26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUpute pomorcima za ostvarivanje 183 dana u međunarodnoj plovidbi

Upute pomorcima za ostvarivanje 183 dana u međunarodnoj plovidbi

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pustilo je u produkciju nadogradnju sustava javne usluge e-Pomorac, koji se nalazi unutar sustava e-Građani, a kojim se omogućuje prijavljivanje plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe pomoraca i bez potrebe fizičkog odlaska pomorca u lučku kapetaniju.

Iz Ministarstva pozivaju sve hrvatske pomorce, koji su tijekom 2020. ukrcavani na brodove u međunarodnoj plovidbi bez posredstva brodara, poslodavca, kompanije ili posrednika pri zapošljavanju pomoraca (tzv. samostalci) da zaključno do 31. siječnja 2021. putem portala e-Pomorac prijave ostvarenu plovidbenu službu u 2020., a kojima su u skladu sa odredbama Pomorskog zakonika i Uputom Ministarstva priznati dodatni dani u svrhu utvrđivanja „183 dana“ radi oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak pomoraca, za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2.

Dodatni dani su dani koji se sukladno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak dodaju danima plovidbe u svrhu ostvarenja 183 dana.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upravo je u postupku spajanja dvije baze podataka kojima će se automatizmom omogućiti pribrajanje i dana provedenih na izobrazbi u Republici Hrvatskoj, pa te dane nije potrebno upisivati.

Za pomorce koji su na brodove u međunarodnoj plovidbi ukrcavaju posredstvom brodara, poslodavca, kompanije ili posrednika pri zapošljavanju pomoraca, unos traženih podataka u sustav će izvršiti ovlašteno tijelo preko kojeg se ukrcaj izvršio odnosno brodar, poslodavac, kompanija ili posrednik pri zapošljavanju pomoraca.

Pomorci koji se ukrcavaju samostalno na brod, a iz nekog razloga nisu u mogućnosti koristiti sustav e-Pomorac radi prijave plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe, takvu prijavu mogu izvršiti kao i dosad u nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Temeljem izvršenih prijava plovidbene službe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će do konca siječnja 2021. izraditi DPOM obrasce, koji će kao i dosad biti dostavljeni pomorcima na njihove kućne adrese radi prijave poreza na dohodak u 2020.  

FOTO:Ilustracija

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA