oporo, intenzivno pikantno i gorko, stoga maslinari odugovlače s berbom, i na taj način još više smanjuju kvalitetu.

Koristi se kod spremanja jela, pirjanja povrća i kao začin za slanu ribu.

Ulomak preuzet iz 66. broja časopisa Maslinar.

1 KOMENTAR

  1. 0vo ko piše nema pojma što je napiso ova maslina zajedno sa našom paštricom ima najbolje ulje a i postotak je ulja jako dobar ako je pustite da sazre postotak je od 18 do 20 posto .postoji samo 2 masline a nalazu se 1 u stonskom polju peruna i jedna u dborištu el. Juga u stonu i tu je maslinu krstio i dao joj ime česvinka pok. Bakarić.jako dobra sorta.rađa svaku 2 godinu i bude puna i dosta je otporna na bolest.toliko o tome i vi koji ovo pišete ne pišite gluposti nego izađite na lice mjesta iuvjerite se u pravo stanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA