Načelnik Lasić: volio bih reći drukčije, ali mislim da će kriza trajati duže nego smo očekivali…

Božo Lasić, konavoski načelnik obratio se putem Facebook i obavijestio žitelje o situaciji u uzrokovanoj koronavirusom na njihovom području. Navodi kako postoje naznake da se virus u ovom trenutku ne širi Konavlima, što potvrđuje da je struka presudna kao i da se odgovornim ponašanjem spriječilo njegovo širenje. Osvrnuo se i na stanje u dom za starije kao i nepovoljnu ekonomsku situaciju. ” Nažalost, pretpostavljamo da će kriza trajati duže nego što smo mislili, pribojavamo se da će broj nezaposlenih rasti, sezonskoga zapošljavanja gotovo i neće biti i svakako će rasti potreba za pomoći onima koji su najugroženiji. Općina svakim danom sve više ostaje bez prihoda” kazao je Lasić te poručio da je održavanje radnih mjesta prioritet.

“Dragi prijatelji,

Želim vas i dalje informirati o situaciji u našoj općini uzrokovanoj pandemijom kao i o našem radu i nastojanju da što bezbolnije prevladamo nastalu krizu. Ne želim ništa uljepšavati i uvjeravati vas da će sve uskoro završiti, da ćemo nastaviti sa svojim životima tamo gdje smo stali i da će sve ovo nestati kao jedan ružan san.

Međutim, postoje naznake da se virus za sada ne širi na našem području, što nam potvrđuje da smo svojim odgovornim ponašanjem zaustavili njegovo daljnje prenošenje. To nam dokazuje da je struka presudna, da trebamo odgovorno primjenjivati sanitarne, higijenske i epidemiološke mjere i na taj način spriječiti daljnje širenje bolesti.

Sve općinske službe, tvrtke i javne ustanove aktivno rade na prevladavanju teškoća i normalizaciji života u novonastalim uvjetima. Bez obzira na situaciju u kojoj smo se našli, zdravstvena skrb i sve ostale komunalne službe i u ovim otežanim uvjetima relativno normalno funkcioniraju. Također, opskrba stanovništva hranom i lijekovima do danas nije bila upitna i nadamo se da će to i ubuduće tako ostati. Na nama je velika odgovornost da omogućimo apsolutnu sigurnost u našem domu za starije i nemoćne osobe. U posljednje se vrijeme u nekoliko domova u našoj državi pojavio virus, a to je ono što se najviše pokušavalo izbjeći, te je sad uzrokovalo mnoge komplikacije.

U prvom redu, oslanjamo se isključivo na vlastite snage kako bismo zaštitili sve štićenike u domu pa su u tom smislu uvedene i posebne sigurnosne mjere. Osoblje na čelu s ravnateljicom ulaže ogromne napore kako bi spriječili bilo kakvo iznenađenje. Naravno, teško je postići apsolutnu zaštitu, ali moramo sve učiniti da spriječimo prodor virusa u dom. Ovom prilikom molim štićenike i njihove obitelji za strpljenje i pridržavanje svih mjera koje su uvedene s ciljem zaštite zdravlja. Na zaposleno osoblje ne moram posebno apelirati jer sam uvjeren u njihovu odgovornost i profesionalnu etiku. Moram napomenuti da smo se i ovdje oslanjali na vlastite snage, te značajnu količinu zaštitne opreme naručili smo iz inozemstva i dostavili je domu, ambulantama i onim službama koje moraju raditi u ovoj krizi.

Otvaranje posebnoga računa za prikupljanje novca za one najpotrebitije u Konavlima pokazalo se dobrom idejom jer su na taj račun već prikupljena određena financijska sredstva koja ćemo koristiti isključivo u onu svrhu za koju su i namijenjena. Ovim vas putem pozivam da svojim uplatama, koje mogu biti i simbolične, pomognete u sakupljanju novca potrebitima. Iznos nije bitan, bitna je volja i želja da pomognete.

Nažalost, pretpostavljamo da će kriza trajati duže nego što smo mislili, pribojavamo se da će broj nezaposlenih rasti, sezonskoga zapošljavanja gotovo i neće biti i svakako će rasti potreba za pomoći onima koji su najugroženiji. Općina svakim danom sve više ostaje bez prihoda. Svjesni te činjenice, odmah smo započeli rezati sve troškove koji ne služe osnovnim potrebama funkcioniranja Općine. U rezanju troškova prvo smo pošli od sebe; značajno su smanjene plaće i svi oni troškovi koji nisu nužno potrebni da bismo ispunili svoju osnovnu funkciju. Nažalost, morat ćemo smanjiti i davanja prema različitim športskim i ostalim udrugama jer su ta davanja jako otežana s obzirom na priljev financijskih sredstava u proračun. Respektirajući tešku situaciju u gospodarstvu, koje se u našoj općini pretežno temelji na turizmu, morat ćemo tvrtkama i obrtnicima oprostiti različita davanja, a to će opet značajno utjecati na općinski proračun i našu mogućnost realizacije projekta kao i obavljanja ostalih općinskih funkcija.

Činjenica je da će se gospodarska kriza u narednom periodu još više produbljavati i da ćemo se svi morati nečega odreći. No, za utjehu, postoji nada s obzirom na to da je ova kriza značajno drukčija od one iz 2008. godine koja je bila uzrokovana financijskim problemima i vjerojatno će imati puno brži oporavak. Bez obzira na sve, prioritet svih prioriteta je očuvanje radnih mjesta. Vlada je donijela konkretne mjere, te smatramo da će uz naše smanjenje troškova korištenja javnih površina i najma prostora ugostitelji imati prostora zadržati radnu snagu koja će im biti potrebna, nadamo se, u najskorije vrijeme. Sve Vladine mjere donesene do danas nisu obuhvaćale pomoć lokalnoj samoupravi, pa očekujemo u budućem razdoblju da će nešto i u tom smislu biti doneseno. No, dok to ne dočekamo, moramo se pouzdati u vlastite snage, umješnost i nadu da ovo neće dugo trajati. Ovdje ponovno želim zahvaliti svima onima koji svojim radom i samoprijegorom svima nama pomažu da prevladavamo ovu tešku situaciju s kojom smo suočeni. Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji nam pomažu u nabavci zaštitne opreme i doniraju različita materijalna i financijska sredstva, zahvaljujem našim zdravstvenim radnicima, vatrogascima, radnicima u trgovinama, komunalnim zaposlenicima, povjerenicima civilne zaštite, zahvaljujem i vama dragi prijatelji koji mirno prihvaćate nastalu situaciju i pridržavate se uputa civilne zaštite.

Ostajući u svojim domovima štitite sebe i svoje najbliže. Nije lako, ali moramo izdržati, na nama leži odgovornost da zaštitimo zajednicu u kojoj živimo. Naša generacija ima nesreću da se suočila i s ovim zlom koje je velika prijetnja za naše obitelji, prijatelje i zajednicu u cjelini. Pred nama je zadaća i odgovornost da svojim zajedništvom pomažući jedni drugima pokažemo snagu kojom ćemo prebroditi nastale teškoće. Ovo nisu floskule i demagogija jer svakodnevno svjedočim vašoj dobroti i ustrajnosti i zato vam još jednom velika hvala” zapisao je na svom Facebooku načelnik Konavala, Božo Lasić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.