28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠEST GODINA MANDATA: Franković korigira prijedlog o buci i glazbi u Gradu,...

ŠEST GODINA MANDATA: Franković korigira prijedlog o buci i glazbi u Gradu, a svoj rad ocjenjuje trojkom

Gradonačelnik Mato Franković danas je konferencijom za novinare, na kojoj je prezentirao ono što do sada učinjeno i ono što se tek planira učiniti u budućnosti, obilježio šest godina na čelu Grad Dubrovnika. Svoj rad bi ove godine ocijenio s dobar (3), a naglasio je kako je to potvrdilo istraživanje među sugrađanima. Istaknuo je kako svojim najboljim potezom smatra kupnju TUP-a koji je okarakterizirao kao projekt desetljeća, otkrio kako povijesna jezgra ipak neće postati unplugged zona te najavio otvaranje 100 novih mjesta u vrtićima i pretvaranje prostora na kojem je bio smještan azil za životinje na Žarkovici u park-šumu dostupnu svim sugrađanima.

Kao i prethodnih godina gradonačelnik je na konferenciji za novinare koja je trajala nešto kraće od dva sata predstavio knjižicu kroz koju je na čak 108 stranica pobrojano sve ono što je ova gradska upravo u posljednjih šest godina započela i realizirala, a navedeni su i projekt i aktivnosti koji su u fazi realizacije kao i oni čijoj će se realizaciji raditi u budućnosti. Knjižicu je gradonačelnik predstavio u prisutnosti zamjenice Jelka Tepšić, bliskih suradnika i pročelnika upravnih odjela.

„Nakon ovo današnje konferencije za medije moći će se čuti dvojaka promišljanja o one što je napravljeno i ono što još nije, no na meni da podnesem izvješće i obrazložim ono zašto ono nije napravljeno ono što nije. I danas sam dolazeći na posao razmišljao o ovih šest godina mandata, a koje su uvelike obilježile dvije godine korona krize, koje su ujedno bile dvije najzahtijevnije godine za Dubrovnik od Domovinskog rata. Morali smo se brzo prilagođavati tim vremenima, čuvajući zdravlje naših sugrađana, financijske tokove i stabilnost. Te dvije godine su bile ne samo najzahtjevnije godine mog mandata, već moje karijere“, kazao je uvodno gradonačelnik Franković te postom okupljenim novinarima predstavio ovogodišnju knjižnicu.

Među projektima koje je Franković danas istaknuo našli su se dovršeni projekt pročistača za pitku vodu, cestu Tamarić na čijoj se realizaciji intenzivno radi, model Dubrovačke stanogradnje te istaknuo kako ovakve i slične modele stanogradnja sad razmatraju razne političke stranke.

Kao tri ključna stvari, a koje su se dogodile za vrijeme njegovog mandata Franković je istaknuo kupnju društva UTD Ragusa, što je omogućilo onda kupnju TUP-a, te kupnju dionica Luke Dubrovnika, koja je bila jamac prilikom kupnje TUP-a.

„Kupnja TUP-a je pozitivno odjeknula u javnosti. No, ubrzo se postavilo pitanje što će biti s kompleksom TUP-a. Danas je upravo projekt revitalizacije TUP-a jedan od 20 najboljih projekata europskog Bauhausa, a po ocijeni Europske komisije“, kazao je gradonačelnik te istaknuo i projekt izgradnje Studentskog doma u kojem je Grad Dubrovnik također sudjelovao.

„Dovršili smo i projekt novog doma za umirovljenike u Gružu. To je prvi novi dom za umirovljenike na području Grad nakon više od pedeset godina, izgradili smo i novu školu, OŠ Montovjerna, prvu novu školu na trideset jedne godine. Tu je i nova škola u povijesnoj jezgri u Ulici Ilije Sarake. Prvi smo od gradova koji je dovršio projekt rekonstrukcije javne rasvjete, a u posljednjih šest godina izgradili smo više vrtića i otvorili novih 280 mjesta u vrtićkim skupinama, a idućim mjesecima otvorit ćemo još 100 novih mjesta“, kazao je te istaknuo i cestu Kliševo – Mrčevo te najavio izgradnju novih parkirališnih mjesta u Mokošici.
Dotaknuo se gradonačelnik oborinske odvodnje. Podsjetio je kako uređenje pitanje oborinske odvodnje u Vukovarskoj te u Ulici Alojzija Stepinca, kao i da je uređena šetnica Nika i Meda Pucića u Uvali Lapad.

„Kad smo prije nekoliko godine pitali građane koje oni projekte smatraju izuzetno važnima među prioritetima se našlo i groblje Dubac, a danas su brojni naši sugrađani upravo tamo kupili grobna mjesta. Gradonačelnik je kazao je u tijeku rekonstrukcija place u Gruža te da je jedan od projekata na koji je ponosan parking Gradac, koji je danas uređen i ozelenjen, a na kojem mogu parkirati isključivo građani Grada Dubrovnika. Dotaknuo se i uređenje cesta i izgradnje novog skretanja u Zatonu, te ulaganja u sustav vodoopskrbe i odvodnje, kao i iskorištavanja europskih sredstava.

„Prije šest godina nisu se koristili EU fondovi, danas je povučeno više od milijarde kuna, a i samo premijer Plenković je nedavno naglasio kako je upravo Grad Dubrovnik jedan od najboljih gradova po pitanju povlačenja europskih sredstava. Jedan od velikih, povijesnih infrastrukturnih projekata, koji se financira putem europskih sredstava je i Aglomeracija Dubrovnik. Predstoji nam izgradnja pročistača na Petki, a uskoro je biti donesena odluka o izboru izvođača. U tijeku je i rekonstrukcija kanala mješovite odvodnje ispod Straduna, o kojoj je u tiskovinama pisalo već davne 1971. godine. Trebalo je proći više desetljeća, ćemo i to riješiti 2024. U tijeku je i sanacija hidrotehničkog tunela u Srđu. Neki su govorili da bi to trebali odraditi golferi, no zaštitu vode treba isključivo Grad Dubrovnik“, kazao je.
Istaknuo je gradonačelnik da se Grad Dubrovnik uspješno prijavio na ITU mehanizam te će se 22 milijuna eura koja su gradu dodijeljena biti iskorištene za podizanje kvalitete života Dubrovčana, a dodao je i kako je u tijeku projekt širokopojasnog interneta, koji se provodi u suradnji s okolnim općinama i Županijom.

„Lapadska obala poprima svoje konačne obrise, a trebala bi biti dovršena do studenog. Tijekom godina pucanje cijevi i plavljenje kuća bila je tema brojnih medija, a ovim projektom će to postati stvar prošlosti. Protok prometa će biti bolji, a Dubrovnik će dobiti jednu od najljepših šetnica“, kazao je gradonačelnik te se potom kratko osvrnuo na Libertas za koji je kazao kako danas ima jedna od najmlađih voznih parkova, ali da ide u korak s vremenom, te se već radi na elektrifikaciji voznog parka.

Prisjetio se gradonačelnik i obnove Lazareta, prvog projekta koji je dovršila ova gradska uprava, a potom se osvrnuo na sportsku infrastrukturu. Kazao je kako se svi dobro sjećaju „Željkove šarulje“, a danas je nogometni teren u Gospinom polju obnovljen. Istaknuo je i kako je adaptirana, judo dvorana u Mokošici, da je obnovljen ex hotel Stadion te otkrio kako je pri kraju projekt prvog vaterpolo muzeja. Osvrnuo se tako i projekte sportske infrastrukture koji su u fazi realizacije. Ishođena je tako građevinska dozvola za izgradnju dvorane za tenis u Uvali Lapad.

„Multifunkcionalna dvorana u Gospinom polju je jedan od projekata koji će uvjeren sam obilježiti moj mandat. Mnogi se nisu htjeli uhvatili u koštac s projektom Arene Dubrovnik, ali mi jesmo. Riješili smo sve imovinsko- pravne odnose, raspisali smo javni natječaj kako bi vidjeli ima li zainteresiranih, a uskoro ćemo raspisati i novi natječaj.
Kako je u pitanju upravljanje gradskom imovinom istaknuo je kako je kupljena vila Čingrija, raskinut koncesijski ugovor za tvrđavu Imperijal na Srđu. Dotaknuo se gradonačelnik i promet na području Grada, te podsjetio na zonu posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre, prve takve u Hrvatskoj. Istaknuo je i kako je riješeno pitanje javnih površina na Babinom kuku te pitanje koncesije za žičaru.

„Imovinu ne rasprodajemo, veću čuvamo“, naglasio je.

„Pokrenuli smo i ciljanje izmjene GUP-a koji smo recimo smanjili katnost, ali i izbrisali odredbu vezano uz parking koja je omogućavala gradnju bez gradnje garaža, odnosno parking mjesta. Da te odredbe nije bilo prije 15 godina, sve bi novoizgrađene zgrade imale garaže. Pokrenuli smo izradu novog prostornog plana i GUP-a Grada Dubrovnika, u koju smo po prvi put uključili i predstavnike kotara“, a dotaknuo se i nove zone na Pobrežju te otkrio kako je grad Dubrovnik kupio novih 100 tisuća kvadrata, koji će strateški i s mjerom urbanizirati.

Istaknuo je gradonačelnik i projekt Respect the City koji je provodi već nekoliko godina, ali i naglasio novi projekt koji se razvija, a koji bi trebao biti dovršen iduće godine, a to je dubrovački Camino.

Kao je u pitanju komunalna i prometne infrastruktura gradonačelnik je kazao kako Gradu za rješavanje svih problema, ne bi bilo dovoljne ni milijarde eura.

„Ako gledamo cijelu godinu, u Dubrovnik samo tijekom tri, četiri mjeseca živi i boravi 42 tisuće stanovnika, u svim ostalim mjesecima govorimo o broju od preko 100 tisuća ljudi. Naša komunalna infrastruktura nije spremna za takve izazove“, pojasnio je.
Dotaknuo se gradonačelnik i zaštite okoliša. Kazao je kako se prije sedam godina dubrovački otpad htio odvoziti u Gunju, što nije bilo moguće jer se otpad ne smije prevoziti preko državne granice, a da je u međuvremenu provedena sanacija Grabovica, da je napravljen novi pročistač za vodu te da je sve smeće vraćeno na folije.

„Ova sanacija nam je omogućila da izdrživo sve ovo vrijeme, a da se pri tome ne pitamo gdje ćemo s otpadom“, kazao je.

Kao je u pitanju obrazovanje kazao je kako su povećane stanice pomoćnicima u nastavi, kako se sufinanciraju udžbenici i prijevoz učenika te da su dodijeljene brojne stipendije. Kazao je i kako još samo jedna škola, OŠ Mokošica radi u dvije smjene, no kako je projekt spreman, te da se čeka da resorno ministarstvo raspiše natječaj, kako bi se moglo krenuti u nadogradnju škole.Ukupno je, kazao je, u šest godina u vrtiće i škole uloženo 26.5 milijuna eura.

Kad je u pitanju dom umirovljenika na Medarevu kazao je kako je ishođena građevinska dozvola, te započelo rušenje postojeće građevine, a da je projekt novog doma vrijedan 120 milijuna eura.

„Nadamo se da ćemo 40 milijuna eura osigurati putem europskih sredstava, a ostalo u okviru vlastitih sredstava. Dva nova doma na imaju kapacitet za smještaj 300 umirovljenika. U ovom domu ispod na Medarevu postojat će i mogućnost dnevnog boravka za ciljanje skupine“, istaknuo te kazao kako se razvija i Centar za pružanje usluga u zajednici.

Dotaknuo se gradonačelnik i brojnih ulaganja u zdravstvenu skrb, bilo da je riječ o OB Dubrovnik, Domu zdravlja ili Zavodu za hitnu medicinu.

Što se pak tiče skrbi za životinje, Franković je kazao je Grad u suradnji s Državnim inspektoratom pokrenuo rješavanje pitanja azila na Žarkovici. Kazao je kako se trenutno u tom azilu nalazi 30 pasa, a da je u tijeku izgradnja privremenog azila na Grabovici.
„Mnogi su nas napadali da je naša briga za životinje zapravo krinka za nekretninski projekt na Žarkovici. Još jednom ih je vrijeme ih je demantiralo. Pokrenut ćemo projekt revitalizacija tog protura, a Žarkovica će postati park šuma dostupna sivima“, otkrio je danas gradonačelnik.

Spomenuo se gradonačelnik danas projekta transformacije DU Carda u digitalni DU Pass, te kazao kako su divljem Europe zadivljeni brzinom kojoj je ta transformacija napravljena i uspjehom koji DU Pass postiže.

Na kraju svoj izlaganja gradonačelnik se zahvalio suradnicima.

Novinari su gradonačelnika podsjetili da je lani svoj mandat ocijenio s ocjenom dobar te ga upitali koju bi si ocjenu dao ove godine.

„Ocjenjivati samog sebe je najteže. Proveli smo i istraživanje među sugrađanima koji su kazali da sam zaslužio ocjenu dobar. Tako da ostajem pri toj ocjeni? Što je potrebno za ocjenu vrlo dobar? I da uspijem riješiti sve probleme i gužvu u prometu, opet bi ta ocjena bila dobar“, odgovorio je gradonačelnik.

S obzirom na to da je sredinom tjedna dogodio još jedan prometnih kolaps na gradskim prometnicama, novinari su gradonačelnika pitala kako vidi rješenje tog problema te što bi se sve trebalo napraviti kako se takve situacije ne bi događale i dalje.

„S obzirom na geografski položaja Grad, na užem području od Kantafiga do Orsule, nije moguća gradnja novih, velikih prometnica. Radit će se spojevi s postojećim ulicama. Kad je riječ o gužvi kojoj smo prije par dana svjedočili više je faktora. Trenutno na gradskim prometnicama imamo 8 tisuća taksi vozila. Uz to tu su i kombi vozila, autobusi. Znamo da su najveće gužve od 15 do 17 sati, a tad i stanovnici okolnih općina, a koje rade u gradu, odlaze svojim kućama. Uz to imamo samo dva ulaza odnosno izlaza iz grada. U takvoj situaciji promet na svim prometnicama na području grada stane. Budućnost i rješenje ovih situacijama je parkiranje na rubovima grada. Tu je ključan Park n Ride sustav. Posjetitelji će morati tamo parkirati i dalje se koristiti javnih prijevozom, a prioriteta kretanje po gradu moraju imati stanovnici grada i lokalnih općina. Znamo da je i veliki problem na području grada parking, no gradu u ovom trenutku nema financijske mogućnosti za izgradnju tri do četiri velike garaže. Kad bi se od Bulevara do Čingrije izgradile dvije velike garaže, imali bi mogućnost da jednu prometnu traku oslobodimo i da ta da prometna traka bude prioritetna traka za javni gradski prijevoz. Vjerujem da kad bi ljudi znali da će od Babinog kuka do povijesne jezgre stići za sedam minuta da bi više koristili javni gradski prijevoz. Ovako naši sugrađani ne vide benefit korištenja javnog gradskog prijevoza. Budućnost prometa je u restrikcijama, ali ne za naše sugrađane, već za posjetitelje. Još jedan faktor ove gužve kojoj smo svjedočili je i loše vrijeme. Dvije, tri kapi kiše i svi odlaze u grad na izlete“, kazao je.

Novinari su gradonačelnika pitala i je li zadovoljan dinamikom punjenja gradskog proračuna te koliko je novca na računa Grada.

„Radi se o par milijuna eura, zadovoljan sam kako se proračun puni“, kazao je.

Novinare je zanimalo kad će započeti primjena posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre, na što je gradonačelnik kazao kako bi to moglo biti kroz mjesec i pol dana.

„Uskoro ćemo na rebalansu proračuna imati odluku kojoj ćemo 600 tisuća eura osigurati za prilagodbu informatičkog sustava pomoću kojeg ćemo sve obavještavati da ulaze u zonu posebnog prometa. Puna primjena ovog režima trebala bi krenuti u travnju 2024.“, kazao je.

Zanimlao je novinare danas što je s unplugged zona u povijesnoj jezgri od koje je gradonačelnik, čini se odustao.

„Mnogi su napali stanovnike povijesne jezgre, a bez razloga. Na zboru građana nitko nije rekao da im smeta glazba, već da im smeta buka. Na nama je da pronađemo model kako organizirati život i kako da se glazba ne pretvori u buku. Razmišljali smo o unplugged zovi, no razgovarali smo glazbenicama, koji su nas upozorili na činjenicu da se to sve može bolje organizirati s korištenjem pojačaja. Emisija jačine glazbe putem pojačala ne bi trebala biti problem ako se to dobro organizira. Govorim samo o glazbi koje se izvodi uživo. Vjerujemo da ćemo pronaći model koji će sve zadovoljiti. Nećemo dospustiti zvučnike na fasada. Grad ne treba biti disco club, disco je u Revelinu i na Pilama“, kazao je gradonačelnik.

Uz pitanje buke, novinari su se u dotaknuli pitanja dostave unutar povijesne jezgre, odnosno činjenica da su cijene dostave u usporedbi sa starim cjenikom nešto veće.

„Nije skuplje, sugrađani koji žive u povijesnoj jezgri imaju pravo na jednu dostavu mjesečno besplatno, samo se trebaju javiti u upravni odjel za komunalne poslove, a u situacijama kad im se recimo dostavlja frižider, ormar i slično. To će ih koštati nula kuna“, kazao je gradonačelnik.

Što sa situacijom kad na se na primjer, radi o opremanju kuhinje, a bijela tehnika, elementi i slično se dostavljaju stanovnicima više u različite dane unutar istog mjeseca, upitali su novinari?

“Ako se recimo o renonaviciji kuće u kojoj se živi, a ne koja se iznajmljuje, nekad se sugrađani javi upravnom odjelu. Mi ćemo im izaći su susret i to će biti besplatno”, kazao je gradonačelnik.

Kad su pak novi vrtićki kapaciteti u pitanju, gradonačelnik je otkrio da se planira otvoriti 100 novi mjesta, i to u Lapadu, u prostoru Studentskog centra u DOC-u, te na Babinom kuku u gospodarskom centru, a što je već usuglašeno s vlasnikom. Kad je pak u pitanju prostori Dubrovačke biskupije u Gospinom polju, u kontekstu otvaranja novih vrtićkih skupina, gradonačelnik je kazao da se od toga nije odustalo.

„Ta taj prostor, a zbog uvjeta koje moramo zadovoljiti, a to je između ostalog i ugradnja lifta, moramo ishoditi građevinsku dozvolu. Moramo u potpunosti prenamijeniti postojeću zgradu, o čemu smo obavijestili Dubrovačku biskupiju i oni su se tim složili. Građevinsku dozvolu bi mogli ishoditi za godinu i pol dana, a riječ je o investiciji od 2 milijuna eura“, kazao je gradonačelnik.

Zanimalo je novinare i što je POS stanovima u Solitudu.

Gradonačelnik je kazao da je ishođena građevinska dozvola, no da se treba naći izvor financiranja, te da su u pregovorima s Europskom investicijskom bankom.

“Razgovaramo s njima o financiranju raznih projekata, a ne samo stanova u Solitudu. Uz nas s navedenom bankom razgovaraju i Split, Osijek i Zagreb”, kazao je.

Presjek šest godina mandata gradonačelnika Frankovića može pogledati u nastavku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA