29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 5 srpnja, 2022
NaslovnicaVijestiVJEROVALI ILI NE Kvadrat stana od 7,5 tisuća eura, a struja iz...

VJEROVALI ILI NE Kvadrat stana od 7,5 tisuća eura, a struja iz dizel – agregata!

Zgrada s deset luksuzno namještenih stanova iz kojih puca “pogled od milijun dolara” na dubrovačku povijesnu jezgru, more i Lokrum, s pripadajućim parking mjestima i liftom koji vodi do suterena, osigurala je struju iz – agregata! I, zadovoljivši zakon, dobila uporabnu dozvolu.

Nakon što je stambeno-poslovna građevina ispod magistrale, na vrhu Ulice Lukše Beritića počela poprimati obrise mastodonta koji se nadvio nad Gradom, brojni su se pitali kako je bilo moguće izdati građevinsku dozvolu za nešto tako predimenzionirano u prostoru i još na takvoj lokaciji.

I svo njihovo ogorčenje je “začepljeno” s informacijom kako je takva gradnja bila omogućena, jer je sve po zakonu, odnosno prema važećem GUP-u i uvjetima gradnje za zonu koja spada pod oznaku M1-2. U građevinsku zonu ove su atraktivne parcele uvrštene 2005. za vrijeme mandata gradonačelnice Dubravke Šuice. U navedenoj zoni je, pojasnimo dodatno, na kosom terenu kakav je ovaj, dopuštena gradnja podruma, suterena, prizemlja, dva kata i potkrovlja s maksimalnom visinom od 15 metara.

Građevinska dozvola

Građevinska dozvola za izgradnju te srednje samostojeće stambeno-poslovne građevine s parkiralištem na kosom terenu na novoformiranoj čest.zem. 1597/13 k.o. Dubrovnik izdana je 17. listopada 2018. godine, te je rješenje o izmjeni predmetne građevinske dozvole izdano dana 16. srpnja 2021. godine.

U građevinskoj dozvoli su kao investitori navedeni Ivo Brbora, Madlena Šušić, Stela Ajduković, Ragusa Magnifica d.o.o. (vlasnica Silva Violić) i Dubrava d.o.o. (vlasnici Zdenka Miljak i Baldo Glumac).

Uporabna dozvola

Uporabnu dozvolu dobila je predmetna zgrada u kojoj je smješteno deset stanova s “pogledom od milijun dolara” na cijeli Grad i deset parking mjesta, liftom koji vodi do suterena, 26. travnja 2022. godine.

Zgrada o kojoj je riječ dobila je uporabnu dozvolu iako će njenim budućim stanarima struja biti omogućena iz – agregata!

Zgrada, naime, nije spojena na postojeću elektro energetsku mrežu niti ima zasebnu trafostanicu, nego je iskorištena mogućnost da se struja za sve ugrađene klima uređaje, lift i sve ostale “potrošače” u tako luksuznim stanovima osiguraju iz – agregata.

To je moguće i to je po zakonu.

Preciznije, to je sukladno članku 110., st. 3., točka 4. Zakona o gradnji (NN 153/13 i 20/17) vezano za autonomni sustav opskrbe električnom energijom.

Dakle, agregat kao alternativni izvor energije nije uopće dovodio u pitanje izdavanje uporabne dozvole.

Sve po zakonu!

Koliko je održivo u praksi, “drugi je par rukava”.

I kako će susjedi, pa i sami budući stanari reagiraju kad im agregat bude dimio i proizvodio zvuk i buku koji su sve, ali ne baš uhu, oku i nosu pretjerano ugodni.

Zgrada s pet etaža, deset stanova, struju dobiva iz – agregata

Kvadrat stana na prvom katu 7,5 tisuća eura

Cijene za raspoložive stanove koji su se prodavali bile su na upit i kretale su se od 7,5 tisuća eura po kvadratu. Riječ je o cijeni kvadrata za stan na prvom katu, te je za pretpostaviti kako su na visočijim etažama one bile i veće. Iz svih stanova puca veličanstveni pogled na povijesnu jezgru, more, Lokrum…

Sve je po zakonu izvedeno, svatko je napravio sve “po protokolu” u svojoj domeni, ali je posve očito da postoji problem. U sustavu.

Zašto HEP nije dao investitorima suglasnost za spajanje na postojeću mrežu i koje je uvjete naveo kao odgovor na njihov zahtjev, te kako se misli riješiti opskrba strujom u budućnosti i za ovu ali i buduće gradnje na tom području za koje već postoje iskopi, objavit ćemo nakon što dobijemo njihove odgovore.

Ne treba biti preveliki ni stručnjak niti inženjer kako bi bilo jasno da agregat jest rješenje “za papire”, po zakonu, ali da nije dugoročno, održivo rješenje.

Stoga ni ne čudi da ovakav slučaj navodno još nije zabilježen na užem dubrovačkom području.

Zgrada u izgradnji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA