5.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaNaša čeljadU maloj radionici gospođe Aide Saltarić nastaju maštoviti Betlehemi i božićna sela

U maloj radionici gospođe Aide Saltarić nastaju maštoviti Betlehemi i božićna sela

-Našla sam svoj hobi i terapiju – kaže mi gospođa Aida Saltarić, medicinska sestra, koja je nakon 42 godine radnog staža u zdravstvu uz brigu o obitelji, u mirovini počela izrađivati prekrasne Betleheme. Dok pijemo kavu uz nezaobilazne kolačiće, priča mi ova jaka žena svoj život, pun iskušenja i teških izbora, ali bez imalo gorčine ili žaljenja.

U obiteljskoj kući u Dračevu selu, napravila je u lođi malu radionicu i prije par mjeseci, po prvi put, u ruke uzela lemilicu, i krenula u novu avanturu.

– Obožavam ovo božićno vrijeme, najradije bih da traje cijelu godinu. Vidjela sam na internetu jednog Talijana, koji je od stiropora izrađivao jaslice, a kako je nama od gradnje kuće ostalo raznih materijala, pa i stiropora, odlučila sam pokušati. Nisam nikad prije to radila, ali od djetinjstva sam voljela crtati tušem, oblikovati glinu, raditi nešto s rukama.

Iako je bila odlična učenica medicinske škole, gospođa Aida, nije išla na studije, jer je, kako kaže, umjesto studija, odabrala ljubav i nije joj žao jer sad ima svoje divne sinove Matka i Mila te dvije unučice. Nakon dugih godina rada; prvo u pedijatrijskoj ambulanti na Batali, zatim u Bolnici, pa iza rata u ambulanti u Mokošici te potom i na Hitnoj pomoći; ove je godine otišla u mirovinu.

 – Sad nekako imam puno vremena, pa se bavim onim što me veseli i ispunja. Ovi Betlehemi su mi odlična terapija, ali i veliko zadovoljstvo. Svaki je drugačiji. Prvo izradim podlogu i osnovni oblik od stiropora, onda ih obložim cementom, a kad se osuše počinje uređivanje, oslikavanje, ukrašavanje. Koristim sve materijale koje nađem: stiropor, karton, pluto, drvo… Mahovinu uberem, pa je potpuno osušim i lakiram, lakom za kosu. Tako može zauvijek ostati zelena i u jednom komadu. Pomažu mi i moje unučice Luke i Erin, koje su me naučile koristiti silikonski pištolj, kad sam tek počinjala.

Osim Betlehema, izrađuje i božićna sela, koja njezine unučice posebno vole, a svaka kućica u selu, osim što je do detalja dotjerana, ima i osvijetljene prozore.

Neki su Betlehemi onako pustinjski, kakav ustvari i jest krajolik Svete zemlje, gdje se Isus rodio. Neki drugi su mediteranski, dalmatinski s kamenim međama i kupusom koji u njima raste. A božićna sela su više nekako sjevernjačkog tipa, drvene kućice s velikim prozorima… Zabavljam se osmišljavajući detalje, jedino imam malo problema sa figuricama, koje su poprilično skupe. Bavim se idejom da napravim kalupe za figurice i sama ih izradim sljedeće godine. Vidjet ćemo.

Gospođa Aida rođena je Stonka, a Božić u Stonu za nju je nešto posebno.

-Obožavam moj Ston. Božić i Veliki petak su blagdani koji se u Stonu slave posebno, nigdje drugdje nije tako. U mom djetinjstvu nije bilo, kao danas, bezbroj ukrasa za jelke. Na bor smo vješali bombone u šarenim omotima, koje bi im poslao dundo iz Švedske. No taj ugođaj pjesme, druženja i slavlja, obiteljske trpeze i mirisa kolača, ostao je duboko utisnut u mom sjećanju. Vjerojatno zato obožavam Božić.

Osim svega nabrojanog, Aida cijeli život piše, pa su njezine pjesme objavljene i u zborniku Društva dubrovačkih pisaca, a obožava praviti  i božićne kolačiće. Kako se Božić primiče sve je više priprema i lijepih poslova u kojima Aida Saltarić uživa. Njezini Betlehemi uistinu su prava remek djela spretnosti i mašte, originalni dar za ispod bora, koji su mnogi članovi njezine šire obitelji i prijatelji s radošću primili.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]