16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiTKO JE NOVA PROČELNICA ANTONELA SVILARIĆ? Formalno obrazovanje ima, ali je dosad...

TKO JE NOVA PROČELNICA ANTONELA SVILARIĆ? Formalno obrazovanje ima, ali je dosad u turizmu radila samo pola godine

Antonela Svilarić je novoizabrana pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, te je na tu poziciju izabrana iz kvote koja je prema koalicijskom dogovoru pripala DDS-u Pera Vićana. Svilarić je na Vićanovoj listi bila visokopozicionirana peta i navodno je bila veoma angažirana u njegovoj predizbornoj kampanji, ali je široj dubrovačkoj javnosti dosad ostala poprilično nepoznata. Stupanjem na dužnost pročelnice odjela koji bi trebao biti izuzetno bitan u Gradu koji počiva na toj gospodarskoj grani, predstavljamo je dubrovačkoj javnosti.

Rođena sam 1981. godine, nakon srednje Ekonomske škole završila sam Veleučilište u Dubrovniku studij menadžmenta u turističkoj destinaciji. Nakon pola godine u operativi Agencije Atlas, 16 godina provela sam u prometnom poduzeću Libertas Dubrovnik gdje sam prošla od šalterskog radnika, preko voditelja komercijalnog odjela do glavnog kontrolinga društva – ukratko iznosi svoje biografske podatke nova pročelnica.

O svojim motivima da iz gradske tvrtke pređe na novo radno mjesto u gradskoj upravi, kaže:

Nakon 16 godina rada u Libertas Dubrovnik željela sam neku promjenu. S obzirom da sam i po struci dipl. ing. menadžmenta u turizmu, a moji sami počeci rada su bili u turističkom sektoru, ovaj odjel bi bio kao neki logičan slijed. Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more je jedan jako zanimljiv i opširan odjel koji provodi brojne aktivnosti u poticanju poduzetnika, posebno one koje pomažu održavanju tradicionalnih zanimanja. Zahvaljujući i našim potporama, Povijesna gradska jezgra ostaje mjesto mnogih malih obrtnika, kožara, urara, zlatara itd. Budući je turizam glavna industrija u Dubrovniku, pandemija uzrokovana Covidom – 19 stavila je brojne projekte sa strane, koje ćemo svakako nastojat čim prije vratiti ali smo isto tako iznimno ponosni na ostvarenje rekordnih rezultata te na činjenicu da nam turistička sezona svake godine počinje ranije kao i da se produžava van ljetnih mjeseci. Svakako ćemo intezivno nastaviti raditi na projektu „Poštujmo grad“ koji ima za cilj izbjeći prekomjerni broj turista na određenom prostoru u određenom vremenu jer ovaj projekt i postoji kako bi unaprijedila kvaliteta življenja i boravka svih stanovnika i gostiju grada Dubrovnika a ujedno sačuvala kulturna baština.  

Kada razmišlja o tome što kao pročelnica u Gradu Dubrovniku može dati kao svoj doprinos u osmišljavanju održivog turizma u gradu, što joj se iskristalizira kao prioritet?

Prije svega provoditi Plan upravljanja i projekt Respect the City koji je, moramo to priznati, zaista doveo do zaokreta u turizmu Grada jer je kaos koji je vladao po ulicama i prometnicama do 2017. godine, ostao iza nas. Respect the City je uveo red, a Plan će ga dignuti na još veću razinu. Upravo u tome, provođenju i unaprjeđivanju, projekta RC i Plana upravljanja, vidim svoj doprinos kod postizanja cilja, a to je održivi turizam. 

Koliko ste dosad pratili i koliko ste se upoznali s Planom upravljanja od kojega građani imaju velika očekivanju upravo u pomirenju suživota turističke destinacije i doma za naše sugrađane koji žive u povijesnoj jezgri? Je li ovogodišnja sezona pokazala kako je broj gostiju bio zapravo nekakvo optimalno rješenje da grad ne bude prazan, a da ne budu prevelike gužve?

Upoznata sam s cijelom procedurom oko donošenja tog jako važnog dokumenta i uvjerena sam da će on postići svoj cilj – uskladiti zahtjeve turista i nas građana. Ovaj Grad je uvijek znao kroz povijest iznaći sklad, pa vjerujem da ćemo mi to biti u prilici učiniti i sada – upravo preko realizacije Plana upravljanja. Da, ova je sezona pokazala po prilici kolika je to mjera u smislu broja turista – da svi dionici turizma budu zadovoljni, a da u samom Gradu ne bude nikakvih problema u smislu gužvi i blokade prometnica i pješačkih koridora. Stoga nam cilj mora biti održati brojke turista na granici koja nam omogućava sklad i održivost, ali i nastojati produžiti sezonu što više na zimu. Dakle, proširenje sezone, a ne nagomilavanje turista u „špici“ ljetnih mjeseci.

Kako kao nova pročelnica za turizam na kojemu počiva gospodarstvo cijeloga grada gledate na cruise turizam i bi li se Dubrovnik trebao zapravo više okrenuti ovakvom vidu turizma kakav je bio uvođenjem izravnih letova iz SAD-a otkud su dolazili turisti bolje platežne moći?

Sve vrste turista su nam dobrodošle. Pitanje je, kao i uvijek, mjere. Dosta je bilo u javnosti prigovora zbog kruzera i gužve koja je bila posljedica njihovog u biti nekontroliranog dolaska. Međutim, kada se počeo provoditi Respect the City, kada su se svi nadležni uskladili i dogovorili, vidjeli ste da su gužve nestale. Mislim da je gradonačelnik uspio odraditi svoje obećanje u tom smislu- uveden je red u dolazak turista u Grad. Pa i tih koji dolaze s kruzerima. Što se tiče SAD-a i izravnih letova- to je zaista odlična stvar. I to je, budući je inzistirao na pokušaju privlačenja turista iz SAD-a, veliki uspjeh gradonačelnika. Dakle, ne bih favorizirala posebno nikoga u turizmu. Neka nama različitosti i neka nama turista. Na nama je da svima omogućimo da im boravak u Gradu bude odličan, a da i nama stanovnicima ne bude preveliki teret taj njihov boravak. Zato to sve s mjerom moramo pratiti i realizirati. I to ćemo, uvjerena sam, uspjeti.

Jeste li već održali sastanke s predstavnicima TZ Grada Dubrovnika i u kojim segmentima je važna suradnja i “nadopunjavanje” gradskog odjela za turizam i tz-a?

Budući sam tek preuzela dužnost, još uvijek se upoznajem sa svim projektima i dionicima u mom novom poslu. Pa tako i s Turističkom zajednicom s kojom, modelom nadogradnje, očekujem odličnu suradnju i još bolje rezultate te suradnje. 

Molim vas još samo da nam opišete što su sve zadaće koje obavlja upravni odjel za turizam.

Osim ovoga o čemu smo ranije govorili o turizmu, pod nama su i plaže odnosno održavanje kupališta, koncesije za pomorsko dobro, niz programa poticanja turističke djelatnosti, sudjelovanje na stručnim skupovima i njihova organizacija, praćenje provedbe strateških dokumenata u turizmu i njihova evaluacija, sudjelovanje u organizaciji gospodarskih i turističkih događanja, praćenje i analiza gospodarskih kretanja u Gradu, poticanje i subvencioniranje tradicijskih obrta, malog poduzetništva i obrta, praćenje stanja u poljoprivredi i izrada dokumenata potrebnih za razvoj tog segmenta gospodarstva….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA