32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stilu"Da nono Frano vidi kako stranci hodaju između njegovih maslina u Trstenom,...

“Da nono Frano vidi kako stranci hodaju između njegovih maslina u Trstenom, pitaj Boga što bi rekao”

Malo je mjesta na svijetu na kojem mogu osjetiti mir i spokoj kao što osjetim u našem masliniku. Nekada mi se čini, da gledajući koru maslinovog drva, vidim svaku boru žuljavih ruka mojih predaka! Koliko je tu utkano znoja i rada, to samo Bog zna. Dobru energiju našega maslinika osjećaju i naši gosti koje dovedemo ovdje – priča svoju priču iz maslinika u Trstenom Katija Guljelmović koja je sa svojom obitelji uspjela stvoriti novo mjesto koje oduševljava strance ne samo zbog pejsaža u kojemu borave, već i zbog višestoljetne povijesti jedne obitelji, te ukusnih jela u kojima je obavezno zrno soli i kap maslinova uja.

Katijinoj priči se nema što ni dodati niti oduzeti. Evo je.

Kad bi s gostima pričali o našemu kraju, čime se bavimo i sl. nailazili smo na bezbroj njihovih potpitanja i veliki interes. I tako smo, u početku sasvim spontano, pozivali ih da nas posjete u masliniku.

Malo po malo, rađale su se ideje, realizirali snovi i stvarala nova dimenzija maslinika. Danas gotovo svaka grupa naših gosta redovito dolazi u maslinik na doručak ili brunch ili sunset! Na stolu se nađe svega.

Nastojim se prilagoditi koliko god mogu sezonskim namirnicama jer je to i smisao cijele priče. Goste provedemo kroz cijeli maslinik, od najstarijih do najmlađih nasada, ispričamo im do najsitnijih detalja naše povijesti, o tome kako je naš prvi predak, radeći na brodu, teško se razbolio te ga kapetan nije želio više među svojom posadom.

Iskrc’o  ga je u Trstenom i tu je sve krenulo. Nije znao kako se prehraniti nego krenuo obrađivati masline, prvo drugima  a onda pomalo stvarao za sebe i svoje potomke.

Ono što goste fascinira, posebno Amerikance, je činjenica da naša obitelj obitava na ovim prostorima 250 godina. Njima je to nepojmljivo. Osjetite veliko poštovanje i, čini mi se, pozitivnu ljubomoru!

Sve što poslužujemo vezano je uz masline, maslinovo ulje, rogače, smokve, mjendule…idemo u berbu smokava, pomadora, bosioka….Za koji dan ćemo s njima šturiti mjendule, brat rogače!

Sve što jedu, spravljeno je freško, od namirnica iz našega vrta. Nezaobilazan je pršut na stalku, panceta, pomadore, tart od smokava, mjendulata, razni likeri. Kruh sa maslinama i suhim smokvama je također nešto što obožavaju i često ostatak ponesu sa sobom. Najneobičniji, ali ujedno i najdraži im je liker od maslina i liker od rogača. Liker od maslina sam nazvala Bulentin, baš po imenu te baštine. Nastojim raditi jela po klasičnim starim ričetama. Dodam malo moje ljubavi, malo maslinovog uja i sve bude savršeno.

Čak i kolače koje radimo činim s maslinovim uljem. Vole također i tapenadu od maslina! To im je nešto što mogu po cijeli dan jesti na domaćem kruhu. Na svemu je težište maslina i to je ono što je bitno! Želimo im prenijeti dašak Mediterana i dalmatinske kuhinje koja je toliko jednostavna, a toliko bogata okusima.

Doživljajem koji im ponudimo u masliniku ih na neki način vežemo i zadržimo, navedemo da razmišljaju o povratku, jer turizam se gradi za budućnost! Rađaju se i kumstva maslina, gosti sami izaberu svoju maslinu, dobiju svoj certifikat, upute ali dobiju i obaveze. Neki od njih se odluče rezervirati kod nas smještaj na jesen jer žele biti uključeni u berbu maslina i proizvodnju ulja i to je ono što nas iznimno veseli.

Zanimljiva im je priča koja je trenutno aktualna, a nama baš i nije zabavna, a odnosi se na divlje svinje.

Otac muku muči s njima, baš u ovom najvećem masliniku pa je tako napravio na stablu “čeku” za prace. Oni čak imaju i svoj spa za kupanje, pa se gosti smiju. Svi do jednog gosta se na toj čeki žele slikati!

Svaka nova ideja me tjera da stvaram zajedno s obitelji, nove priče  i nove dane! Bez složne obitelji, vrijednih ruku mojih roditelja, ništa ovo ne bi bilo moguće.

Da danas pokojni nono Frano vidi, kako mu stranci šetaju od masline do masline, pitaj Boga što bi rekao. Ali sam isto tako sigurna da bi me potapšao po ramenu i nasmijao mi se!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA