18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaPolitikaFrankovićev "obračun" s Puljkom, zasmetao mu njegov moto: Ili Hrvatska ili HDZ

Frankovićev “obračun” s Puljkom, zasmetao mu njegov moto: Ili Hrvatska ili HDZ

Gradonačelnik Mato Franković se oštro okomio na svog kolegu gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, koji u posljednje vrijeme sve češće spominje jednu od svojih krilatica kojom vodi političku kampanju, a koja glasi “Ili Hrvatska ili HDZ”. Franković svojim statusom objavljenim na fb profilu, ne spominje “visoku državnu politiku”, već ističe sve ono što je napravio u Dubrovniku, a što Puljak nije u Splitu.

Franković piše:

Ivica Puljak kaže kako je spreman napraviti bolju Hrvatsku bez HDZ-a, pretpostavljam misleći na to kako je u posljednje dvije godine napravio ”bolji” Split.

Što je to točno Ivica Puljak napravio u Splitu?

Možemo povući paralelu i napraviti usporedbu kroz 10 točaka s Gradom Dubrovnikom u kojem vlast obnaša za njega zloglasni HDZ.

1. KOMUNALNI RED – Odluku o komunalnom redu Ivica Puljak je gotovo u potpunosti prepisao od Grada Dubrovnika, što nama ne smeta, ali nek’ se primi na znanje

2. ODRŽIVI TURIZAM – Primjer: ponašanje gostiju na ulici – dok se po Splitu valjaju pijani gosti i vrše nuždu na svakom kantunu i spomeničkoj baštini istovremeno u Dubrovniku, gradu primjeru održivog turizma, gosti uživaju u laganoj glazbi

3. JAVNE POVRŠINE – šest godina iza nas ste počeli uvoditi reda pred Vama je još dosta posla slobodno kopirajte nas. Mi smo uveli potpuni red u javne površine – uklonjeno 70% štandova sa suvenirima, smanjen broj stolova i stolica ugostiteljskih objekata za 30% – proširen pješački koridor. Maknuti brojni nakaradni bankomati iz centra povijesne jezgre.

4. DIREKTNA DEMOKRACIJA – Participativna demokracija je projekt koji je upravo Grad Dubrovnik podigao na najveću razinu i upravo u ovim trenutcima putem NIAS sustava eGrađanin stanovnici Dubrovnika biraju, svatko u svom kotaru i mjesnom odboru, za njih najbolji projekt koji će biti uvršten u Proračun Grada Dubrovnika. Uz Dubrovačko oko i Pododsjek za hitne intervencije, direktnom komunikacijom s građanima u kratkom roku rješavaju se sve prijave građana. – A, što muči građane Splita, zna li netko?

5. GOSPODARENJE IMOVINOM – kao što vidimo vrlo vruća tema u gradu Splitu. S druge strane Grad Dubrovnik je proveo cjelokupnu reviziju stambenog fonda, pokrenuo na desetke sudskih postupaka protiv onih koji nelegalno žive u gradskim stanovima i to pravo oduzimaju drugim – korak po korak, svi stanovi se vraćaju gradu koji putem socijalnog kriterija dodjeljuje stanove obiteljima u potrebi. Uz navedeno usvojili smo Odluku kojom će se stanovi unutar povijesne jezgre dodijeliti obiteljima s više djece kao još jedna od mjera s ciljem revitalizacije povijesne jezgre

6. STAMBENA POLITIKA ZA MLADE – prvi model Dubrovačke stanogradnje osmišljen u Gradu Dubrovniku i implementiran na način da je Grad Dubrovnik kupio stanove te iste dodijelio na korištenje mladima i mladim obiteljima uz plaćanje povoljnog mjesečnog najma. Danas, 39 mladih obitelji u gradu Dubrovniku žive zahvaljujući upravo ovom modelu

7. ŠKOLE – Grad Dubrovnik je u posljednjih 6 godina izgradio dvije škole, trenutno je u pripremi nadogradnja još jedne škole čijom će realizacijom sve škole na području Dubrovnika u potpunosti ući u sustav jednosmjenske nastave – Dubrovnik: 6 godina, 6/7 škola u jednosmjenskoj nastavi. Koliko je škola u Splitu u sustavu jednosmjenske nastave ?

8. VRTIĆI – Grad Dubrovnik od listopada ove godine neće imati listu čekanja za upis djece u vrtiće – uz obnovu svih postojećih vrtića, izgradili smo dva nova te osigurali kapacitete za svu vrtićku djecu, a u pripremi je gradnja još tri nova vrtića – Kolika je lista čekanja za upis vrtićke djece u Splitu ?

9. PLAN UPRAVLJANJA – Grad Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je usvojio te u potpunosti provodi Plan upravljanja povijesnom jezgrom – Ima li Split nešto u planu?

10. DUBROVNIK PASS – prva hrvatska digitalna kartica koja omogućuje posjet svim kulturnim ustanovama. Ovo Smart City rješenje zaživjelo je prije godinu dana, a već danas možemo reći kako je najprodavanija europska digitalna kartica s do sada prodanih 257 000 kartica. Od generiranih prihoda financira se obnova baštine, ali i cjelokupni kulturni sektor te predstavlja alata za upravljanje povijesnom jezgrom Grada kao UNESCO-ovim svjetskim dobrom. – Postoji li u gradu Splitu ideja za strateški razvoj grada pod Marjanom?

I na kraju ovog mog posta želim istaknuti kako mantra – ili HDZ ili Hrvatska – može biti mantra samo onog koji nema više što ponuditi Hrvatskoj osim jeftine populističke priče.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA