19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSedma je godišnjica pomorske tragedije pokraj Šipana u kojoj je smrtno stradalo...

Sedma je godišnjica pomorske tragedije pokraj Šipana u kojoj je smrtno stradalo sedam osoba

Na današnji dan, 25 travnja 2017. Dubrovnik i cijelu zemlju potresla je u večernjim satima vijest o strašnoj tragediji koja se dogodila u Koločepskom kanalu kada su se sudarili gumenjak i brod Lučke kapetanije. Od devet osoba koje su se te večeri, oko 21 i 30 vraćale sa Šipana, gdje su radili cijeli dan i pripremali jedan ugostiteljski objekt za otvaranje sezone, preživjelo ih je samo dvoje.

U toj strašnoj pomorskoj tragediji smrtno su stradali Alen Perišić iz Dubrovnika, Jele i Daniel Kobaš iz Velike Gorice, Barry John Bandura – povratnika iz Sydneya koji je boravio u Malom Stonu, Marina Vuletić iz Dubrovnika, a tijela Tomislava Belaka iz Šibenika i Bojana Stoiljkovića iz Mokošice nikad nisu pronađena. 

Dana 25. travnja 2017. godine u 21:20 sati po lokalnom vremenu u Koločepskom kanalu sudarili su se brod “Danče” Lučke kapetanije Dubrovnik, koji je isplovio u 20 i 50 iz ACI marine Dubrovnik prema luci Sobra zbog hitnog medicinskog prijevoza te gumenjak oznake „690 DB“, koji je isplovio iz uvale Pakljena prema uvali Brsečine. Na brodici je bilo osam osoba.

U Koločepskom kanalu na poziciji: ϕ = 42⁰ 43,3′ N; λ = 017⁰ 55,8′ E (otprilike 0,4 NM istočno od otoka Šipan) dolazi do sudara broda „Danče“ i brodice oznake „690 DB“.

Od posljedica sudara 5 osoba smrtno stradava (voditelj brodice i 4 putnika s brodice), 1 osoba je lakše, a 1 osoba teže ozlijeđena (obje osobe su putnici i istovremeno jedine preživjele osobe na brodici), dok se 2 osobe (putnici s brodice) smatraju nestalima.

Neposredno nakon sudara brod „Danče“ upućuje MAYDAY poziv te je SAR akcija aktivirana. Više od 8 dana, nakon sudara, trajala je koordinirana, opsežna i složena spasilačko – potražna akcija za osobama s brodice.

Nakon tragedije, protiv kapetana broda Danče pokrenuta je istraga, sumnjičilo ga se kako je prekršio propise, no nepravilnosti nisu utvrđene, a istragom je utvrđeno kako je na gumenjaku bilo ukrcano više ljudi od dopuštenoga, što je utjecalo na smanjenu uočljivost.

Obilježavanje 7. godišnjice tragedije na Porporeli

Marijana Kohn, dopredsjednica udruge 3D+UPIOU kao organizatorica objavila je da će se odavanje počasti ove godine održati u petak 26. travnja u 17 sati na feralu na Porporeli.

– Nadam se da se vidimo u što većem broju. Uz prigodni kratki program, kao i svake godine, okupljanjem građana prisjećamo se naših najmilijih kojih više nema. Ovim putem ispričavam se obiteljima što ne možemo organizirati na sami dan nesreće, stoga kao dopredsjednica udruge Tri Dubrovkinje uz Udrugu pjesnika i ostalih umjetnosti određujem mjesec posvećen našim stradalima. Svaki umjetnik, civil i građanin dobrodošao je da na svoj način oda počast 7 duša koje više nisu sa nama – navela je u objavi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA