28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSkulptura "Dodir" Emila Bobanovića Ćolića krasi Kunu pelješku

Skulptura “Dodir” Emila Bobanovića Ćolića krasi Kunu pelješku

Udruga Mediteranski kiparski simpozij u suradnji s Općinom Orebić predstavila je skulpturu Dodir autora Emila Bobanovića Ćolića nastalu u sklopu 43. Mediteranskog kiparskog simpozija, likovne manifestacije,  koji se od 3. do 10. svibnja održao u Kuni na Pelješcu.

Toplo proljetno poslijepodne okupilo je stanovnike Kune i njene posjetitelje povodom javnog predstavljanja skulpture “Dodir” njihovog Emila Bobanovića Ćolića, akademskog slikara i kipara rođenog upravo u Kuni na Pelješcu.

“Zadovoljstvo mi je što smo se u suradnji sa Udrugom Mediteranski kiparski simpozij iz Labina u Istri povezali u realizaciji skulpture našeg Emila Bobanovića Ćolića, skulpture koja će trajno krasiti ulaz u našu Kunu. Emil nas na neki način povezuje sa Labinom i Istrom, a njegova skulptura “Dodir” simbolizira našu dosadašnju i buduću suradnju. Čestitam svima na odrađenom poslu” – rekao je načelnik Općine Orebić, Tomislav Ančić u svom govoru.

Nakon uvodnih riječi prisutnima se obratila predsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij.

“Skulptura koju danas pokazujemo javnosti 17. je skulptura izvan Parka, autorsko je djelo Emila Bobanovića Ćolića kojem ovom prilikom prenosim pozdrave brojnih Labinjana kojima je ostao u sjećanju kao pedagog, profesor, kao inspiracija za umjetničko i društveno djelovanje, učenika koje je kroz 30-ak godina svojeg pedagoškog rada usmjerio da slijede svoje snove. Zahvaljujem se Općini Orebić na suradnji, gostoprimstvu koje ste nam pružili, kao i drugim donatorima; Gradu Labinu, Istarskoj županiji Odjelu za kulturu i zavičajnost i  Kamen d.d. iz Pazina na donaciji materijala za skulpturu” – rekla je Renata Kiršić.

Tea Bičić, umjetnička voditeljica simpozija, naglasila je važnost autora i njegovog djelovanja za oba poluotoka kojima je „gospar“ Emil dao godine svoga života te je zahvalila mještanima Kune i Općine Orebić na podršci i dobroj suradnji tijekom izrade skulpture “Dodir”.

„Suradnja je to koja je logično nametnuta i na naše veliko zadovoljstvo, eto besprijekorno i ostvarena, sa rezultatom koji je postavljen nasuprot perivoju Mate Celestina Medovića u malom, a po ljudima velikom mjestu, koje je izrodilo mnoge velike i važne ljude, a kojem bi mnoga i puno veća mjesta sada mogla pozavidjeti na ovakvom ulazu”.

Na predstavljanju skulpture govorio je i Mladen Lučić, likovni kritičar i savjetnik te član stručnog savjeta Udruge MKS. U svojem govoru kao i u predgovoru kataloga, koji prati događanje, istaknuo je važnost suradnje i nastanak Emilove skulpture Dodir.

Emil Bobanović Ćolić koji još u 96-oj godini života još uvijek stvara, u svojem se emotivnom govoru zahvalio svima što su omogućili da njegova kreacija doživi svoju uvećanu formu u kamenu i bude postavljena upravo na ulazu u njegovo rodno mjesto.

Skulptura Dodir postavljena je 10.svibnja na trajnoj lokaciji nasuprot perivoja Mata Celestina Medovića, u mjestu Kuna na Pelješcu. Visoka je 220 cm, široka 150, a duboka 90 cm. Skulpturu je isklesao, majstor klesar Deni Krizmanić, a postavljena je i signalizacija kao i na ostalim skulpturama u Parku skulptura Dubrova pokraj Labina koja svim posjetiteljima kroz QR kod nudi informacije o autoru, Parku i Mediteranskom kiparskom simpoziju.

Ovogodišnji 43. MKS nastavlja se u ljetnim mjesecima u Labinu, na Dubrovi.

Udruga MKS upućuje posebne zahvale Branku Meštroviću, DVD KUNA Pelješac, PZ KUNA 1898, Alenu Hiliću, Petru Rašiću, OPG Antunović, Auto plus i Round o clock Ploče na pomoći u provedbi programa kao i Flavianu Škopcu na donaciji pločice sa natpisom.

Autor fotografija: Mateo Gobo

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA