9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaPolitikaVlahušić o Areni Lapad: prije će deva kroz iglene uši nego izgradnja...

Vlahušić o Areni Lapad: prije će deva kroz iglene uši nego izgradnja stadiona

Četrdeset dana nakon završetka natječaja za trgovačko zabavni centar sa nogometnim stadionom na krovu, popularno nazvanim Arena Lapad, saznali smo da se centar neće graditi.

Zemljište koje je bilo predmetom natječaja nije u potpunome vlasništvu grada Dubrovnika, jer se za dvije čestice zemljišta još vode pravni postupci pred nadležnim tijelima. Prema očekivanju na natječaj se javila samo jedna tvrtka SUPERNOVA iz Austrije.

Iz materijala koji smo dobili za narednu sjednicu Gradskoga vijeća, Supernova navodi da bi nakon rješavanja imovinsko pravnih problema, te potrebne pravne i urbanističke procedure bila spremna izgraditi Trgovački centar na dvije etaže, tri etaže podzemne garaže, te stadion na krovu sa tribinama za 4 500 gledatelja koje bi bile natkrivene.

Od podruma do krova sedam etaža, ogromnoga volumena i neodređene visine. Cijena izgradnje bila bi po ponudi 600 milijuna kuna ili 80 milijuna eura. Predlaže ugovor o korištenju na pedeset godina nakon dobivanja uporabne dozvole. Ne navode kolika je cijena izgradnje javnih sadržaja , a koja je cijena komercijalnih prostora.

Umjesto primanja na znanje Izviješća  o provedenom javnom natječaju , predlažem Gradskome vijeću usvojiti Postupnik o narednim koracima potrebnim za raspisivanje obvezujućeg natječaja za izbor budućeg partnera  za izgradnju Nogometnoga stadiona u Lapadu.

 1. Riješiti imovinsko pravna pitanja za obje čestice, te osigurati novac za otkup dijela čestica nakon postupka pred Uredom državne uprave, te izglednim sudskim postupcima, koje će nastati kada kompletno zemljište pripadne gradu Dubrovniku.
 2. Izmijeniti GUP grada Dubrovnika, kako bi se megazgrada mogla graditi u najstrožem centru Dubrovnika. Odrediti koeficijent izgrađenosti i iskorištenosti, jer nogometni stadion sa tribinama ima tlocrt podjednak parceli od šesnaest tisuća kvadrata.
 3. Izraditi prometnu studiju koja će pokazati najbolja  prometna rješenja  za najgušće naseljeni dio grada, Lapad.
 4. Napraviti financijsku studiju koja će pokazati  javnu dobit, te utvrditi opravdanost davanja koncesije na pedeset godina privatnome partneru .
 5. Napraviti pravnu studiju koja će istražiti sve zakonske modele odabira partnera: Pravo građenja, koncesiju ili javno privatno partnerstvo. Poučeni negativnim iskustvima pri izboru privatnih partnera koju je grad Dubrovnik vršio pri odabiru partnera za izgradnju javne garaže na Iljinoj glavici, koncesionara za tvrđavu Imperijala i izgradnju Golf igrališta na Srđu, pravni okvir mora biti potpuno jasan i utemeljen na zakonima i dosadašnjoj praksi u Dubrovniku i Republici Hrvatskoj.

Grad Dubrovnik je dosada dobio arbitražu od 263 milijuna kuna za javnu garažu Iljina glavica. Arbitraža zbog izgradnje golfa na Srđu još traje u Washingtonu, kao i arbitraža zbog koncesije tvrđave Imperial u Zagrebu. 

 • Na kraju, a kao preduvjet svih aktivnosti treba napraviti Sportsku studiju koja će pokazati isplativost nogometnoga stadiona u Lapadu u odnosu na lokaciju u Gospinu polju. Da li je bolje napraviti nogometni  stadion sa osam tisuća gledatelja u Gospinome polju, te pomoćni atletski stadion ili Arenu Lapad.

Obvezujući natječaj za izbor partnera i svjetski arhitektonski natječaj za izgradnju stadiona, moguće je napraviti tek nakon ispunjenja svih šest predloženih koraka.  

Za kraj, kada možemo očekivati prvu utakmicu na dubrovačkome novome stadionu ?

Odgovor je zapisan u najvećoj svjetskoj knjizi mudrosti i  glasi: Prije će deva proći kroz iglene uši, nego što će krug ljudi koji desetljećima vodi dubrovački nogomet u četvrtoj ligi, izgraditi ozbiljan stadion u Lapadu ili Gospinu polju, te igrati prvu ligu i europske utakmice.  

1 KOMENTAR

 1. Najbolje mu je bilo da šuti jer u 2 mandata kao gradonačelnika nije ništa napravio za igralište , a sad
  “prdoklači”. Molim istraživačke novinare da pronađu njegove izjave(bisere) u vezi i ne samo stadiona
  kad su bila sveta vremena za riješiti mnoge infrastrukturne važne stvari u Gradu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA