27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSOLOMONSKO RJEŠENJE DO NOVE GODINE: liječnica Marčić će živjeti i biti "u...

SOLOMONSKO RJEŠENJE DO NOVE GODINE: liječnica Marčić će živjeti i biti “u pripremi” na Kalamoti, a radit će u Mokošici

U pismu koje nam je stiglo s Kalamote, potpisnik Stijepo Matijević ukazuje ponovno na problem s liječničkom nazočnošću na otoku, a referirajući se na obećanje gradonačelnika Mata Frankovića koji je 22. rujna rekao kako će i dalje biti moguće dobiti primarnu zdravstvenu zaštitu na tom Elafitskom otoku. Podsjetimo kako Grad Dubrovnik velikim dijelom od 75% te Županija s 25% financira tu, kako se naziva, nadstandardu zdravstvenu uslugu kroz osiguranje plaće liječniku. Kad je u javnost prispjela informacija kako je Grad raskinuo ugovor s liječnicom, pobunili su se stanovnici Kalamote. Nakon najnovije vijesti da dr. Marčić preuzima ambulantu u Mokošici, jer je prijašnja liječnica otišla u inozemstvo, zatražili smo pojašnjenje od ravnatelja Doma zdravlja, Branka Bazdana. On tvrdi kako se do kraja godine našlo solomonsko rješenje. Prema njegovim riječima, dr. Marčić će “pokrivati” i Mokošicu i Kalamotu. Kako?

– Liječnica koja je živjela i radila na Kalamoti je prebačena u ambulantu u Mokošici koja ima preko 2 tisuće upisanih pacijenata, ali će i dalje ostati živjeti na Kalamoti u stanu kojim raspolaže Dom zdravlja. U Mokošici će raditi u turnusima jutro-popodne, a u suprotnoj smjeni će biti “u pripremi” na Kalamoti. Ovo je najbolje što smo zasad mogli osigurati, ali napominjem kako sam se s gradonačelnikom Frankovićem dogovorio da je ovo rješenje do kraja ove godine. Planirano je, naime, da se liječnica do kraja 2020. i preseli u Mokošicu, stoga ćemo morati iznaći rješenje za Kalamotu – kazao je Bazdan.

Ovakvo privremeno rješenje i dalje izaziva nelagodu stanovnika Kalamote koji u svom pismu spominju kako je na otoku popriličan broj starijih potrebitih ljudi, te postavljaju pitanje što ukoliko se liječnica zbog vremenskih (ne)prilika ne bude mogla vratiti iz Mokošice. To isto pitanje može postaviti i dvije tisuće pacijenata upisanih u ambulantu u Mokošici, jer je, primjerice, danas jedan od takvih dana kada brod nije pristao na otok. Iako smo svi svjesni svih poteškoća punjenja gradskog proračuna zbog teške financijske situacije subjekata koji u tome sudjeluju, ipak je zdravstvena zaštita zadnje na čemu bi se trebalo štedjeti.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA