29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEKOLOŠKA KATASTROFA: nadležni tvrde da se sve napravilo po propisima, ali naftna...

EKOLOŠKA KATASTROFA: nadležni tvrde da se sve napravilo po propisima, ali naftna mrlja i dalje pluta morem

Obzirom na onečišćenje u moru koje je nastalo istjecanjem lož ulja iz Hotela Excelsior, koje se dogodilo prvi put 27. ožujka, ali je u još dva navrata primjećeno vidljivo onečišćenje, tražili smo pojašnjenje od Hotela Excelsior kako se to dogodilo, upitali smo Županijsku lučku upravu Dubrovnik što se napravilo po tome pitanju, a Vodopravnu inspekciju koja djeluje pri Državnom inspektoratu smo upitali jesu li izašli na teren, što su utvrdili te hoće li biti izrečena novčana kazna. Kazali su kako će Vodopravna inspekcija podnijeti optužni prijedlog protiv pravne osobe, a ukoliko se utvrdi propust, predviđene novčane kazne iznose od 30.000 do 300.000 kn.

– Županijska lučka uprava Dubrovnik zaprimila je dojavu o onečišćenju ispred plaže Banje 27.03.2021 u 11h, obavijestili smo službu Cian koja je izašla na teren. Oni su pristupili saniranju te su prilikom čišćenja ispred plaže Banje uočena onečišćenja u Gradskoj luci. Tako je služba Cian u narednim danima radila na otklanjanju istog. 29.03.2021 obaviještena je vodopravna inspekcija koja je nadležna za ovo onečišćenje, a 03.04.2021 je također uočeno onečišćenje te je služba Cian ponovo izašla na teren, međutim zbog lošeg vremena i velikih valova nisu mogli pristupit čišćenju – odgovorio nam je ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik, Željko Dadić.

Vodopravna inspekcija i Inspekcija zaštite okoliša su po zaprimljenoj prijavi o onečišćenju obavile inspekcijski nadzor.


-Odmah po onečišćenju mora lož uljem u Dubrovniku na lokaciji koju navodite, Županijska lučka uprava Dubrovnik je obavijestila ovlaštenu pravnu osobu za sanaciju onečišćenja. Za onečišćenja uljem i/ili smjesom ulja za manji opseg i jačinu izvanrednog prirodnog događaja u moru primjenjuje se Županijski plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija Državnog inspektorata su odmah po zaprimljenoj prijavi o onečišćenju, obavile inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti na lokaciji koju navodite – kazali su Državnog inspektorata.

Nadzorom su utvrdili da je u kotlovnici pravnog subjekta prilikom pretakanja lož ulja iz velikog spremnika goriva u dnevni tank, zbog propusta u manipulaciji došlo do izlijevanja lož ulja iz dnevnog tanka na betonirani dio plaže na južnoj strani pravnog subjekta i u more.

-Odmah je prekinuto daljnje pretakanje goriva, te postupljeno u skladu sa Operativnim planom pravnih osoba, koje djelatnost obavljaju korištenjem opasnih tvari te je proveden i postupak temeljem „Operativnog plana interventnih mjera u slučaju izvanrednog i iznenadnog onečišćenja voda“ putem ovlaštene pravne osobe koja obavlja sanaciju. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su poduzete mjere od onečišćivača temeljem pozitivnih propisa, da se obavlja sanacija na moru, te da je izvršena sanacija, posipanje i sakupljanje apsorbensa na kopnu. Na lokaciji istjecanja lož ulja postavljene su zaštitne brane – zračna brana i upijajuće brane, upijajuće krpe – kazali su iz Državnog inspektorata.

Dodaju i kako je onečišćenje na kopnu (betonirani dio plaže) također sanirano.

-Nadalje, zbog jakog nevremena more je velikim valovima prekrivalo i zapljuskivalo plato (betoniranu plažu) i stijene te je ispralo određenu količinu ulja koja je istekla i u škrape te je prouzročila novo onečišćenje mora. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da se u moru i dalje nalazi upijajuća brana, cca dužine 15m (koja se svaki dan redovito mijenja), na kojoj su vidljivi tragovi lož ulja. Pravna osoba ovlaštena za sanaciju onečišćenja je i nadalje na lokaciji kao i inspekcije Državnog inspektorata – kazali su.

Zbog svega navedenog Vodopravna inspekcija će podnijeti optužni prijedlog protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi.

-Vodopravna inspekcija će podnijeti optužni prijedlog protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi, prema prekršajnim odredbama Zakona o vodama („Narodne novine“, broj 66/19) zbog ispuštanja ili unošenja u vode opasnih i drugih onečišćujućih tvari u vode ili odlaganja istih na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša, protivno članku 49. istog Zakona. Zakonom o vodama su predviđene novčane kazne u iznosu od 30.000,00 do 300.000,00 kn za odgovornu pravnu osobu, ukoliko se utvrdi da se ispuštaju ili unose u vode opasne i druge onečišćujuće tvari te ih odlaže na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša protivno članku 49. Zakona o vodama („Narodne novine“, broj 66/19) – pojasnili su iz Državnog inspektorata.

Odgovor iz Hotela Excelsior još uvijek očekujemo.

Dok čekamo odgovore iz Excelsiora i nadležnih, čitatelji šalju nove fotografije naftne mrlje u moru

Kako se dogodilo katastrofalno izlijevanje lož ulja iz Hotela Excelsior?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA