Jedna osoba preminula u Splitu, 14 je novozaraženih

– U Republici Hrvatskoj 14 je novozaraženih na današnji dan. Preminula je jedna osoba u Splitu. Riječ je o štićeniku Doma za starije u Vukovarskoj ulici. Ukupno je u Hrvatskoj dosad oboljelo 2030 osoba, dok je 55 preminulo. Prosječna dob oboljelih je 51,26 godina, od čega je 53,7 posto žena. Dosada je testirano 31 622 uzoraka, od čega u posljednja 24 sata 709. Postotak pozitivnih testova je 6,42 posto. Na respiratoru je 21 bolesnik, hospitalizirano je 316 osoba. Dosad su ozdravile 1 103 osobe od kojih 508 otpuštenih iz bolnca te 595 osoba, koje su se izliječile kod kuće, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH.

Alemka Markotić ravnateljica infektološke klinike Fran Mihaljević kazala je kako je u njihovoj klinici trenutno hospitalizirn 31 pacijent, što znači kako su 74 mjesta slobodna, za razliku od prije 30 dana, kad je klinika bila puna oboljelih.

“Idemo zajedno ovu prvu fazu popuštanja mjera odraditi dobro, promišljeno i disciplinirano. Ljeto će vjerojatno biti lakše s manje bolesnika, međutim moramo biti svjesni da ove kapljične bolesti mogu biti sezonske. Jesen može s gripom dovesti i povećanog broja bolesnika od COVID-a. Mjere na koje smo se privikli morat ćemo dugo prakticirati, tako štitimo i sebe i druge. Volimo reći da smo mala zemlja za veliki odmor i to će nam pomoći ako budemo diciplinirani. Puno puta u povijesti smo bili mali narod za velika djela, pokažmo to još jednom “, kazala je Markotić.

Novinare je najviše zanimala odgovornost za smrt 10 osoba u Dom za starije u Splitu.

“Žao nam je svakog pojedinca, bolest pogađa tu dobnu skupinu. Hrvatska nije po tome specifična. u kontekstu zdravstvenog sektora nema pogrešaka u postupanju. Imaju i druge institucije koje mogu istraživati dalje, nalaz u Ministarstvu demografije nije gotov”, kazao je na temu ministar Beroš.

Na pitanje kako je moguće da nitko neće odgovarati za ovo, Beroš je rekao da je ovo bolest koja pogađa starije i kako ih nijedna zemlja u EU nije uspjela u potpunosti zaštititi, ali kako treba pričekati ostale inspekcije.

Na ponovljeno pitanje ako su svi pratili sve preporuke i u čemu je stvar, Beroš je odgovorio da je stvar vjerojatno u virusu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.