29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKoliko su se promijenile epidemiološke mjere od posljednje epidemije kuge koja je...

Koliko su se promijenile epidemiološke mjere od posljednje epidemije kuge koja je dobila vlastitu procesiju?

U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 9. siječnja, obilježavao se  blagdan – Spomen epidemije kuge 1691. godine, piše današnje izdanje Gradoplova.

Posljednja epidemija kuge koja je dobila vlastitu procesiju harala je 1691. Nakon što se već mjesecima širila dubrovačkim zaleđem, početkom 1691. kuga se ugnijezdila i u Dubrovniku.

Na današnji dan, u utorak  9. siječnja 1691. godine, u Hospitalu milosrđa u blizini Sv. Frana od kuge je umro sin nadstojnice nahoda. Istog je dana odlučeno da svi koji su bo­ravili ili su posjetili hospital pređu u lazarete na Pločama. Ova kuga ostala je upamćena kao “Kuga sluškinja” (La peste delle serve), jer je najprije pogodila “bolničarke” u nahodištu.

Sluš­kinja stanovitog Ivana Findele i sluškinja nadstojnice nahodišta tajno su unijele vunenu odjeću koju su dobile od rodbine iz Hercegovine, gdje je već vladala zaraza. Tijekom zaraze, koja je potrajala gotovo do ljeta, u Gradu je umrlo osamnaest ljudi, u Lazaretima oko sedamdeset.

Javni život u Gradu sveden je na najnužnije, a ceremonije koje bi okupljale mnoštvo odgađane su i otkazivane, pa je uobičajeni ritam blagdanskih proslava ponovno uspostavljen tek nakon polugodišnje stanke, koliko se nije održavala ni nastava u dubrovačkoj školi.

Usporedno s epidemiološkim mjerama, Senat je smišljao kako priskrbiti nebesku pomoć. Nakon svega tjedan dana položen je zavjet o uspostavljanju svečane procesije na dan 9. siječnja, kada je bolest otkrivena. Pohara kuge iz 1691. nastavljala se usrdno obilježavati svake godine na 9. siječnja: nakon mise u katedrali, knez i Malo vijeće pridruživali su se svečanoj ophodnji gradom s relikvijama glave, ruke i noge Sv. Vlaha te Drva Sv. Križa. Sve kužne spomen-ophodnje održale su se do kraja Republike, tako da je kolektiv­no pamćenje kužnih pomora osvježavalo čak osam godišnjih procesija.

Više o događajima na današnji dan kroz dubrovačku povijest saznajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA