12.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaLifestyleRekao joj je: ne zaboravi me! I tako je nastao korčulanski kolač...

Rekao joj je: ne zaboravi me! I tako je nastao korčulanski kolač lumblija

Lumblija je tradicionalni kolač s otoka Korčule koji je danas u sklopu programa „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” predstavljen u Lazaretima. U lipnju ove godine kolač je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla što je prvi takav proizvod u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija – Blato, Stjepan Bačić kazao je kako je to kolač koji može duže trajati pa su ga često sa sobom na dugi put nosili iseljenici s Korčule koji su tražili neki bolji život u drugim mjestima, a uz njega se veže i jedna zanimljiva legenda.

-Ovo je prezentacija kojom najavljujemo program koji će se održati 30. listopada u gradskom parku u Blatu pod nazivom „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu”. Ovu godinu lumblija ima poseban značaj prvenstveno zbog toga što je u lipnju ove godine lumblija dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je prvi proizvod iz Dubrovačko – neretvanske županije s takvom oznakom, a 25. u Republici Hrvatskoj – kazao je predsjednik Viteškog udruženje Kumpanjija – Blato, Stjepan Bačić.

Kolač se spravlja od namirnica specifičnih za Korčulu. U njemu su bademi, limunov i narančin sok i korica, grožđice, maslinovo ulje, varenik… – Peče se uvijek na blagdan Svih svetih kao sjećanje na voljene, a jede se i za blagdane – kaže Bačić.

-Znamo kako je s otoka Korčule pogotovo s njegove zapadne strane bilo jako puno iseljavanja u prvim godinama 20. stoljeća. S obzirom da je lumblija kolač koji može duže trajati ti ljudi su na takva duga putovanja, gdje su tražili bolji život, mogli ponijeti taj kolač. Upravo su mirisi i okusi koje lumblija pruža njih podsjećali na kraj iz kojega dolaze kao naravno i na njihovo djetinjstvo – kazao je Bačić koji je dodao kako ona može biti izvrstan primjer gastro ponude koju nudi otok Korčula.

Postoji i legenda koja se vezuje uz blatsku lumbliju, a koja kaže kako je za vrijeme francuske okupacije ovih prostora mladi Francuz, vojnik i pekar došao u Blato, upoznao mladu Blajku i oni su se zaljubili. Kad je on morao spletom nesretnih okolnosti otići, od svih sastojaka što ih je imao, napravio joj je kolač i rekao n’ublie pas (ne zaboravi me), a ono što je ona čula bila je lumblija.

-Viteško udruženje Kumpanjija – Blato je zajedno s Udrugom maslinara Vela Luka pokrenulo i završilo ovaj projekt zaštite. Njezina promocija je iznimno važna, ona nije novijeg datuma, Viteško udruženje Kumpanjija ima svoju manifestaciju koja se odvija 62 godine, to je tzv. kućna zabava, to je večer na kojoj se promoviraju autohtona blatska jela, a lumblija je dio te večeri – rekao je Bačić.

Prezentaciji su uz Stjepana Bačića sudjelovale i direktorica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović, ravnateljica Blatski Fižuli ustanove u kulturi Ivana Sardelić te Fanita Šeman, predstojnica Udruženja Viteškog udruženje Kumpanjija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA