31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNASTAVAK SUĐENJA: Svjedočili Gabrijela Mikel i Ivica Goga, ovlaštenog nadzora radova na...

NASTAVAK SUĐENJA: Svjedočili Gabrijela Mikel i Ivica Goga, ovlaštenog nadzora radova na ventilaciji i klimatizaciji hidroelektrane nije bilo

Na današnjem ročištu suđenja za tragediju koja se 2019. dogodila u HE Dubrovnik, a u kojoj su poginuli djelatnici djelatnici elektrane Davor Pozniak, Ivica Zvrko i Mato Maškarić, svjedočili su Gabrijela Mikel, inženjerka zrakoplovstva, koja je u vrijeme radova na obnovi HE Dubrovnik bila odgovorna osoba za praćenje radova na obnovi klimatizacije i ventilacije te rashlade, kao i njezin kolega Ivica Goga, inače inženjer brodostrojarstva (VSŠ). Nitko od njih dvoje nije imao položen stručni ispit za inženjera strojarstva, niti uvjete za polaganje tog ispita te tako nisu mogli obavljati stručni nadzor nad izvedenim radovima. Iz današnjih svjedočenja saznali smo kako tog stručnog, ovlaštenog nadzornik nad spomenutim radovima nije ni bilo. Ono što iznenađuje je da nema ni pisanih tragova o izvješćima inženjera o radovima, koji su trajali gotovo godinu dana, iako u ugovorima, koje su potpisali, kao članovi Povjerenstva za obnovu HE Dubrovnik, za što su primali i posebnu naknadu, stoji da su obvezni najmanje jednom u tri mjeseca podnijeti pismeno izvješće.

Podsjetimo u ovom kaznenom postupku na optuženičkoj klupi su Mato Mišković kao bivši direktor hidroelektrane, Ante Rukavina i Željko Starman kao direktori HEP Proizvodnje, Ivica Nujić i Miljenko Vučić kao nadzornici inženjera i tvrtka HEP proizvodnja.

Radove na sustavu klimatizacije i ventilacije nije nadzirao ovlašteni inženjer strojarstva

Ispitivanje inženjerke zrakoplovstva Gabrijele Mikel trajalo je puna četiri sata. Suđenje počel čitanjem njezine izjave koju je dala DORH-u 24.7. 2019.

U tom iskazu Mikel je navela kako je njezino radno mjesto navedeno u sistematizaciji radnih mjesta u HEP-u, ali u Ugovoru o radu joj stoji kako obavlja sve poslove koje joj nalože nadređeni. Ona je bila članica tima za obnovu HE Dubrovnik, zadužena za radni projekt klimatizacije i ventilacije te je pripremala tehničku dokumentaciju za javnu nabavu radova iz ovog segmenta. Bila je zadužena za komunikaciju s i izvođačima te je potpisala zapisnik o primopredaji završnih radova. Izvođači radova bile su tvrtke Sintaksa i Deltron.

Iz njezinog svjedočenja doznali smo kako je svaki inženjer iz tima imao svoj segment posla za koji je bio zadužen, što znači da je pripremao dokumentaciju za javnu nabavu, na terenu nadgledao radove te potpisivao zapisnik o primopredaji te davao primjedbe na nedostatke.

-Radovi na klimatizaciji su trebali biti odrađeni tijekom radova na remontu. Remont je završio u dva tjedna, ali radovi na izmjeni klimatizacijskog i ventilacijskog sustava nisu jer se ustanovilo da je netko propustio nabaviti nove energetske ormare, bez kojih nova oprema ne bi radila. Mikel za elektroprojekt u kojem su ti ormari trebali, a nisu bili, nije bila nadležna.

-Ja sam bila predlagatelj radova klimatizacije i ventilacije. Nisam mogla biti ovlašteni nadzorni inženjer jer ispit za ovlaštenog inženjera strojarstva nisam polagala. Završila sam Fakultet strojarstva i brodogradnje, smjer zrakoplovstvo. Ministarstvo samo onima koji završe smjer Strojarstvo dozvoljava da polažu stručni ispit. Poslodavac je bio upoznat s tim činjenicama. Potpisala sam okončane situacije. Nisam znala je li ili nije izdana građevinska dozvola, odgovorila je Mikel na pitanja odvjetnice Doris Košte, koja zastupa oštećene obitelji Pozniak i Maškarić.

Rupa veličine 4 m kvadratna u zidu koji je služio kao požarna barijera stajala je otvorena mjesecima

Na pitanje kako je došlo do otvaranja zida od opeke, koji dijeli strojarnicu Hidroelektrane od kabelskog tunela u kojemu je buknuo požar, Mikel je odgovorila kako je ona dala odobrenje da se zid otvori zbog unošenja klima uređaja, koji se na nikakav drugi način nisu mogli unijeti u prostor elektrane. Navela je kako je svaki ugovor podrazumijevao da izvođač sve vrati u prvotno stanje.

No po svemu sudeći to se nije dogodilo. Otvor u zidu, koji je ustvari služio upravo sprječavanju širenja požara iz jednog u drugi i sektor hidroelektrane nije zatvoren opekom. Odnosno dugo je stajala u tom zidu rupa veličina 2X2 metra, szanajemo iz svjedočenja.

-Kasnije je taj otvor koristila tvrtka Sprega, koja je izvodila građevinske radove. Kad su oni završili radove bila sam uvjerena da je taj otvor u zidu zatvoren, ne opekom, nego limom, jer smo znali da će otvor opet trebati otvarati zbog budućih radova tvrtke Dentron. Smatrali smo da je lim bolje rješenje jer se lako ukloni, a bez stvaranja prašine, koja bi mogla smetati turbini, kazala je Mikel, dodajući da nije znala da je taj otvor zatvoren plastičnim materijalom.

Na pitanje je li vodila građevinski dnevnik odgovorila je kako nije te da je na licu mjesta nadzirala radove te komunicirala s izvođačima. Nije imala ovlasti samostalno zaustaviti radove, kazala je Gabrijela Mikel dodavši kako je njezina funkcija bila savjetodavna. Na pitanje odvjetnice Košta tko joj je bio nadređeni, odgovorila je Mato Mišković.

Državni odvjetnik Vlatko Cibilić pitao je svjedokinju koliko su trajali ti radovi na klimatizaciji i ventilaciji. Ona je odgovorila kako su radovi počeli 2016./17. Nije se mogla točno sjetiti. Trebali su završiti u svibnju 2018., ali su se odužili zbog gore spomenutih “zaboravljenih” energetskih ormara pa tako nisu završili do kraja godine. Trebali su se nastaviti neposredno prije nego što se dogodila nesreća u siječnju 2019.

Košta je pitala Mikel koje je ona točno poslove obavljala unutar HE Dubrovnik?

-Sve za što me zadužio nadređeni. Pripremala sam dokumentaciju za javnu nabavu, priprema za ugradnju klimatizacije i ventilacije. Dnevno sam obilazila kvote od komandne sobe do turbinske razine.

Koga ste izvještavali?, pitala je Košata, a Mikel j odgovorila da je usmeno izvještavala inženjera Damira Vojnića o većim problemima, a djelatnicima je davala naloge vezane uz manje nepravilnosti.

U izradi glavnog projekta, koji nikad nije poslan na potvrdu nadležnom Ministarstvu, Mikel je sudjelovala dajući komentare na dio vezan uz strojarstvo i smatrala se dovoljno kompetentnom za to. Natječajnu dokumentaciju za klimatizaciju i ventilaciju je ona pripremila.

Ventilacijski sustav u trenutku požara nije bio automatiziran

Košta je pitala je li ventilacijski sustav, koji je bio dovršen radio u potpunosti u trenutku izbijanja požara?

Mikel je odgovorila kako se ventilacijskim sustavom upravljalo lokalno, ručno, jer zbog nepostojanja novih energetskih ormara nije bilo moguće da sustav bude automatiziran, kako je bilo zamišljeno.

– Nije bilo dovršeno programiranje sustava. Ja nisam za to bila odgovorna

Košta je svjedokinji dala na uvid jedan od zapisnika na kojemu stoji da je Mikel osoba odgovorna za komunikaciju s izvođačem radova na klimatizaciji tvrtkom Deltron.

– Ovdje se u zapisniku ne vidi da je taj zid ostao otvoren i da se Vi naveli da je potrebno saniranje, kazala je Košta.

Mikel nije znala da je zid koji je mjesecima stajao otvore protupožarna barijera

Odvjetnik Josip Čeh pitao je svjedokinju kad je točno otvoren sporni zid, a kad je zatvoren plastikom?

-Izvođač treba vratiti sve u prethodno stanje. Zbog daljeg tijeka radova otvor je privremeno trebalo zatvoriti limom. Ne znam kad je zatvoren otvor, sjećam se da smo u 9. mjesecu neformalno razgovarali ja Ivica Goga i Ivo Lise kako taj otvor treba zatvoriti, odgovorila je svjedokinja.

-Je li Vam Lise naložio da zatvorite otvor? Je li se na sastancima pričalo o zatvaranju tog otvora?, pitao je Čeh svjedokinju.

– Lise je bio na sastancima gdje se pričalo o zatvaranju rupe, no nije nam dao nikakv nalog, odgovorila je Mikel.

Rekla je kako nije znala da je zid u protupožarnoj funkciji te da pisana komunikacija tada nije bila uobičajena, a ona nije osjećala potrebu da se zaštiti profesionalno evidentirajući pismeno usmene naloge.

U rujnu 2018. Mato Mišković pošao je u mirovinu, a direktor je postao Ivo Miletić, koji je bio direktor do nesreće. Inače njegov sin Pero Miletić bio je ovlašteni inženjer nadzora graditeljskih radova na obnovi Hidroelektrane.

Odvjetnik Grlić kazao je kako postoji razlika između iskaza koji je svjedokinja dala DORH-u 2019. i ovom današnjem.

-Prije ste izjavili kako vas je Miletić pitao hoće li se zatvoriti otvor, sad kažete da ste raspravljali, kazao je odvjetnik.

-Ne znam tko je pokrenuo raspravu. Rečeno mi je da će se postaviti lim.

Tko je to rekao?

-Ne znam. Bila je to zajednička odluka.

Mikel je 2017. potpisala okončanje radova i primopredaju s tvrtkom Dentron, odnosno s Ivicom Sikavicom, ovlaštenikom izvođača radova na klimatizaciji, ali se ne sjeća tko je fizički zatvorio zid. Tek 9 mjeseci kasnije, sjeća se, da je s kolegama Gogom i Lisom raspravljala o otvoru u zidu koji je stajao otvoren 9 mjeseci u strojarnici.

Grlić je upitao kakvu je ulogu u pogonu imao Teo Sekondo i je li joj poznato tko je Joško Katić i da je on trebao zatvoriti sporni otvor?

-Poznato mi je da je Teo Sekondo vodio dnevne sastale s radnicima. Joško Katić je zaposlenik na strojarskim poslovima, je li on trebao zatvoriti otvor, to ne znam.

Odvjetnik Prodanović pitao je svjedokinju je li Pero Miletić bio nadzor građevinskih radova i kakva je uloga u svemu bila Ivice Goge?

Odgovorila je kako je Miletić jedini inženjer u pogonu koji je imao stručni ispit za ovlašteni nadzor u građevini. A kako je Ivica Goga imao savjetodavnu ulogu za sva pitanja vezana uz strojarstvo.

-Odluke su se donosile zajednički u struci.

Odvjetnik Hodak pitao je Mikel je li joj Goga bio mentor? Je li on mogao zaustaviti radove? Ona je odgovorila kako joj je Goga u ovom ugovoru bio podređeni.

Na pitanje je li otvaranje zida odobrila pismenim putem i kome, ona je odgovorila kako je sve odobrila usmeno, izvođaču radova Ivici Sikavici.

Pitao je i je li ona dala usmeni nalog da se otvor ne zatvara? Rekla je da se toga ne sjeća.

Državni odvjetnik Cibilić pitao je svjedokinju je li tijekom 2018. mailom komunicirala s optuženim Nujićem?

Odgovorila je da jest, ali se ne sjeća točnih sadržaja mailova.

Na pitanje je li se osobno osjećala ugrožene sigurnosti u elektrani i je li znala čemu služi zid za koji je dala nalog da se otvori, Mikel je odgovorila da se nije osjećala ugroženo te da nije znala da je funkcija ovog zida protupožarna barijera.

Na pitanje je li inzistirala na uklanjanju nedostataka ventilacije, odgovorila je da jest, ali da punih godinu dana nedostatci nisu bili uklonjeni.

Prvooptuženi Mišković je pitao svjedokinju je li klimatizacija značajno uništena u požaru.

-Sustav odvodnje opasnih plinova je tijekom požara radio, a bio je u blizini strojarnice te je uništen. Došlo je do kolapsa ventilacijskih cijevi, žice i druge elektro komponente na koje je padao zapaljeni strop su izgorjele, a nastradala je i klimatizacijska komora 6.

-Možete li se sjetiti da je novi sustav ventilacije na kvoti 90 korišten i tijekom nekih drugih radova?

Jest za bilo koje poslove vanjskih izvođača koji bi spriječili dovod freškog zraka u strojari, odgovorila je.

Na pitanje je li neovisni vanjski nadzor angažiran na radovima unutar elektrane, Mikel je kazala kako se sjeća da jest za kontrolu kvalitete turbine i generatora.

Mišković je pitao jesu li kapitalni remont nadzirali zaposlenici elektrane?

– Mislim da da, ali nisam sigurna. Kapitalni remont se u mom radnom vijeku nije radio.

Optuženi Željko Starman pitao je svjedokinju sjeća li se kad je bila revizija glavnog projekta? Tko je bio odgovorna osoba tada?

Odgovorila je kako je odgovorna osoba tad bio Ivo Miletić, a primjedbe na projekt je usmeno davala projektantu Radmilu, a trudila se kopije slati odgovornoj osobi.

Optuženi Nujić ispitivao svjedokinju

Optuženi Ivica Nujić s kojim je Mikel komunicirala povremeno mailom, pitao je moraju li se svi poslovi održavanja pismeno zabilježiti. Te još niz pitanja vezanih uz evidentiranje rada.

-Svi radovi, kad se zaustavlja turbina trebaju i dozvolu i radni nalog, odgovorila je svjedokinja.

Za rušenje zida nalog niste pisali nalog?

Vanjski izvođač dobije dozvolu na početku radova sve radove, poseban nalog nismo pisali.

Je li otvaranje zida trebao odobriti Miletić a ne Vi?

– Pa trebalo bi tako.

Vi ste kontrolirali izvođenje radova bez evidencije. Nije se znalo koliko je ljudi, izvođača u strojarnici u isto vrijeme?

– Nisam na tome inzistirala.

Rekli ste da je od rujna do nesreće rupa u zidu bila otvorena je li za to odgovoran Miletić?

-Trebao bi biti.

Rekli ste, među ostalim da sam ja na početku projekta smijenio Lea Stipetića. Jeste li vidjeli pisani trag da sam ga ja smijenio?

-Nisam sigurna. Ne mogu se sjetiti.

Je li u HEP-u praksa da se zamjenom aneksira ugovor?

– Nisam sigurna.

Za zamjenu klimatizacije potpisana su dva ugovora. Jesu li izvođači prijavili gradilište?

– Ne znam to je obično radio Lise.

Je li Ivica Nuić bio nadzorni inženjer ovih radova?

-Ne sjećam se.

Može li izvođač nadzirat sam sebe?

-Ne.

Kad je Delton završio unos klima komora?

-Bilo je problema s dostavom, ne mogu se sjetiti.

Je li taj otvor u zidu korišten za unošenje oprema za elektoradove?

– Mislim da su svi mogli biti preneseni slama.

Jesam li ja upoznat s tim otvorom. Jeste li razgovarali sa mnom o tome?

– Otvor je nakon požara postao problem, prije toga se razgovaralo u smislu dovršetka radova. Obveza izvođača je bila zatvoriti taj otvor.

Tko je prilagođavao stanje izvođači ili vi? Tko je odgovorna osoba za rashladu?

Sa strane HEP-a za rashladu sam bila zadužena ja, a za izvođača gospar Branko, a kasnije Nikola, prezimena se ne mogu sjetiti.

Jeste bili prisutni kod skidanja cigle?

Nisam.

Je li protupožarna sektorizacija elektrane postojala prije požara?

-Koliko ja znam nije. Protupožarna sektorizacija započeta nakon požara. Ne znam je li završena.

Radovi su plaćeni, a nedostatci nisu uklonjeni

Optuženi Miljenko Vučić  pitao je svjedokinju je li prilikom pripreme dokumentacije za javnu nabavu imala nacrt i specifikacije. Odgovorila je potvrdno.

– Jeste li obratili pažnju na prolaz ventilacijske cijevi u izlaz za nuždu i da je taj prodor morao biti protupožarno obrađen. Je li netko dao primjedbu na to?

– Ne sjećam se.

Projekt izvedenog stanja potpisali ste u jesen 2018. Jeste li se toga sjetili tada?

-Ne sjećam se zbog protoka vremena.

U Zapisniku primjedbi na dovršetak radova to se ne spominje. Nedostatci nisu ubilježeni. Sve je plaćeno, a nedostatci su ostali.

Tražila sam aneks, a Davor Bojić nas je poticao da ne tražimo aneks ugovora iz 2017.

Ivica Goga: Mi smo se uvijek više bojali vode, nego požara

Drugi svjedok u poslijepodnevnim satima bio je Ivica Goga inženjer brodostrojarstva (VŠS) koji je u HE Dubrovnik počeo raditi 1999. kao pripravnik, zatim je bio strojobravar, pa voditelj smjene te trenutno radi kao inženjer.

Bio je dio Povjerenstva za pripremu javne nabave za obnovu elektrane, a naglasio je kako je ugovaranje poslova uvijek vodila uprava u Zagrebu. Pomagao je Gabrijeli Mikel u strojarskom segmentu rada, a nije potpisivao izvješća. Kazao je kako je Mikel pismeno zahtijevala ispravke radova od Davora Bojića. O spornom otvoru u zidu strojarnice u svom iskazu pred DORH-om rekao je kako je otvor koristila prvo tvrtka Sparga, koja je radila obnovu rashladnog bazena, zatim je otvor korišten za unos klimatizacije, a ne zna je li taj otvor otvoren prije. Zna da je otvor koristila tvrtka Sparga za unošenje skela tijekom postavljanja zidnih i stropnih obloga. Ne zna jesu li Davor Bojić i Mato Mišković bili upoznati s ovim otvorim. Nakon čitanja njegovog iskaza odvjetnici su mu postavljali pitanja.

Državni odvjetnik Cibilić pitao ga je kako je pomagao inženjerki Mikel?

-Stariji sam od nje i došao sam prvi u firmu. Pomagali smo jedan drugome, radili smo skupa. Intenzivno smo za vrijeme remonta u isto vrijeme radili na više poslova. Ona je bila nadređena, donosila odluke, ali je uvijek tražila savjet.

Jeste li Vi izričito inzistirali da ovaj otvor napravi?

-Nisam. Spegra je prva probila otvor zbog sanacija bazena, tad je probijen. Je li zatvoren? Ne znam više. Trebalo se zatvoriti, ali kako, ne znam. Gabi ja i Lise smo govorili prilikom obilaska strojarnice da se treba zatvoriti. Moja ideja su bila limena vrata jer smo znali da će se opet otvarati za unošenje klimatizacijskog sustava. Lise je u neformalnom razgovoru rekao da bi otvor trebalo zatvoriti, ali bez navođenja razloga, odgovorio je Goga Cibiliću.

Jeste li kontaktirati s projektantom?

Ne.

Jeste li osobno vidjeli tko je koristio otvor?

-Jesam. Prvo je korišten za obnovu bazena, godinu dana kasnije za unos klime.

Odvjetnica Doris Košta pitala ga je je li bio član tima za obnovu HE Dubrovnik? I je li se kao kao inženjer brodostrojarstva sa završenom višom školom osjećao kompetentnim za upravljanje i održavanje opreme elektrane?

Goga je odgovorio kako se osjećao kompetentnim, jer su pumpe i na brodu i u elektrani iste. Kazao je kako je 2012. zatražio pomoć os inženjera Ivice Čuljka iz Splita jer nikad nije vidio turbinu vanka, ali i zbog opsega posla. Rekao sam direktoru Bašiću da ne mogu to sam i došla je pomoć iz Splita.

Košta ga je pitala je li kao član tima za obnovu primao novčanu naknadu? odgovorio je kako u početku nije, a kasnije jest.

Pitala ga je je li znao za obvezu pisanja izvješća svaka 3. mjeseca. Odgovorio je kako on nije pisao izvješća te kako od njega nitko to nije ni tražio te da je Gabrijela Mikel bila predlagatelj i kontaktirala izvođače i direktora.

-Zapisnik ste potpisali zajedno s Gabrijelom o završenim radovima, niste unijeli u njega da otvor treba zatvoriti. Jeste li Vi zamijenili dva poklopca kraj transformatora na dva otvora? Je li za to postojao nalog?- pitala je Košta.

Mi smo se uvijek više bojali vode. Mislim da toga zida nema u nijednom nalogu. Nalog se izdavao na početku radova jedan za sve poslove jednog izvođača. Nisam zamijenio poklopce kraj transformatora, za to bi trebao postojati nalog. Ne znam je li izdan.

Cigle odložene kraj evakuacijskog prolaza u strojarnici

Košta ga je pitala gdje su bile odložene cigle uklonjene sa zida u strojarnici i sjeća li se da su djelatnici, pa i oni koji su poginuli upozoravali na te cigle?

-Sa strane su bile. To je izlaz za nuždu. Nismo tuda često prolazili. Ne sjećam se da su djelatnici na jutarnjim sastancima na cigle upozoravali. Ispd tog zida je prolazio put, koji se nakon 20 m račvao na dva puta, koji su bili putevi za evakuaciju.

Jeste li imali protupožarne vježbe?

– Imali smo vježbe smo imali. Lise bi ih organizirao. Imali smo dva protupožarna odijela, njih smo oblačili. Jednom smo izašli tim sigurnosnim putem, koji je prelazio preko magistrale u brdo. Simulirali smo često gašenje otvorenog plamena.

Što ste znali o ovoj sobi gdje su skinute opeke? pitala je odvjetnica oštećenih Gogu.

-Nisam znao da je to protupožarni zid, mislio sam da je on zaštita od poplave.

Bili ste prisutni na očevidu, nakon nesreće. Zašto?

– Morali smo uvesti policajce. Oni nisu znali gdje treba ići. Bili smo kolege Klokoč, Mandun i ja s njima.

Odvjetnik Tokić pitao je Gogu zašto kod izvođenja radova na klimatizaciji nije bilo stručnog nadzora. On je odgovorio da ne zna.

Odvjetnik Čeh pitao ga koliko je otvor bio nezatvoren, kad je neformalno zaključio da na otvor u zidu treba staviti limena vrata? Odgovorio je kako ne zna točno, možda pola godine.

Odvjetnik Prodanović pitao ga je što je Ivo Lise naveo kao razlog zatvaranja otvora.

– Nije rekao zašto. Ja i Gabi smo o tome pričali i on je rekao da ga treba zatvoriti.

-Da Vam je Lise naredio da zatvorite otvor, biste li ga morali poslušati – pitao je Prodanović?

– Da je on naredio, ja bih ga trebao poslušati. Meni ne bi on to ni rekao jer građevina nije moja struka. Lise je stručnjak za zaštitu na radu i sigurnost ono što zapovjedi mi bi morali to napraviti, odgovorio je Goga.

Prodanović ga je pitao koliko je upoznat s radovima na stropu i ostalim radovima. Odgovorio je kako je bio u povjerenstvu kao i svi inženjeri, ali i kako je predlagatelj građevinskih radova bio Pero Miletić. Ne zna tko bi bio zadužen za nadzor, ali zna da je Miletić bio koordinator vanjskih suradnika.

Na pitanje je li otvor zatvoren plastikom nakon odlaska u mirovinu mata Miškovića, Goga je odgovorio potvrdno.

-Ivo Miletić direktor je postao kad je Mišković pošao u Mirovinu. Otvor u zidu je tad postoji. Ivo Miletić obilazio je strojarnicu i vjerojatno je bio upoznat s postojanjem tog otvora. Ne znam, tko je naredio da se stavi plastika.

Na pitanje o ulozi Tea Sekonda Goga je odgovorio: Teo je bio nešto iznad Vojnića, koji je bio voditelj održavanja. Nad njim je bio samo direktor. Njemu su se obraćali svi za obavljanje poslova.

Ivica Goga u pogon HE Dubrovnik ušao je na dan požara, nakon izdimljavanja s vatrogascima u potrazi za nestalim djelatnicima. Odvjetnik Grlić pitao ga je jesu li osim vatrogasaca i policije u pogon ulazili još neki ljudi u civilu?

-Ne sjećam se. Prvih je par dana vladala zbrka u elektrani. Kasnije je Lise izdavao dozvole za ulaz.

Grlić je pitao Gogu tko je prvi pokrenuo pitanje otvaranja zida zbog unosa klima?

-Mi i izvođač. Znali smo dimenzije, to je bio jedini način unošenje klimatizacijskog sustava.

Jeste li o zatvaranju otvora limom razgovarali s Perom Miletićem ili Teom Sekondom?

-Nisam, to je bila moja ideja, ništa službeno, mislim da s njima o tome nisam razgovarao.

Jeste li s Nujićem razgovorali o unošenju klimatizacijskih cijevi kroz otvor?

-Nisam. S njim je više kontaktirala Gabrijela.

Odvjetnik Hodak pitao je svjedoka je li mu poznata firma Luping d.o.o. Odgovorio je kako mu nije poznata.

Pitao ga je jesu li se u isto vrijeme dok se radilaklimatizacija u pogonu obavljali i neki drugi građevinski radovi.

-Jesu, trebalo je dva ventilacijske otvora vratiti u prvobitno stanje.

Pitao ga je zna li da je Ivica Sikavica uputio nekoga da zatvori zid, što je jučer svjedočio jedan od djelatnika tvrtke Dentron?

-Ne znam ništa o tome. Ne sjećam se da je došao radnik za zatvoriti otvor. Mislim da nisam zvao Sikavicu oko zatvaranja otvora. Gabrijela je to radila.

Hodak ga je pitao i ima li saznanja da je Deltron angažirao Luping da zatvori taj otvor?

Rekao je da nema saznanja

– Miletić kaže u iskazu da ste Teu rekli da će Joško Katić zatvoriti taj zid. Je li to istina?- pitao je Hodak.

Goga je rekao da o tome ne zna ništa.

U kabelskoj vertikali bile su potrgane protupožarne barijere

Optuženi Nujić pitao je Gogu je li zna išta o nekom dokumentu kojim se određuje kako su kabelski tunel i strojarnica različiti protupožarni sektori?

Goga je odgovorio kako o tomu ništa nije znao, ali da je na dan požara u kabelskoj vertikali vidio da su potrgane protupožarne barijere.

– Prije to nisam primijetio, kad smo tražili ljude to sam vidio.

Optuženi Vučić ga je pitao je li mu poznato da ventilacijski odvodi trebaju biti protupožarno zabrtvljeni?

– Da, ne znam zašto nisu bili, odgovorio je Goga.

Odvjetnik Tokić pitao je Gogu kad je u strojarnici prvi put vidio plastičnu oblogu na zidu?

-Plastika je bila tamo prije požara bila, ali kad sumo pričali oko zatvaranja otvora, plastike nije bilo. Lim je bio moja ideja, ali nije stavljen.

Goga je upozoren na razlike u iskazu 2019. i danas.

-Prije ste rekli da ste bili uvjereni da je otvor zatvoren limom, danas navodite da je otvor zatvoren plastikom, upozorio ga je optuženi Vučić, koji ga je pitao i je li plastična obloga svugdje postavljena kao i ispred otvora, cijelom duljinom strojarnice?

Goga je odgovorio potvrdno, a na primjedb o nevjerodostojnosti iskaza, kazao je kako je možda na njega utjecalo i medijsko izvještavanje sa suđenja.

Odvjetnik Pregel pitao je je li postoji mogućnost da je Goga odbio izvršiti Lisin nalog?

– Ako bi on rekao da nešto može, mi bi ga poslušali.

Optuženi Starman pitao je Gogu koliko je često Lise dolazio u Plat?

– Ne znam.

Košta je pitala Gogu je li plastika obloga bila duž cijele strojarnice i zašto?

Goga je odgovorio kako su to bili građevinski radovi, za koje on nije bio zadužen, a dodao je kako je ta plastika u potpunosti izgorjela.

Suđenje je završilo u 16 i 40. Ivo Lise, koji se neprestano spominje u izjavama svjedoka, danas je zbog trajanja suđenja otpušten, a svjedočit će u sljedećem ročištu. Sutra u četvrtak posljednji je dan ovotjednog suđenja, a predviđena su svjedočenja Miša Miljka, inženjera iz tvrtke Apsida te Ivice Sikavice odgovorne osobe tvrtke Denton, koja je bila izvođač radova na klimatizaciji elektrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA