26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestylePREDSTAVLJEN PROGRAM Europska noć istraživača ponovno na Sveučilištu u Dubrovniku

PREDSTAVLJEN PROGRAM Europska noć istraživača ponovno na Sveučilištu u Dubrovniku

Europska noć istraživača održat će se u petak, 30. rujna od 17 do 22 sata, u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli. Istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove. Program na Sveučilištu u Dubrovniku (u zgradi na adresi Ćira Carića 4 ) na konferenciji za medije najavili su izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost, izv. prof. dr. sc. Lucia Emanuele, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju te mag. ing. el. Vicko Prkačin, doktorand i istraživač u Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave (LARIAT).

U programu Noći istraživača 2022. na Sveučilištu u Dubrovniku uključeni su nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice: Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT). Oni će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način. Cilj je ujedno potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske.

Riječ je o inicijativi koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi, a u Hrvatsku se ove godine vraća prvi put nakon 2019. godine. Tematski je posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju. Uz pet gradova u Hrvatskoj događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ”Reconnect science with the blue society”, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Horizon Europe. Projekt okuplja partnere iz obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora.

Glavni cilj je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilište u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.

U nastavku donosimo program Europske noći istraživača, koja će se odvijati u petak, 30. rujna 2022, od 17 do 20 sati na Sveučilištu u Dubrovniku, Ćira Carić 4.

Odjel za umjetnost i restauraciju

Program radionice „Papirovo novo ruho“ :

Prvi dio radionice uključuje izradu papira tradicionalnim načinom proizvodnje od ostataka papirnih predmeta (pripremu sirovine, mljevenje, rastvaranje papirne pulpe u vodi, izvlačenje formiranog lista papira na sito te stabiliziranje strukture nosioca za potrebe pisanja ili slikanja). Drugi dio radionice je kreativnog karaktera pri čemu će sudionici imati priliku od prethodno dobivenih listova izraditi vlastite personalizirane knjižice/blokove koje će moći ponijeti sa sobom. Za izradu vlastitih kreativnih likovnih modela koji će stajati na prvoj stranici sudionici će koristiti Snapmaker 3D printer. Na zadnjoj stranici knjižice nalazit će se receptura po kojoj će svi moći jednostavno izraditi papir i sami kod kuće.

izv.prof.dr.sc. Lucia Emanuele i doc. art. Tanja Dujaković

17:00 – 17:10h – Okupljanje sudionika i predstavljanje programa

17:10 – 18:15h – Izrada papira tradicionalnim načinom proizvodnje od ostataka papirnih predmeta

18:15 – 18:30h – Pauza

18:30 – 20:00h – Izrada personaliziranih likovnih modela za naslovnu stranicu bloka/knjižica

20:00 – 22:00h – Izrada i uvezivanje knjižica od prethodno proizvedenih recikliranih listova papira

Program radionice „Plastic is (not) fantastic“ :

Stvaranje velikih količina otpada, posebno plastičnog, sve je veća prijetnja našemu i zdravlju našeg okoliša. Cilj ove radionice je kroz umjetnički čin osvijestiti širu lokalnu zajednicu o važnosti zaštite okoliša i ponuditi kreativne mogućnosti recikliranja otpada. Budući da su u otpadu u moru često prisutne brojne plastične boce, kroz radionicu će se osmisliti i napraviti skulptura od plastičnih boca prikupljenih u akcijama čišćenja podmorja. Kroz umjetničku aktivnost ovaj će se otpad ponovo koristiti za stvaranje umjetničke skulpture  koja će trajno ostati izložena u krugu Sveučilišta u Dubrovniku.

doc.dr.art Iris Lobaš Kukavičić i doc.dr.sc. Margarita Bego

17.00 – 17.15h – Okupljanje sudionika i predstavljanje programa

17.15 – 18.30h – Individualno oblikovanje skulptura (15-25 cm) upotrebom manjih dijelova      plastike dobivenih recikliranjem iskorištenih plastičnih boca različitih boja i veličina. Kroz recikliranje, redizajn i umjetničko oblikovanje, polaznici će se upoznati s likovnom tehnikom kolažiranja  i trodimenzionalnog oblikovanja.

 18.30 – 18.45h – pauza

18.45 – 22.00h – zajedničko oblikovanje skulpture (riba), dimenzije 150x100x50 cm. Skulptura će biti izrađena od iskorištenih plastičnih boca različitih oblika, boja i veličina. Kroz izazov zajedničkog umjetničkog oblikovanja,  polaznici će imati priliku međusobno surađivati, komunicirati, razvijati likovnu ideju  i način oblikovanja.

Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT)

Program radionice „Zaronite s nama u svijet podvodne robotike“:

Sudionike radionice upoznat ćemo s podvodnim robotima, njihovim radom, senzorima i algoritmima koji ih pokreću. Predstavit ćemo i najveće izazove s kojima se roboti suočavaju u podvodnom ambijentu. Konačno, sudionici će imati priliku upravljati podvodnim robotima s ciljem prikupljanja otpada iz mora. Vjerujemo da će radionica doprinijeti povećanju svijesti o razmjerima problema zagađenja mora, izazovima, ali i doprinosima robotike u nastojanju da se ovaj problem riješi.

Vicko Prkačin, mag.ing. el. i Antun Đuraš, mag.ing. comp

17:15 – 18:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike

18:00 – 18:15h – Pauza

18:15 – 19:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike

19:00 – 19:15h – Pauza

19:15 – 20:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike

20:00 – 20:15h – Pauza

20:15 – 21:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike

21:00 – 21:15h – Pauza

21:15 – 22:00h  – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike

Pomorski odjel

Program radionice: „Plovim brodom pažljivo i more čuvam marljivo!“

Sudionici će imati priliku upoznati se s procesima upravljanja brodom na zapovjedničkom mostu (nautički simulator) kao i s procesima koji se odvijaju u strojarnici broda tijekom navigacije (brodostrojarski simulator). Upravljajući brodskim uređajima i sustavima sudionici će voditi navigaciju broda i na taj način osjetiti kompleksnost zadataka s kojima se svakodnevno susreću časnici na brodovima te steći uvid u to koja su sve znanja neophodna za sigurno vođenje broda i izbjegavanje nezgoda na moru.

Maro Car, dipl. ing. (nautički simulator)* i Ivica Krmek, dipl. ing. (brodostrojarski simulator)*

17:00 – 17:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem broda

17:40 – 18:00h – Pauza

18:00 – 18:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem broda

18:40 – 19:00h – Pauza

19:00 – 19:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem

19:40 – 20:00h – Pauza

20:00 – 20:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem

20:40 – 21:00h – Pauza

21:00 – 21:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem broda

*posjetitelji se dijele u dvije grupe od po maksimalno osam sudionika – jedna grupa ide u nautički simulator a druga u brodostrojarski, te se nakon 20 minuta mijenjaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA