26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPitali smo Mirsada Purivatru zašto je pokrenuo filmski projekt u Slanom i...

Pitali smo Mirsada Purivatru zašto je pokrenuo filmski projekt u Slanom i gdje je “puklo” na Ponta Lopud Film Festivalu

Nedavno priopćenje koje je medijima stiglo iz TZ Općine Dubrovačko primorje o novom filmskom projektu koji u Slanom pokreće dugogodišnji direktor sarajevskog festivala Mirsad Purivatra, pokazalo je da istinite priče koje su se mogle čuti proteklih mjesec dana, o raskidu poslovne suradnje s Tildom Bogdanović, partnericom na projektu Ponta Lopud Filmskom festivalu na tom elefitskom otoku.

Purivatru smo pitali o kakvom je novom filmskom projektu riječ, kakva je koncepcija Slano Film Days festivala i zbog čega je došlo do prekida suradnje s poslovnom partnericom Tildom Bogdanović.

Priopćenje TZ Dubrovačko primorje je jasno pokazalo da je došlo do raslojavanja Ponta Lopud Film festivala koji je proteklih godina doveo na otok glumačke i redateljske veličine … najava Slano Film Days pobuđuje pitanje – hoće li koncepcija ostati ista i što će se promijeniti, jesu li točno utvrđeni datumi i hoće li ove godine u Slano doći netko od glumaca s A liste holivudskih produkcija?

-Ponta Lopud Film Festival je projekt koji se razvio u vrijeme Covida i koji je trajao tri godine. Bilo je to izuzetno vrijedno iskustvo za mene, raditi projekat u prostoru gdje nisam “domaći”. Ponta Lopud Film Festival više ne postoji, a gđa Bogdanović i ja neovisno razvijamo svoje nove projekte. Ja, naravno, ostajem vezan za ono čime sam se bavio proteklih trideset godina, a to je filmska industrija. Ovog puta sam se opredijelio za rad na kopnu koji je za mene logistički mnogo prihvatljiviji.

Koncept Slano Film days (SFD) se bazira na podršci talentiranim filmskim autorima u razvoju njihovih karijera. Nadograđujemo postojeću Cinelink radionicu Sarajevo Film Festivala, koja se u Slanom održava već desetak godina, sa nizom predavanja i razgovora o filmu. Večernje filmske projekcije su samo šlag na tortu i namijenjene su, ne samo filmskim autorima nego i svim ljubiteljima filma.

Datum eventa je sredina šestog mjeseca koji je, po meni, idealan kao termin između festivala u Cannesu i Veneciji. Prioritet SFD je da osigura dolazak filmskih autora i profesionalaca koji će u “razgovorima o filmu” (Film Talks) prenijeti svoje znanje i iskustvo talentima iz regije i inspirati ih za nove projekte. Naravno da ćemo se truditi da bude i zvučnih imena i dobitnika prestižnih nagrada kao što su Oscar, Cannska palma ili Venecijanski lav.

Pretpostavljam da ćete na pitanje – zašto je došlo do raskida suradnje s Tildom Bogdanović odgovoriti u rukavicama, budući vas je povezivalo i prijateljstvo, ali možete li pojasniti tko se čime unutar tog projekta bavio?

-Naravno da se svako od nas bavio onim čime smo se profesionalno bavili u prošlosti. Moje iskustvo u gotovo 30 godina vođenja Sarajevo Film festivala, te ostvareni prijateljski kontakti sa vrhunskim filmskim autorima su bili utkani u projekat. Ja sam “stranac” na Lopudu i rad sa gđom Bogdanović, kao lokalnim partnerom, je osigurao kvalitetnu logistiku samog projekta i uključivanje lokalne sredine u projekt.

Kako ćete riješiti financijsku konstrukciju, računate li na neke velike sponzore i u kakvom obliku će se realizirati suradnja sa Sarajevo Film festivalom?

-Ovo je projekt koji nema veliki komercijalni potencijal za sponzore. No, velike kompanije kao Atlantic, Coca Cola i Saint Hills su pokazale svoju društveno odgovornu ulogu i podržale Slano Film Days. Veliku podršku pružaju i filmski centri regije koji u ovom projektu vide najbolju investiciju za njihove mlade talente. Sarajevo Film Festival je u Slanom prisutan već desetak godina (Cinelink) i uz low publicity radi na razvoju filmskih projekata iz Jugoistočne Evrope. Cinelink radiona postaje sastavni dio Slano Film Days, a SFF tim će aktivno sudjelovati u realizaciji programa i produkcije ovog eventa.

Je li filmski festival u Slanom izgubio atraktivnu lokaciju kakav je otok Lopud ili će se posjetitelji i gosti isto iznenaditi nekim novim scenskim rješenjima u mjestu, a najavili ste i elafitsko otočje kao dio pozornice…imate li detalje o čemu je riječ?

-Slano je divna, očuvana i još, za mnoge, neotkrivena prirodna vala koja nudi mnoge izazove i naravno da ćemo iskoristiti brojne pogodnosti te lokalne zajednice i čitave Općine Dubrovačko Primorje. Večernje projekcije će se odvijati na dvije izuzetno zanimljive lokacije u centru samog mjesta i siguran sam da će postati prepoznatljiva i poželjna mjesta gdje će svaki autor željeti pokazati svoj film. Dio programa će biti i na Elafitima koji organiziramo uz podršku lokalnih stanovnika i tamošnjih ugostiteljskih objekata.

I, jeste li naišli na dobar odaziv lokalnih, slanskih poslovnih ljudi, poduzetnika, gospodarstvenika koji vide u vašem festivalu i turistički potencijal …

-Ja sam oduševljem reakcijom lokalne zajednice. Od prvog trenutka, suočen sam sa entuzijazmom svih sudionika, počev od načelnika Knežića, župana Dobroslavića, turističke zajednice pa do svih poduzetnika koji žele biti dio ovog projekta koji će Slanom donijeti novu kulturnu vrijednost i promovirati Slano kao mjesto susreta filmskih autora iz čitavog svijeta. Ovom prilikom moram izdvojiti doprinos i podršku koju su pružili gospoda Pervan, Vičan i Brbora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA