8.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiŠto je doznala RTL-ova Potraga o građevinskom lobiju u Dubrovniku

Što je doznala RTL-ova Potraga o građevinskom lobiju u Dubrovniku

RTL-ova Potraga napravila je prilog o građevinskom kaosu u Dubrovniku. Novinarka Silvana Menđušić obišla je gradilišta na području grada o kojima su proteklih mjeseci izvještavali dubrovački mediji, od Solinske ulice, preko Hvarske, do zgrada ispod Burbona. Dotakla se Menđušić i ostavke bivše pročelnice Upravnog odjela za izdavanje dozvola Silve Vlašić, a razgovarala je i s gradonačelnikom Frankovićem.

Menđušić je prvo razgovarala sa stanarima Solinske ulice, kojima izgradnja stambeno-poslovne zgrade s podzemnom garažom zadaje muke od ožujka. Investitor predmetne zgrade je Rivijera Dubrovnik, a stanari se posljednja tri mjeseca aktivno bude i ukazuju na nepravilnosti u izdanim dozvolama. Potraga je otkrila da su se stanari obratili direktoru projektantske tvrtke koje je utvrdio odstupanje od pravomoćne dozvole, no investitor i dalje tvrdi da imaju pravomoćne dozvole.

Izgradnju je komentirao i Đuro Capor, koji je naveo kako je većina novogradnje u Dubrovniku prilagođena apartmanima za iznajmljivanje turistima i kako si prosječan Dubrovčanin takav jedan stan teško može priuštiti.

“Najveći dio dogovara za izmjene plana, povećanje koeficijenata izgrađenosti čestice ili katnosti se događalo iza zatvorenih vrata i javnost za to sazna tek se vidi ime na ploči pri izgradnji” kazao je Capor.

Potraga se dotaknula i kompleks ispod Burbona, odnosno Ulice bana Josipa Jelačića, a istaknuto je kako su zbog urušavanje ulice pozivani inspektori te da su građani prosvjedovali. Investitor ovog projekta je tvrtka Oštrice, čiji je vlasnik Petar Luburić, šef SUZUP-a u vrijeme afere Dubrovačka banaka, a izvođač radova je tvrtka Projekt Gruž, čiji su vlasnici Mario i Nino Slezak, sinovi bosanskohercegovačkog tajkuna Dina Slezaka.

Novinarka dalje navodi da su prije šest godina u mandatu Andra Vlahušića izvedene promjene GUP-a koje su omogućile gradnju na zemljištu ispod Burbona, ali da je sam teren pribavljanje 1998., pri pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje, a prodan je privatnoj tvrtki za 27 tisuća njemačkih maraka.

“GUP je loše napravljen, putem njega se pogoduje nekretninskom lobiju, ne vodeći se računa o Gradu. Za to bivša pročelnica nije kriva, međutim način na koji se u Upravnom odjelu tumačio GUP i izlaženje u susret nekretninskom lobiju je nešto što nisam mogao podržati. Rekao sam pročelnici da postoje dva načina i ona je sama odlučila otići” kazao je Franković te dodao da u ovom trenutku nema direktnih dokaza o pogodovanju, ali da je sam pokrenuo provjeru više građevinskih dozvola, odnosno njihovu zakonitost, dok je novinarka u navela kako je Franković Ministarstvu prijavio vlastiti Upravni odjel.

“Ako se pokaže da objekti nemaju zakonite dozvole nužno je njihovo rušenje” zaključio je Franković.

Novinarka je u priloga istaknula kako je Franković posebno bio angažiran oko izgradnje na Babinom Kuku, gdje stanove grade bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić i Iris Valentić, supruga sina bivšeg premijera Nikice Valentića, u čijem je zagrebačkom kompleksu upravo pročelnica Vlašić prije nekoliko godina kupila stan. Navodi se i da su teren prije devet godina kupila braća Sršen i Iris Valentić za pola milijuna eura.

Pri kraju priloga navodi se da je GUP donesen 2005. za vrijeme mandata Dubravke Šuice, a da je mijenjan za vrijeme mandata Andra Vlahušića, a obrađuje se i gradnja na Pločama, kako ispod magistrale tako i u Hvarskoj ulici u kojoj su stanari privremeno uspjeli zaustaviti izgradnju, kao i buduća gradnja baraće Slezak između Vile Palme i FINA-e.

Na samom kraju priloga gradonačelnik je najvio da se kreće u tekstualne izmjene GUP-a, koje će u rujnu biti usvojene, a kojima će se uvesti dodatne restrikcije u izgradnji.

Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić