31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadLjudi NazbiljLucia Paula Deranja: Roditelji koji rastu sa svojom djecom su oni koji...

Lucia Paula Deranja: Roditelji koji rastu sa svojom djecom su oni koji mijenjaju društvo

-Od prvih trenutaka svjesnosti same sebe osjećam da sam drugačija i da uvijek želim nešto više i nešto van okvira – kaže Lucia Paula Deranja, koja je upravo otvorila vlastiti edukacijski centar u. “Razvojni putokaz” mjesto je gdje će roditelji moći dobiti pomoć i potporu, ali i naučiti puno o sebi, svojoj djeci i načinima kako postići optimalni razvoj. Namijenjen je i dodatnoj edukaciji stručnjaka i studenata, koji se bave odgojem. Uz vlastito iskustvo majčinstva, rad s djecom u Dječjem vrtiću Konavle, naša sugovornica svima nudi i svoje stručno znanje stečeno na fakultetu, ali i brojnim dodatnim edukacijama.

Lucia Paula završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer Francuski jezik i književnost te Fonetiku s usmjerenjem rehabilitacija slušanja i govora. Po zvanju je fonetičarka rehabilitatorica, profesorica francuskog jezika, ali i senzorna terapeutkinja i Montessori pedagoginja. A završila je i prvi stupanj PECSa. S njom smo već razgovarali prije tri godine, kad je kao studentica s kolegicom pokrenula blog Tko želi čuti više, a koji se bavio  rehabilitacijom govora i slušanja. Objasnila nam je zašto je majčin glas, a kasnije i govor roditelja, obitelji…iznimno važan u razvoju djeteta.

– Uvijek ističem da nama ženama, a pogotovo majkama, nije nimalo lako. Ali u toj cijeloj priči oko svega što nam je teško, ima jedna super stvar, a to je univerzalno sredstvo koje nam je dano i s kojim možemo svašta, ako ga upotrijebimo – glas.

Znamo da bebe još intrauterno slušaju i prepoznavanju majčin glas. Kad se rode, majčin glas najdraži im je zvuk, a i dalje kroz život, a pogotovo u prve tri godine, majčin glas je ono što najviše vole slušati kako bi se osjećale sigurno i voljeno. Glas, majčin, očev, ljudski, medij je putem kojeg dijete uči o svijetu koji ga okružuje. Glasom podučavamo dijete govoru, jeziku i komunikaciji, a jezik je temelj naše inteligencije, kulture i civilizacije. Govorom i jezikom dijelimo sebe sa svojim djetetom kao i kolektivna znanja i ideje, prenosimo stečeno i naslijeđeno na buduće generacije.

Kao fonetičarka rehabilitatorica Lucia Paula radila je u Dječjem vrtiću Konavle na prepoznavanju, prevenciji, edukaciji i rehabilitaciji djece s teškoćama u područjima slušanja i govora. Završetkom  projekta Otvorimo južna vrata Lijepe Naše završio je i njezin angažman, no ovaj je posao potakao na dodatnu edukaciju te je u senzornoj sobi DV Konavle provodila senzornu terapiju za djecu s teškoćama senzorne integracije. Zanimalo me je što je kroz taj rad primijetila kao neki opći trend.

Ono što sam primijetila, osim sve većeg broja djece s teškoćama u razvoju, jest i težina koju nosi sustav i težina koja pada na roditelje, pogotovo na majke u 21. stoljeću.

Što zapravo želim reći?

Često je sustav preopterećen, odgojiteljice i stručni suradnici ne mogu se posvetiti onoliko koliko bi htjeli ili trebali. Nedostaje stručne podrške individualno i unutar skupine te je nužno raditi na jačanju kompetencija odgojitelja, koji nose teret promjena u strukturama skupina na svojim leđima, a očekuje se da omoguće kvalitetan odgojno-obrazovni rad, a time i optimalan razvoj svakom djetetu.

Roditelji, a pogotovo majke, razvučeni su između karijere, obitelji, društvenih očekivanja i svojih želja te se sve teže nose s izazovima roditeljstva. Ako tome dodamo još i dijete s nekom teškoćom u razvoju, nerijetko se dogodi da roditelj mora biti i rehabilitator i odgojitelj i roditelj i prijatelj i asistent u jednome. To zasigurno nije jednostavan zadatak ni uloga i pitam se kuda sve to vodi i do kad ćemo moći ovako „pucati po šavovima“ pa „krpati rupe“?

I sami ste majka devetomjesečne djevojčice.  Koliko vas je majčinstvo promijenilo i što Vas je naučilo?

– To je definitivno najljepša i najteža titula koju sam ostvarila u svom životu, na koju sam izrazito ponosna i zbog koje biram svaki dan rasti, učiti, razmišljati i napredovati. Rekla bih da težinu majčinstva pretvaram svakodnevno u znanje i moć. Majčinstvo me presložilo iz temelja i svaki dan me iznova anulira i stvara kao osobu. Majčinstvo me naučilo najvažnijoj lekciji do sada – ništa me za to nije moglo dovoljno dobro pripremiti, ali sam zato od tog trenutka spremna na sve.

Svoje znanje i iskustvo Lucia Paula Deranja odlučila je ponuditi svima, a kroz vlastiti edukacijski centar kojeg je nazvala Razvojni putokaz.

– Od prvih trenutaka svjesnosti same sebe osjećam da sam drugačija i da uvijek želim nešto više i nešto van okvira. Tijekom formalnog obrazovanja, dodatnih edukacija i iskustava rada u meni se rađala ideja za nečim što ide u skladu s „putem kojim se rjeđe ide“. To mi je većinom u životu predstavljalo uteg, ali s majčinstvom, vjerujem kao i većini žena, otvorio mi se drugačiji pogled na svijet i ona početna ideja, koja je tinjala u meni sve vrijeme, dobila je ime i prezime te okvir u koji spada.

Nakon iskustva rada s ljudima, neposrednog rada s djecom i rada u sustavu, shvatila sam da najviše uživam u prenošenju znanja na druge i da me veseli dijeliti svoja znanja i iskustva o dječjem razvoju s drugim roditeljima i stručnjacima te tako pomagati u ostvarivanju njihovih ciljeva. Prepoznala sam potrebu jednog takvog zajedničkog mjesta za roditelje i stručnjake jer mi se čini da je na putu do optimalnog razvoja svakog pojedinca potrebna pomoć u komunikaciji i edukaciji između sustava i obitelji kako bi oni djelovali u sinergiji za svako dijete. Upravo taj kanal jest Razvojni putokaz.

Edukacijski centar Razvojni putokaz mjesto je za roditelje, sustručnjake i studente koji žele rasti i napredovati u svojim kompetencijama za viši zajednički cilj – optimalan razvoj djeteta.

Ne sumnjamo da će Lucijin centar pomoći mnogim roditeljima i što je najvažnije djeci. A ona ima i poruku za sve roditelje.

-Roditeljstvo je teško samo onima koji su na pravom putu. Roditelji koji rastu sa svojom djecom oni su koji mijenjaju društvo i određuju putanju civilizacije. Nije lako. Izazovno je, ali plodovi su jednostavno neizmjerljivo preslatki. I osjećaj životne ispunjenosti koji ide uz bok tome, isto!

Ukoliko želite znati više o Razvojnom putokazu, zapratite njihovu stranicu i prijavite se na razvojni newsletter. U pripremi su i dvije radionice: webinar za odgojitelje i radionica uživo za roditelje, koja će se održati u knjižnici u Cavtatu.

FOTO: Andrea Mišić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA