29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadVikend izlet u Stuttgart - dva dana je premalo za obići sve...

Vikend izlet u Stuttgart – dva dana je premalo za obići sve zanimljivosti

Stuttgart se nalazi na jugu Njemačke u pokrajini Baden-Württemberg. Okružen je brojim manjim gradovima koji su prilično dobro povezani vlakovima, a mi smo konkretno odsjeli u Schondorfu. Središte samog grada je u dolini, između brojnih vinograda i rijeke Neckar. Klima je pretežito kontinentalna, a nas je potrefilo sunčano vrijeme sve do zadnjeg jutra kad smo u žurbi išli na aerodrom. U Schondorfu, naselju od otprilike 40 000 stanovnika, uglavnom žive došljaci tako da smo imali priliku čuti i hrvatski. Zapravo, hrvatski jezik se često čuje na ulicama. Schondorf je gradić otprilike 26 km udaljen od Stuttgarta, odnosno oko sat vremena vožnje vlakom. U Njemačkoj je vlakom praktički sve povezano, tako da nam je to bilo glavno prijevozno sredstvo.

Napisala: Martina Nodilo

Naša avantura  krenula je Ryanairom iz Splita, iako sljedeći put definitivno letimo drugom kompanijom zbog otkazanog povratnog leta. Po povratku smo sletili u Zadar, tako da je put do doma trajao cijeli dan.

Glavni gradski trg koji se nalazi u samom središtu grada zove se Schlossplatz, a sagrađen je između 1746. i 1807. godine. Königstraße (Kraljeva ulica) dijeli trg od sjevera prema jugu, a u njoj se nalaze brojne trgovine i shopping centar. Atmosfera je slična kao u drugim europskim gradovima, ima puno studenata i mladih.

Osjetna razlika je što jave površine nisu zatrpane kafićima kao kod nas. Do 1960.-ih ulicom su prolazila razna vozila, međutim nakon toga je izgrađena podzemna kako bi se gužve smanjile. Vozili smo se do elitne gradske četvrti Degerloch s koje se proteže pogled na cijeli Stuttgart. Na povratku smo se vozili tramvajem čije tračnice imaju velik nagib, tako da je vožnja bila uzbudljiva. Zanimljivo je došlo do kvara, međutim otklonjen je za pet minuta, a putnici su odmah bili obaviješteni o nastaloj situaciji. Možda ne zvuči kao neki problem, ali sjetimo se što se dogodi kod nas kad se npr. tramvaj pokvari u Zagrebu.

Što se tiče arhitekture, karakteristične su kuće čija je fasada uokvirena drvenim daskama, a krovovi špicasti.

Najposjećeniji muzej u Stuttgartu je Mercedes Benz koji obrađuje povijest ovog automobilskog diva i svega što je povezano uz njegovo širenje. Sama zgrada ima osam katova od ukupno 16500 četvornih metara. Na ulazu smo dobili besplatne audio vodiče, a samo razgledanje potrajalo je više od 3 sata. Nakon što smo ostavili kapute i torbe koje nije dozvoljeno unijeti u muzej, krenuli smo u razgledavanje više od 160 raznih vrsta vozila.

Kada rezimiramo ovaj vikend izlet definitivno bismo ga ponovili. Stuttgart je uistinu zanimljiv grad u kojemu se ima što za vidjeti, samo zbog ograničenog vremena nismo uspjeli sve obići. Svakako to ostavljamo za sljedeću priliku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA