30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Počinje Zimski festival, objavljena lista za stipendije, prijavite kandidate za...

PROJEKTI GRADA: Počinje Zimski festival, objavljena lista za stipendije, prijavite kandidate za javna priznanja

Program devetog Dubrovačkog zimskog festivala započinje paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete uz koncert grupe Dalmatino u subotu, 26. studenog.

Dubrovački zimski festival nakon dvije pandemijske godine zablistat će u punom sjaju s bogatim programom koji na Stradun donosi čak 10 koncerata. Nakon otvaranja festivala uz grupu Dalmatino, 3. prosinca nastupit će Urban & 4, povodom Dana branitelja Dubrovnika 6. prosinca nastupit će Doris Dragović; Neno Belan i Fiumensi priredit će 10. prosinca Rock galamu, 17. prosinca na pozornicu će se popeti Opća opasnost, Željko Bebek za dubrovačku publiku koncert će održati na blagdan sv. Stjepana, dok će Massimo na Stradunu nastupiti dan uoči Stare godine. Vrhunac festivala bit će spektakularni doček Nove godine uz Antu Gela i njegov bend, te jednu od najvećih glazbenih zvijezda hrvatske estrade Petra Graša, koji će Dubrovčane i njihove goste uz veličanstveni vatromet uvesti u novu godinu.

Koncertnu ponudu obogatit će i Advent na Vojnoviću koji organizira Studentski centar Dubrovnik, a za sve željne dobre glazbe i atmosfere i izvan zidina pripremaju nastupe Pravila igre, Bosutskih bećara, Matije Cveka, Đanija Stipaničeva, Giuliana, Jole i brojnih drugih. Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s dubrovačkim restoranima, organizirat će od 21. do 24. prosinca tradicionalne Dane bakalara kada će se u ponudi mnogobrojnih restorana moći kušati blagdanska gastro poslastica bakalar, pripremljen na različite načine.

Bogatoj festivalskoj ponudi pridružuje se i Gruž s programom AdvenTUP – predbožićna čarolija u tvornici koji će ponuditi razne sadržaje kao što su blagdanski sajmovi dobre glazbe i mode, food market, koncerti, pub kvizovi te brojne radionice za djecu i odrasle, a koji organizira TUP – urbana četvrt.

Subotnja jutra i ove godine će tradicionalno biti u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, dok će subotnja popodneva biti rezervirana za također besplatno, tematsko vođenje pod nazivom Zlatno doba Dubrovnika u organizaciji Doma Marina Držića. Povodom uvrštenja kolende u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 7. prosinca u Lazaretima održat će se znanstveno-stručni skup Osam stoljeća dubrovačkog kolendavanja te multilokacijska izložba u suradnji Dubrovačkih muzeja s Jelenom Obradović Mojaš i kulturnim ustanovama.

Brojni dječji programi razveselit će najmlađe Dubrovčane. Od samog početka festivala, program je usmjeren na njih pa će Djed Mraz iz Laponije provesti nadolazeći vikend u Dubrovniku koji će mu biti prva postaja na ovogodišnjem putovanju po svijetu, stoga poziva svu dubrovačku dječicu, ali i male posjetitelje grada da mu donesu svoja pisma u atrij Kneževa dvora i podijele svoje ovogodišnje želje na čarobnom druženju povodom otvaranja devetog Dubrovačkog zimskog festivala. Stanica Sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem koji od 27. studenog prometuje svakog dana od 9 do 18 sati te klizalištem koje će u istom periodu na teniskim terenima u Uvali biti otvoreno od 9 do 22 sata, kao i Božić u Kabogi i ove su zime neizostavan dio ponude za djecu kojoj je namijenjen i niz  programa dubrovačkih kulturnih ustanova, a sadržaj u najvećem gradskom naselju Mokošica obogatit će program pod nazivom Božić u Svetoj Obitelji. Neće izostati ni posjet Moto Mrazova koji na Stradun tradicionalno stižu 26. prosinca, a Pop-up Kolenda bus kojim putuju najmlađima omiljeni sudionici festivala, Medo, djedica i njegovi vilenjaci, u svom će điru gradskim i prigradskim ulicama i ove zime uveseljavati sve koji ga susretnu. Na Staru godinu, 31. prosinca na Stradunu će se održati i Dječji doček Nove godine na kojem će nastupiti Ante Gelo uz svoj bend te Brunu Oberan, Alena Đurasa i Ivu Ajduković.

Na programu će biti i prigodne izložbe, kazališne predstave za sve generacije, Torta party uz nastup Domenice te božićni koncerti, među kojima se posebno ističe Dubrovački božićni koncert 23. prosinca na kojem uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupaju solisti Lana Kos, Domagoj Dorotić, Marko Tolja i Maja Grgić te grupa Teatar. Dubrovački simfonijski orkestar održat će i svoj tradicionalni Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja u podne gdje će pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti mezzosopranistica Marta Hut te tenor Roko Radovan.

Dubrovački vrtići i osnovne škole i ove će godine u sklopu projekta Doma Marina Držića Adventski kalendar na Stradunu ukrasiti izloge našega Grada.

Predivne kulise za fotografiranje nalaze se na nekoliko lokacija u gradu: pogled na Stradun presvučen u blagdansko ruho na Luži, savršeno je mjesto za božićnu uspomenu s najljepšim pogledom. Čarobne fotografije moguće je zabilježiti i u Kneževu dvoru, a ove godine tu je i novi photo point u parku u Pilama: bogato osvjetljenje uz snježno ruho vikendom priuštit će pravu kulisu za savršenu blagdansku fotografiju!

S obzirom na to da se ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava u Kataru igra u zimu, u sklopu festivala bit će organizirano zajedničko gledanje nastupa hrvatske reprezentacije ispred crkve sv. Vlaha. Novitet ovogodišnjeg izdanja festivala svakako su i višekratne plastične čaše koje će se moći koristiti za posjeta kućicama, a u sklopu strategije Plastic smart cities.

Više informacija o svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, ali i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

Dubrovački športski klubovi dali punu potporu projektu uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom

U nastavku intenzivnih aktivnosti na realizaciji projekta uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo organizirao je  25. studenog 2022. sastanak s predstavnicima dubrovačkih klubova u športovima koje su odabrala djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji. Naime, obradom podataka ankete, koju je provela udruga “Poseban prijatelj”, utvrđeni su prioritetni športovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja za bavljenje športom te adekvatnost pojedinog športa s obzirom na karakter teškoće u razvoju. To su judo, atletika, nogomet, plivanje i stolni tenis.

Osnovni cilj projekta je integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje športskim aktivnostima, a dodatna dobrobit je poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i šport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća. Važno je da djeca kroz bavljenje sportom budu zdravija, poboljšaju svoje fizičke i mentalne kapacitete, ali je puno bitnije njihovo upoznavanje, druženje i prijateljstvo, a u širem društvenom smislu potpuno eliminiranje bilo kakve diskriminacije i u konačnici izjednačavanje mogućnosti za djecu teškoćama u razvoju i potupna inkluzija u sve sfere društvenog života.

Cilj sastanka s predstavnicima dubrovačkih športskih klubova je formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League, kao i priprema Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za 2023. 

Podsjećamo da je Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu  za ovu godinu izdvojio zasebnu stavku za šport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna.

Svi predstavnici dubrovačkih klubova svesrdno su podržali projekt uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom, iskazavši punu pripravnost za uključivanje u projekt, iznijevši pri tom niz korisnih ideja i prijedloga, kao što je organiziranje obilaska klubova u športovima koje su odabrala djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, osiguranje psihološke potpore radi lakše integracije djece s teškoćama u razvoju u športske aktivnosti te suradnja sa specijaliziranim visokoškolskim ustanova radi dodatne edukacije športskih djelatnika za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Prijedlog lista za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika

Sukladno članku 26. Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika Povjerenstvo za dodjelu stipendija dana 24. studenog 2022. godine objavilo je prijedloge lista za dodjelu stipendija učenicima i studentima u pet kategorija. Prijedlog lista možete pogledati ovdje.

Kandidati mogu u roku od osam dana od objavljivanja prijedloga lista za dodjelu stipendija, zaključno do 2. prosinca 2022, podnijeti gradonačelniku Grada Dubrovnika pisani prigovor na pojedini prijedlog liste, putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Poziv za dostavu pisanih prijedloga programa Feste sv. Vlaha i Dan grada 2023.

Grad Dubrovnik poziva sve ustanove, udruge i organizacije koje rade u djelokrugu kulture, športa i drugih društvenih djelatnosti da dostave svoje pisane prijedloge programa i sugestija za obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 3. veljače 2023. godine. Ovaj poziv ne podrazumijeva financijsku i organizacijsku potporu predloženim programima.

Predloženi programi trebaju se odnositi na razdoblje od 23. siječnja 2023. do 5. veljače 2023. godine.

Rok za dostavu prijedloga je do ponedjeljka 9. siječnja 2023. godine. 

Cjeloviti tekst Poziva pročitajte ovdje.

Izložba “Rukama složeno” Foruma mladih najkvalitetnija dosad

Izložba “Rukama složeno” Foruma mladih Grada Dubrovnika otvorena je 23. studenog u Centru za mlade Dubrovnik.

Učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova predstavili su se sjajnim radovima u brojnim umjetničkim područjima: slikarstvu, tehničkoj kulturi, modelarstvu, izradi stripova, ukrasa, kolaža i 3D tehnici. Prema riječima kustosice izložbe Lene Kramarić, izložba je brojem i kvalitetom radova najbolja od svih dosadašnjih.

Izložbu je u ime organizatora, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo otvorio pročelnik Dživo Brčić, zahvalivši sudionicima izložbe i njihovim mentorima te ih pozvavši da nastave sudjelovati u svim drugim radionicama i priredbama cjelogodišnje manifestacije Forum mladih.

Izložbe ostaje otvorena do 30. studenog, a može se razgledati svakim danom od 9 do 17 sati.

Pokrenut postupak za predlaganje kandidata za javna priznanja Grada Dubrovnika

Odbor za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pokreće postupak za predlaganje kandidata za javna priznanja koja se dodjeljuju prigodom blagdana Svetog Vlaha – Dana Grada Dubrovnika.   

Javna priznanja su:                                                           

1. Proglašenje počasnim građaninom Grada Dubrovnika,                           

2. “Nagrada Dubrovnika za životno djelo”,                                     

3. “Nagrada Dubrovnika”.                                                      

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili stranac koji je svojim djelovanjem i postupcima znatno doprinio promicanju, značenju i ugledu Grada Dubrovnika, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Grada Dubrovnika i drugih gradova, naroda i država, razvoju demokracije, mira u svijetu i općem napretku čovječanstva.                                                                                                    

“Nagrada Dubrovnika za životno djelo” dodjeljuje se pojedincima, hrvatskim i stranim državljanima za iznimna postignuća važna za Grad Dubrovnik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva.                 

“Nagrada Dubrovnika” dodjeljuje se za postignuća važna za Grad Dubrovnik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva i to pojedincima, trgovačkim društvima, ustanovama i drugima.        

Postignuća u znanstvenoistraživačkom radu kandidata i zasluge za razvitak znanosti s bilo kojeg područja, te postignuća književnim i umjetničkim djelima ocjenjuje se na temelju objavljenih i javnosti dostupnih djela. 

Predlagač mora osigurati recenzije, odnosno kritičke ocjene najmanje dva priznata stručnjaka za određeno područje.  

Dodjelu javnih priznanja mogu predložiti Odboru, uz obrazloženje, svi zainteresirani. To pravo jedino nemaju vijećnici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i zaposleni u tijelima Grada Dubrovnika.                                       

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili stranac koji je svojim djelovanjem i postupcima znatno doprinio promicanju, značenju i ugledu Grada Dubrovnika, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Grada Dubrovnika i drugih gradova, naroda i država, razvoju demokracije, mira u svijetu i općem napretku čovječanstva.                

Potencijalni predlagači mogu dodjelu javnih priznanja  predložiti Odboru za javna priznanja, uz obrazloženje, najkasnije do 30. prosinca 2022.                                                                                                    

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja dostavlja se Odboru za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik.                                                                                                                                     

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 351-842, ili 351-823.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA