19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNema vas na popisu birača? Evo što morate napraviti u tom slučaju

Nema vas na popisu birača? Evo što morate napraviti u tom slučaju

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača koji su dostavljeni na sva biračka mjesta za izbore za Hrvatski sabor u srijedu, moći će glasovati potvrdom za glasovanje, tzv. plavom potvrdom, navelo je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Plave potvrde na izborni dan izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu.

AKo se dogodi da se nađete na biralištu s važećom osobnom iskaznicom, a nema vas na popisu birača, morat ćete postupiti isto kao da ne posjedujete važeću osobnu iskaznicu. U tom slučaju potrebna vam je ztv. ‘plava potvrda’, a nju izdaju nadležna upravna tijela u Županijama. 

U Dubrovniku plavu potvrdu možete dobiti u Kasarni, a popis za cijelu županiju možete vidjeti OVDJE.  

“Moram pozvati naše građane da budu mirni, DIP je pozivao da se do 6. travnja provjeri status osobne iskaznice. Oni koji nemaju važeću osobnu iskaznicu mogu glasati i otići u najbliži ured županije i tamo će dobiti plavu potvrdu i glasati. Bilo je i situacija da su građani imali važeću osobnu, ali nisu bili upisani u popis birača. Došlo je do situacije da je nakon covid krize, kada su građani morali napraviti novu osobnu iskaznicu dobili su bijelu potvrdu na kojoj piše da je podnesen zahtjev za izradu osobne iskaznice, ali nakon obavijesti putem SMS-a da ju podignu, nisu je podignuli dva ili tri mjeseca.

Takvi ljudi su se isto našli u situaciji kao i ovi što nemaju važeće osobne iskaznice i za njih isto vrijedi poziv da se strpe i da podignu plavu potvrdu i do 19 sati će obaviti svoju dužnost. Sustav vas ne može prepoznati preko tog papira, građani su trebali fizički podići svoju osobnu iskaznicu”, objasnio je Josip Salapić potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec rekao je za Hrvatski radio da je 1.600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo ostvariti svoje biračko pravo zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA