31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 2 srpnja, 2025
HomeNaša čeljadU našem stiluPriča iz Trstenog - baština OPG-a Beloč s pogledom od milijun dolara

Priča iz Trstenog – baština OPG-a Beloč s pogledom od milijun dolara

Njihova je baština umivena izvorskom vodom, koja hrani stoljetne platane, osunčana suncem, a  sa svakog doca puca pogled od milijun dolara, na more i na Elafite. Barica me vodi puteljcima i skalama između međa i pokazuje mi svoje blago. A svaka je biljka, životinja, cvijet ovdje je njegovan s puno brige i ljubavi. OPG Beloč iz Trstenog ima dugu  obiteljsku tradiciju vezanu za život na ovoj „bijeloj“ zemlji.

Barica Beloč

Uskom kamenom ulicom od crkve sv. Vida spuštam se u Trsteno, onaj dio ispod magistrale, gdje još nema kolnog puta, nema ni vodovoda, ali ih potok spašava. A živjeti tako blizu mora uz potok koji šumi, u starim kamenim kućicama orijentiranim na jug, nije baš jednostavno, ali je tako lijepo i mirno. Gospođa Barica Beloč u Dubrovnik je došla iz Zenice s 21 godinu, čuvati djecu od svoje rođakinje. I ostala je zauvijek, a rad na zemlji za nju je svakodnevnica, posao, ali i odmor.

-Nakon rata i izbjeglištva 1992. u lipnju smo se vratili doma. Nitko od nas, ni suprug, ni svekar ni svekrva, a ni ja nismo imali nikakvih prihoda i naravno da smo se uhvatili zemlje. Sjećam se da sam prvi put na placu pošla s košicem smokava, iste godine u kolovozu. Onda smo malo, po malo počeli saditi povrće: mrkvu, luk, blitvu, kupusi redovito ići na placu. Cijela je obitelj radila, a najviše moja svekrva Anka, koja je bila divna i jaka žena.

Pero Beloč, Baricin muž i poslom je bio vezan za cvijeće i zelenilo, pa je tako napravio veliki plastenik u kojem se uzgajalo cvijeće i ukrasno bilje. Iako ga nisam osobno upoznala na licu mjesta vidjela sam da ima zlatne ruke i osjećaj za lijepo.

-Moj muž voli raditi s rukama s drvom, s kamenom. Na svim jenašim baštinama napravio skaline da se s jednog doca na drugi može doći bez kruženja „brzom cestom“, šali se gospođa Barica.

Njihova je kamena kućica okružena cvijećem, koje cvijeta cijele godine u kamenima arlama, grastama, posvuda od margarićela, frezija, kamenog cvijeta, palmi raznih vrsta, ali tu su i starinske voćke.

-Mi Vam nikad nemamo zdjelu s voćem u kući, jedemo ga svježe ubranog sa stabla. Kad je koja sezona, tako i jedemo. Voće beremo za prodaju i za mermelade. Nema toga puno, ali to su sve starinske sorte koje smo sačuvali na imanju: kruškice, kriješve, jabučice, šipci i meni najdraže smokve. Kad je sezona smokava, ujutro ja odmah do stabla i najedem se, šali se ova vrijedna, a skromna žena, koja je u mladosti radila u turizmu, a nakon rata, a i danas redovito prodaje na placi.

Početkom trećeg mjeseca lani, placa je zatvorena, a iako dopunski posao, prodaja voća i povrća za ovu je obitelj važan dio prihoda. E tu je pomladak nastupio na scenu. Baričin i Perov sin, Nikša otvorio je FB stranicu i putem virtualne place ponudio proizvode OPG-a Beloč.

Nikšai Pero Beloč

-Proljeće i jesen su naše sezone prodaje, ljeti napravimo stanku, što zbog odmora, ali i zbog suše i činjenice da ne možemo iz potoka, kojim se opskrbljuje cijelo selo navodnjavati baštinu koliko bi trebalo. Sad radimo i dostave na kućnu adresu po narudžbi, a ja isto idem i na placu. Ljudi koji naručuju preko Facebooka su ustvari naši novi klijenti, a na placi imam vjerne mušterije, koje godinama kupuju u mene. Jedno ne isključuje drugo, jer neki ljudi jednostavno vole doći, vidjeti, opipati i pomirisati ono što kupuju.

Puno je tu posla, a osim povrća i voća ova obitelj ima i kokoši, ali i dvije koze od kojih je jedna nedavno okotila čak tri kozlića. Sir prave za sebe, a jaja, kad ih ima viška također prodaju. Nešto dalje od kuće uredna je štala u kojoj su znatiželjne kozice, koje baš ništa nije omelo da poziraju pred fotoaparatom.

-Ima tu dosta livade za pašu, ali one su tvrdoglave i jake, pa kad sam sama doma stoje u štali. Ne vole se vezivat, pa bi mogle napraviti štetu. Kad su tu muž ili sin, oni ih vežu i onda one pasu, a ima, hvala Bogu dovoljno trave i grmlja.

Nedaleko je i osunčani poluotvoreni kokošinjac u kojemu se koke bezbrižno šetaju. A nedaleko je i kompostište gdje se ostatci bilja, pokošene trave pretvaraju u gnoj kojim se redovito gnoji njihova zemlja. Uz preradu kokošjeg i kozjeg gnoja, Barica priznaje treba ponekad dodati i nekih minerala koji nedostaju zemlji. Posla je puno, ali…

-Nama je to postalo sastavni dio života. Ja ne znam koliko vremena dnevno provedem radeći, jer ne brojim, za mene je to užitak i zabava i posao. Svaki dan ima nekog posla, ali kad se pripremaju narudžbe i za placu, onda smo svi troje tu. Svakome tko ima i najmanji dolčić, a dođe u neke godine, preporučila bih rad na zemlji.  Vrt Vas diže. Divno je raditi na zemlji, saditi, uzgajati i na kraju ubrati i pojesti ono što ste sami uzgojili. Doživit neki uspjeh, osjećaj samozadovoljstva. Naravno zemlja nas uči da neuspjehe treba prihvatiti, uči nas i strpljenju. Mnogi bi htjeli više, brže i bolje, ali poljoprivreda je tvornica na otvorenom, ovisna o prirodi i događajima, koje često ne možete predvidjeti. Događa se da nešto od sjemena uzgajate i sve izgleda dobro, a onda dođe neka bolest i u par dana ostanete bez svega. To se događa i to treba prihvatiti i krenuti dalje. S druge strane, kad je krenula korona i kad smo gledali one scene pustošenja trgovina, mi smo bili bezbrižni jer smo imali svega doma, da nekoliko mjeseci ne trebamo ništa kupiti.

Prodaja ide dobro, ali 4 000 kvadrata obrađene površine ne može biti jedini prihod.

-Muž je u mirovini, sin radi, a poljoprivreda nam je dodatni izvor prihoda i užitak. Mi nemamo puno zemlje, a i sve radimo na ruke. Do naših baština nema puta, sve treba iznijeti na parkiralište na ruke, sve što donosimo treba snijeti. Netko tko ima veću površinu i dobar prilaz, može živjeti od poljoprivrede isključivo.

Placa je Barici najdraži posao, jer tamo osim što prodaje, susreće različite ljude, no pravila uvedena nakon korone i njoj i drugim prodavačima otežavaju posao.

-Prije smo svi imali svoja rezervirana mjesta i kupci uvijek znali gdje će koga naći. Sad nema rezervacija i da biste zauzeli svoje staro mjesto, treba na placu doć u tri ure ujutro. To se nekome čini suludo i nevažno, ali mi koji desetljećima idemo na placu, znamo i osjetimo razliku, kad prodajemo na svom starom mjestu i kad smo razmješteni negdje drugdje. Nadam se da će Sanitat shvatiti zašto je važno rezervirati mjesto i to ponovno uvesti, da i mi onda na placu možemo doći sa svitanjem, a ne u noći.

“Brza cesta”

Sunce pomalo pada prema horizontu, a s baština na kojima rastu patate, bob, mrkva, blitva…mijenjaju se boje, nebo postaje narančasto crveno i vrijeme da napustim ovo divno imanje, koje je tako blizu grada, a tako čarobno sačuvano u svojoj seoskoj idili i miru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA