27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomPasta s pestom od mladog boba ili biži

Pasta s pestom od mladog boba ili biži

Iako riječ pesto često poistovjećujemo s umakom pesto genovese, pesto označava umak nastao gnječenjem (tal. pescare) jer se pripremao u mužaru. Danas se nerijetko sprema u sjeckalici ili blenderu, a možete ga pripremati od bilo kojeg začinskog bilja kao i mahunarki poput boba ili graška (biži), posebno kad su u sezoni i najslađi.

Piše: Ana Antunović

Da ga ne biste uvijek pripremali na isti način, evo kako možete dobiti jako fini umak bez kuhanja, s kojim će svaka pasta biti fantastična. Sve što vam treba je mladi bob ili grašak, neka vrsta orašastih plodova (ja najčešće biram indijske oraščiće i pinjole) i neka vrsta mlijeka ili biljnog napitka, uz dodatak maslinovog ulja, soli, papra, češnjaka i ostalih začina. Bitno je da pesto dobro izbalansirate začinima, tako da ga probajte više puta i dodajte začine koje i sami volite.

Recept za pesto:

    – 200 g graška ili boba

    – 50 g indijskih oraščića

    – 50 ml biljnog napitka (npr. bademovo ili zobeno mlijeko, ili obično mlijeko)

    – 1-2 češnja češnjaka

    – 50 ml maslinovog ulja

    – Sok od pola limuna

    – Sol i papar

    – Bosiljak ili menta (po želji)

Priprema:

U sjeckalici ili blenderu pomiješajte grašak ili bob, indijske oraščiće, biljni napitak, češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, dodajte bosiljak ili mentu za dodatni okus.

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

U tavu ili čisti lončić dodajte pripremljeni pesto i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodajte kuhanu tjesteninu i sve dobro izmiješajte.

Poslužite uz malo naribanog parmezana. Za inspiraciju, video recept možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA