33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleGospar Ivo Felner zatvara Zakladu Caboga Stiftung - u 10 godina uloženo...

Gospar Ivo Felner zatvara Zakladu Caboga Stiftung – u 10 godina uloženo je 10 milijuna eura u baštinu!

Zatvara se dubrovačko predstavništvo Zaklade Caboga Stiftung. Zaklade čiji je upravitelj, gospar Ivo Felner, poštovatelj dubrovačke spomeničke baštine sa svojim stalnim suradnicima u Dubrovniku, arhitektima Gordanom i Matkom Vetmom, ostvario brojne projekte koji ostaju na ponos svim generacijama koje dolaze iza nas.

U travnju ove godine obilježit će se 10. obljetnica otvaranja Ljetnikovca Kaboga, prvog projekta koji je ostvaren pod brižnom rukom Zaklade Caboga Stiftung, a otada do danas zabilježeno je ulaganje u vrijednosti od deset milijuna eura! Osim u baštinu koja je oteta propadanju, te obnovljena kako bi bila dostupna cjelokupnoj zajednici na uporabu kao javno dobro, gospar Felner je ulagao u obrazovanje i brojne kulturne sadržaje i programe u Gradu, svjestan važnosti ulaganja u mlade ljude i ono što bi nam trebalo biti identifikacijsko lice Grada.

Povodom desetogodišnjice djelovanja Zaklade i gospara Iva Felnera kojemu Dubrovnik zauvijek treba ostati zahvalan što je uložio u baštinu koja bi još godinama čekala na obnovu, u novom broju časopisa Welcome to Dubrovnik je objavljen sljedeći tekst:

Novac je sredstvo, ali pokretač je uvijek – ljubav

Zaklada Caboga Stiftung je u proteklih deset godina u različite projekte javne namjene u Gradu Dubrovniku uložila deset milijuna eura, čime je potvrdila plemenitu ideju iz koje je i potekla. Na čelu zaklade je od početka Ivo Felner, dr. kemijskih znanosti iz Švicarske, posljednji potomak dubrovačke vlastelinske obitelji Kaboga čije korijene snažno osjeća kroz duboku emociju i povezanost uz Dubrovnik i njegovu baštinu. Iako je priželjkivao mirniju mirovinu, sanjao o kućici na otoku Šipanu i mirnom ribanju u nekoj od uvala dubrovačkog akvatorija, jedan telefonski poziv prije nešto više od desetljeća mu je promijenio životnu putanju. Prihvatio je ukazano mu  povjerenje da bude posrednik anonimnog donatora koji je zbog povezanosti s Gradom želio svoj privatni kapital ulagati u projekte strogo namijenjene javnom dobru i uporabi. To je pred gospara Felnera stavilo brojne izazove koje je morao rješavati u često veoma kompliciranim graditeljskim, konzervatorskim i  birokratiziranim procedurama, ali je svojom upornošću, strpljivošću i izraženom profesionalnom odgovornošću uspio. Iza njega i njegovog najbližeg suradničkog tima u Dubrovniku, bračnog para arhitekata Gordane i Matka Vetme je cijeli spektar sjajno odrađenih projekata koji ostaju kao svjedoci nesebičnog odnosa i pijeteta prema nasljeđu u ovom graditeljskom biseru čovječanstva koji se s razlogom nalazi pod UNESCOvom zaštitom.

Rad Zaklade i odgovoran odnos prema izdašnim donacijama kojima se revitalizira i sprječava propadanje vrijedne spomeničke baštine koja se stavlja u funkciju, a bez ikakvih privatnih interesa i malverzacija u pozadini, izaziva divljenje tim više što se odvija u vremenu nagriženom pohlepom, sebičnošću i površnošću. Upravitelj Zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner i dobročinitelj koji je želio ostati anoniman, podsjetili su nas svojim djelovanjem na nekad uvriježenu praksu javne dobrotvornosti u Dubrovniku. O tome su svjedočile brojne oporuke i ostavštine pojedinaca koji su svoja dobra ostavljali zajednici i javnom uživanju. No, vrijednosni sudovi značajno su se promijenili, sve je manje onih koji ulažu u očuvanje naslijeđenog spomeničkog bogatstva bez poriva da ga isprivatiziraju, pa je tim važnije naglašavati i važnost, ali i zahvalnost zbog postojanja zaklada kakva je Caboga Stiftung. Protekle bi godine da se ostvari sve ono što je ostvareno uz pomoć donacija Zaklade Caboga Stiftung pa čak i u gradu koji poput Dubrovnika ima izdašnu zajedničku blagajnu. 

Sve je počelo obnovom Ljetnikovca Bunić Kaboga u Rijeci dubrovačkoj koji je za javnost otvoren 2013., nakon tri godine temeljite obnove u koju je uloženo 3 milijuna eura. Taj lijepi primjerak ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća u kojemu se uz ljetnikovac okružen prelijepim vrtovima nalazi i kapelica, postao je u proteklih deset godina dom za brojne umjetnike i kulturna događanja koja se u njemu odvijaju. Nakon tog velikog obnoviteljskog zahvata i otvaranja ljetnikovca za kulturne programe, Zaklada Caboga Stiftung je pristupila još jednom vrijednom projektu u suradnji s Dubrovačkom biskupijom. S 2 milijuna eura pomogli su obnovu palače u Pustjerni, u Ulici braće Andrijića, u kojoj su dom pronašle 4 mlade obitelji s malom djecom. Uz prvi projekt gospar Felner je, kao potomak obitelji Kaboga bio iznimno emotivno vezan, dok je u drugom, zajedno s tadašnjim dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem želio pokazati način na koji se provodi u djelo ideja o revitalizaciji povijesne jezgre iz koje se zbog „tereta“ turizma i komercijalizacije svake vrste  iseljavaju stalni stanovnici, a njihovi domovi postaju ljetni apartmani. Dubrovnik je postao žrtva svoje ljepote i interesa turista, čime nije iznimka među ostalim atraktivnim gradovima Mediterana koji su bili primorani naći rješenja za sve posljedice koje su došle s time.

Iz sličnog razloga Zaklada je s financijskom pomoći od milijun eura omogućila dovršetak obnove impresivne Biskupske palače koja se smjestila nasuprot dubrovačke Katedrale u povijesnoj jezgri. U jednom njenom dijelu opremljen je stan za dubrovačkog biskupa koji se vratio živjeti u Grad, dok je drugi, veći dio palače otvoren za javnost kao muzej s vrijednim izlošcima. Duboko svjestan značenja života u povijesnoj jezgri, srcu Grada okruženog zidinama, života koji će se odupirati pretvaranju grada u ljetni resort ili muzej tijekom zimskih mjeseci, gospar Felner ni na tren se nije dvojilo o ulaganju dva milijuna eura u osnovnu školu Marin Getaldić u Ulici Ilije Sarake. Djeca znače budućnost, znače viku i igru kroz dubrovačke ulice, znače život koji će održati Grad vitalnim tijekom cijele godine.

Uz pomoć Zaklade malim dubrovačkim osnovcima će se osigurati, ne samo užitak boravka u jednoj od nekadašnjih dubrovačkih palača, već i izuzetno kvalitetni uvjeti i suvremeni alati za edukaciju. Čitavo vrijeme se, osim na spomeničku baštinu, misli i na ljude, mlade ljude bez kojih bi svi ti mali arhitektonski biserčići bili tek isprazne ljušture. Jedna od zadaća Zaklade stoga je i briga o nadarenim učenicima koji žele bolju edukaciju u prirodnim znanostima, a i osiguranje stipendija koje će im olakšati ispunjavanje ambicija na putu znanosti koju prepoznaju kao zalog za svoju, ali i budućnost zajednice u kojoj će raditi. Još jedan vrijedni projekt u koji će sa zahvalnošću biti „ugraviran“ otisak dobročinstva Zaklade Caboga Stiftung je Knežev dvor na otoku Lopudu, jedan od najljepših primjeraka arhitekture koja objedinjuje komponente javne i ladanjske arhitekture. Od privatnog vlasnika kupilo ga je Društvo prijatelja dubrovačke starine, udruga koja već desetljećima otima od zaborava i obnavlja vrijednu baštinu iz doba Dubrovačke Republike. Na tom su se projektu isplele dvije dobre energije, a prilikom potpisivanja ugovora o donaciji 2 milijuna eura  gospar Felner je rekao:

Kad sam pročitao kako je DPDS kupio Knežev dvor na Lopudu i da nemaju novac za obnoviti ga, nazvao sam kolege iz Uprave Zaklade i zatražio njihovu suglasnost da doniramo 2 milijuna eura koje smo bili namijenili za jedan drugi projekt koji je propao. Dali su mi odobrenje da razgovaram s DPDS-om čiji rad pratim i sve je ostalo išlo jako brzo. Imamo identičnu strategiju djelovanja, jedino što ulažemo i obnavljamo drukčije nekretnine – rekao je, te naglasio kako je jako bitno da se građevina u koju se ulaže voli i da joj se osigura održavanje u budućnosti što također košta. 

Tako i jest. Novac je potrebno sredstvo, ali glavni pokretač uvijek je ljubav. Ova priča to i potvrđuje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA