30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHoće li zaposlenici ovršiti račun Zavoda za hitnu medicinu u našoj županiji...

Hoće li zaposlenici ovršiti račun Zavoda za hitnu medicinu u našoj županiji i dovesti u kolaps funkcioniranje sustava?

Medicinski tehničari i sestre zaposleni u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije već mjesecima čekaju isplatu dugovanja za plaće koje su im zbog greške u Sustavu Centralnog obračuna plaća bile umanjene tijekom više godina. Neki od njih nakon gotovo godinu i pol od pravomoćnosti presude čekaju na isplatu, jer ne žele ovršiti vlastito poduzeće, ali njihovo strpljenje je pri kraju.

Troškovi glavnice iznose oko 54 tisuće eura, čemu se moraju dodati i kamate. Troškovi, pak, sudskog postupka iznose oko 52 tisuće eura čemu se također moraju dodati kamate. Riječ je o 73 tužbe.

Odvjetnik koji zastupa zaposlenike, Igor Zekić iz Odvjetničkog ureda Kovač iz Zagreba je za dubrovniknet.hr izjavio:

– Zastupamo sve medicinske tehničare i sestre zaposlene u Zavodu DNŽ. Više od 90 posto njih dobilo je na Općinskom sudu presude u svoju korist u kojima stoji kako im se dugovanja trebaju isplatiti u roku od 15 dana. Do danas Zavod za hitnu medicinu, kojem je osnivač DNŽ nije isplatio nikome niti jednu kunu. Nakon pravomoćnosti presuda na koje nisu uložene žalbe, očekivali smo da će Zavod početi s isplatama, međutim to se nije dogodilo.

Sad je izgleda jedino što nam preostaje pokretanje ovršnih postupaka preko FINAe, a to svi naši klijenti žele izbjeći jer to neminovno vodi do blokade računa, a onda i problema u radu Hitne pomoći u DNŽ. No s obzirom da s druge strane nema očito dobre volje, izgleda da će ovrhe biti jedini način, rekao je Zekić.

Inače Zavod za hitnu medicinu DNŽ obuhvaća timove hitne pomoći u Dubrovniku, Čilipima, Banićima, Janjini, Orebiću, Blatu, Metkoviću i Pločama.

Nakon ovakvih najava, upite smo poslali na adresu nadležnog Ministarstva, Dubrovačke neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu.

Lulić: To nije greška Zavoda za hitnu medicinu

Odgovorio nam je jedino ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, Luka Lulić.

-U svezi Vašeg upita izvješćujemo da naša zdravstvena ustanova može isplaćivati iznose po pravomoćnim sudskim presudama sukladno prethodno osiguranim financijskim sredstvima od strane Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo zdravstva isplaćuje zdravstvenim ustanovama rečena sredstva periodično, dva puta godišnje te tek tada možemo prijaviti iznose po pravomoćnim presudama za isplatu kojih nam se trebaju osigurati financijska sredstva.

Čim Ministarstvo zdravstva uputi sljedeći poziv za prijavu iznosa financijskih sredstava za plaćanje iznosa po pravomoćnim presudama mi ćemo ih prijaviti te po uplati sredstava isplatiti ih našim zaposlenicima – stoji u odgovoru ravnatelja Lulića koji naglašava kako Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije nije odgovoran za pogrešan obračun plaća koji je doveo do tužbi jer se obračun plaća obavljao putem Centraliziranog obračuna plaća za javne službe.

Kad i ako dobijemo odgovore s drugih dviju odgovornih instanci, objavit ćemo ih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA