Naplaćeno preko milijun i 800 tisuća kuna kazni za dizanje cijena brašna, dječje hrane, mesa, maski…

Državni inspektor Andrija Mikulić

Državni inspektor Andrija Mikulić je danas na konferenciji za medije nacionalnog stožera Civilne zaštitte kazao kako je napravljeno preko 800 nadzora na tržištu. Naplaćeno je preko milijun i 800 tisuća kuna kazni za podizanje cijena kako u malim, tako i u velikim trgovinama. Ukoliko se ne budu poštovali zakoni, uz velike kazne moguća su i zatvaranja trgovina na 30 dana.

-Tržišni inspektori su napravili nešto više od 800 nadzora, ustanovljeno je da su kako trgovine na malo tako i veletrgovine marže dizali kontra odluke Vlade i zakona. Imamo situaciju vezano za brašno, dječju hranu ili meso gdje se marža dizala do 30 posto, a onda sredstva za dezinfekciju do 200 posto, što se tiče maski apsolutni rekorder je podigao maržu do 595 posto – kazao je državni inspektor Mikulić.

Propisane su kazne za one koji podižu maržu unatoč odluci Vlade i zakonima, ali moguće je i zatvaranje na 30 dana.

-Idemo s kažnnjavanjem pravnih osoba, kazna je od 10 000 do 100 000 kuna, osobno sam dao nalog da se ide s maksimalnom kaznom. Kao i kod veletrgovina pravne osobe kažnjavamo s 300 000 kuna s tim da ih zatvaramo na 30 dana. U prvom slučaju kada se radi o trgovinama na malo onda idemo s rješenjima gdje zabranjujemo nepoštenu i agresivnu praksu – rekao je Mikulić.

Državni inspektor je kazao kako su oni koji trenutno podižu cijene u rangu ratnog profiterstva.

-Naplaćeno je preko milijun i 300 tisuća kuna što se tiče kazni za pravne osobe, a što se tiče odgovornih osoba u pravnoj osobi i fizičkih osoba naplaćeno je preko pola milijuna kuna. Ako to dva puta ili više učine, a mi ih opetovano ulovimo u takvoj radnji, tu onda neće biti kompromisa u smislu da se ne navedu nazivi trgovačkih društava javno, ako se trenutno netko bavi ovim stvarima onda je to u rangu ratnog profiterstva – zaključio je državni inspektor Andrija Mikulić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.