25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestylePOSJETILI SMO STUDENTSKI DOM: "sve je odlično, ali nam nedostaju sadržaji kojima...

POSJETILI SMO STUDENTSKI DOM: “sve je odlično, ali nam nedostaju sadržaji kojima bismo popunili slobodno vrijeme”

Nakon dvije godine, koliko je trajala izgradnja Studentskog doma, Dubrovnik je konačno poprimio konture pravog sveučilišnog grada. Prvi student uselio je prije dvadesetak dana, a prije nekoliko dana otvoren je i studentski restoran koji su mnogi željno iščekivali još iz doba dok se na ručak išlo u bivšu menzu „Teatar”. Obišli smo kompleks, popričali smo s ravnateljem Studentskog centra Markom Potrebicom, voditeljem smještaja Markom Asićem, radnicima iz Doma, ali i studentima. Zadovoljstvo nitko ne krije, no hoće li novi i jedini Studentski dom u Dubrovniku (po)ostati samoodrživ?

Već pri samom ulazu u garažu gdje smo ostavili službeni automobil može se primijetiti kako su radnici još uvijek tu, popravljaju se određeni nedostaci. Tu je i nekoliko grupica studenata, prilazim jednoj i pitam ih kako im je u tek otvorenom studentskom domu.

-Za studiranje u Dubrovniku me najviše privukao Studentski dom i fakultet naravno. Htjela sam se malo maknuti od okruženja u Rami, Dom je super, jako je lijepo uređen, zadovoljni smo – kazala je Nevenka Tokić, studentica prve godine Medija i kulture društva koja je došla iz Rame u Dubrovnik, a još je dodala kako bi prehrana mogla biti malo bolja, no da su zadovoljni i s ponuđenim jer prije nekoliko dana nisu imali uopće gdje jesti.

Veliki kompleks u obliku tri sastavljena romba smješten ispod Ulice Iva Vojnovića u Čokolinu okružen je skoro dovršenim hortikulturalnim uređenjem, gdje se mogu primijetiti mlade palmice, borovi, masline i lijepo uređena trava.

Epidemiološke mjere prisutne su već na samom ulazu gdje se nalazi stalak s dezinficijensom, ali i kamera koja automatski očitava temperaturu uz obavezne maske u cijelom unutrašnjem kompleksu.

-Određeni su i posebni koridori samo za studente, u restoranu su također potrebne maske. Kompleks se sastoji od tri lamele na četiri kata. S desne strane je caffe bar koji ćemo otvoriti u sljedećih 15-20 dana, tu je i multifunkcionalna dvorana koja će u jednom dijelu biti i ‘a la carte’ restoran. Taj restoran će uskoro moći koristiti i naši sugrađani kao i caffe bar, a bit će će uskoro i ‘fast food’ koji će također biti dostupan kako studentima tako i građanima – kaže nam voditelj projekta izgradnje prvog dubrovačkog Studentskog doma i ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica, koji nas je dočekao na samom ulazu.

Studenti u samoposlužnom restoranu koriste subvencioniranu prehranu po cijeni od sedam kuna, na raspolaganju su im tri menija, od kojih je jedan vegetarijanski. Razlikuju se ponude za ručak i večeru. Potrebica dodaje kako će u restoranu za 40 kuna moći ručati i građani, odnosno za 48 kuna s kolačem.

-Osiguran je i parking, bit će besplatan za korisnike Doma. Moram napomenuti kako sada vrijede stroga pravila, zbog toga sugrađane nećemo moći provesti kroz Dom i pokazati im kako izgleda, u prostoru gdje borave studenti mogu biti samo oni, a njima su zabranjena druženja te iz toga razloga nismo pustili teretanu u funkciju niti prostore za zajedničko druženje – govori Potrebica.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_9636-1024x683.jpg

U ovome trenutku kako navodi Potrebica, u Domu se nalazi 154 studenata i studentica, a do kraja mjeseca ta brojka će rasti do 184, dok je ukupni kapacitet Doma 503 osobe.

-U jednom dijelu Doma će boraviti profesori, riječ je o gostujućim profesorima Sveučilišta u Dubrovniku, i američkog koledža. Dostavljene su nam liste na mjesečnoj bazi, kako profesori dolaze oni se smještaju u drugi toranj gdje nisu u direktnom kontaktu sa studentima i oni imaju posebne ulaze. Evo npr. sljedeći vikend će se organizirati veslačka regata, studenti s drugih hrvatskih sveučilišta će boraviti u Domu – objašnjava Potrebica.

S obzirom na veličinu Doma tu je i recepcija, a na recepciji nas je dočekala nasmijana Nikoleta Miljas, koja je također studentica.

-Na recepciji radim skoro mjesec dana, studentica sam druge godine diplomskog studija, smjer Turizam na Sveučilištu u Dubrovniku. Za početak, s obzirom kakvo je vrijeme, bitno je da imam posao, i da radim na recepciji. Stječem i nekakvo iskustvo, a sve su tu mlade kolege tako da je dobro. Dom je dobro organiziran, na svakom katu je tabla, a i ja sam tu ukoliko studenti trebaju pomoć, recepcija radi od 0 do 24. Studenti su se dobro snašli i nije bilo nikakvih problema – kazuje Nikoleta.

Nikoleta Miljas

-Za sada smo zaposlili minimalan broj ljudi, trenutno nas je 27, međutim oslonili smo se i na studente i upravo će nam studenti popunjavati određen broj poslova, već sada imamo sedam zaposlenih studenata. Upravo je to bit „akademisa”, da studenti tijekom studiranja stječu određena znanja i vještine koja su kompatibilna onome za što se obrazuju – govori Potrebica.

Voditelj smještaja je Marko Asić, koji nas je proveo kroz Dom, pokazao sve dovršene, ali i nedovršene prostorije u kojima su radovi pri samom kraju, a očekuju kako bi kroz mjesec dana trebali biti gotovi svi radovi u Domu.

-U studentskoj kuhinji dostupna su 627 sjedeća mjesta, ali sada je broj mjesta smanjen zbog Covid mjera i pridržavanja razmaka. Inače za stolom sjede oni koji su zajedno i na predavanjima i u sobi. Studenti su zadovoljni što je konačno krenula prehrana, zadovoljni su kvalitetom hrane i domom. Nakon što se otvorio studentski restoran počeli smo dobivati i više upita za smještaj studenata koji su iz nekog razloga zakasnili prijaviti se za smještaj kada je bio rok u srpnju. Dio studenata se može još uvijek prijaviti, ali ne za subvencionirani smještaj već po cijeni od 1050 kuna – kazuje voditelj Marko Asić.

Marko Asić

Na samom ulazu u kuhinju s lijeve strane nalazi se nekoliko totema gdje će studenti moći izabrati određeni meni, a plaćat će beskontaktno, odnosno s x-icom, totemi bi trebali biti u upotrebi kroz desetak dana – objašnjava Asić.

Totemi

U pomalo gužvovitoj situaciji u studentskoj kuhinji konobar Aid Ćimić nastoji poslužiti sve studente. Na pitanje kakve su reakcije, odgovara: -Dobre su reakcije studenata, najveća gužva je za ručak, jer je dobra hrana.

Aid Ćimić, Amel Omerčahić

Pored njega je kolega koji također radi u studentskoj kuhinji. -Ovo mi je prvi dan na poslu, atmosfera je super. Studenti nisu toliko zahtjevni – kaže Amel Omerčahić koji je i sam student.

AMel Omerčahić

U samoj liniji za ručak upitali smo studente kakva je hrana.

-Dobra je hrana, nađe se nešto – kazao je student druge godine Poslovne ekonomije Marko Kopić koji dodaje kako je dom sveukupno dobar no nije sretan jer još uvijek nije otvorena teretana, a ni kafić pa ne znaju gdje će provesti slobodno vrijeme. -Ili barem da stave televiziju pa da možemo gledati utakmice – dodao je.

Odmah smo upitali voditelja smještaja Marka Asića zašto nema televizije u domu i je li uopće postoji mogućnost da studenti donesu svoju televiziju u sobu.

-Što se tiče televizora u sobi, nismo ih smjestili iz razloga što bi za svaku sobu morali plaćati posebnu RTV pristojbu, a što se tiče studenata njima je objašnjeno prilikom ulaska da oni mogu donijeti svoju televiziju, naravno uz obavezu prijavljivanja i plaćanja RTV prijamnika. Studentski centar ne može na sebe preuzeti obvezu plaćanja RTV pristojbe.

U domu studenti trenutno ne mogu koristiti zajedničke prostorije niti se okupljati radi epidemioloških mjera. Jest da su osposobljene i čajne kuhinje no u njima mogu biti tek po dva studenata, a zadržati se mogu tek dvadesetak minuta. Studenti se još uvijek prilagođavaju na novi dom, a i vodstvo doma studentima koje je uvažilo kritiku studenata kako im je potrebna prostorija za peglanje koju su im i omogućili jer prema pravilniku je zabranjeno peglanje u sobama kako ne bi došlo do požara. Do kraja tjedna osposobit će se i prva linija uređaja za pranje robe i sušenje, gdje će biti dostupno 17 perilica i sušilica, a studenti će plaćati minimalnu naknadu koja je potrebna za samoodržavanje uređaja.

Čajna kuhinja
Prostorija za peglanje

S obzirom kako je teretana u završnim radovima, zajedničke prostorije se ne smiju koristiti, studenti će u ovim vjerojatno najtežim mjesecima za njih društveni život morati prenijeti on line i koristiti društvene mreže kako bi se bolje upoznali međusobno. Sastav studenata koji je trenutno u domu je šarolik.

-Imamo studenata iz cijele Hrvatske, najviše ih je iz područja koji i inače gravitiraju Dubrovniku, to je područje Korčule, Pelješca, Konavala koji imaju pravo na smještaj u Studentskom domu. Imamo studenata i iz ostatka Hrvatske, iz okolice Sinja, Splita, Kaštela, otoka Brača i Hvara, iz Zagreba i Rijeke, a osim studenata iz Hrvatske imamo i studenata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji studiraju redovito u Dubrovniku što na Sveučilištu što na RIT-u. Imamo i 30 studenata na međunarodnoj razmjeni preko programa Erasmus koji dolaze iz Španjolske, Italije, Francuske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, a čak imamo i jednog studenta iz Rusije – kazuje Marko Asić.

Upitala sam ravnatelja, što će se događati ljeti sa studentima, hoće li ih možda dočekati sličan scenarij kao što je to znalo biti u privatnom smještaju, kada su studenti izbacivani posljednjih godina već s 1. svibnja?

– Prema ugovoru studenti mogu biti u Studentskom domu do završetka obaveza na svom visokom učilištu, ali za to ćemo dobiti potvrdu visokog učilišta. Ako su ispitni rokovi do 25. lipnja, sa zadnjim ispitnim rokom studenti odlaze, a dolaze ponovno pred ispitni rok, to će biti koncem kolovoza odnosno početkom rujna. Da bi od 1. listopada nastavili biti u Domu moraju za to ostvariti pravo, a to je uspješnost studiranja, završiti godinu, osvojiti određen broj ECTS bodova – pojašnjava Potrebica.

Hoće li studentske sobe ljeti biti iznajmljene kada studenata nema?

-Smještaj studenata i studentska prehrana su dobrim dijelom socijalna kategorija, investicijska studija i naše studija pokazale su da za održavati ovako veliki objekt, mi se moramo baviti dijelom komercijalne djelatnosti. Ljeti ćemo iznajmljivati, ali naglasak će biti na neke ljetne škole, kongrese, znanstveno – obrazovne skupove, one stvari koje se prije nisu zbog skupoće smještaja mogle organizirati u Dubrovniku. Za te korisnike ćemo imati posebne cijene, a ako izlazimo na „klasično” tržište onda ćemo pratiti cijene, individualne cijene će biti takve da će odgovarati cijenama u gradu, znači da za individualne goste nećemo smanjivati cijene Mi ćemo biti prvi hrvatski „akademis” odnosno već smo sada tako registrirani i kroz neka dva mjeseca naše sobe će biti u kategorizaciji tri zvjezdice – pojašnjava Marko Potrebica.

Što se tiče samoodrživosti Studentskog doma, Potrebica dodaje kako bez ovoga iznajmljivanja, kafića i restorana koje će moći koristiti i građani, Dom nije moguće održati u funkciji rentabilnosti s obzirom na broj zaposlenih i veličinu kompleksa.

-Ovo je jedno novo mjesto u gradu za interakciju kako mladih ljudi tako i naših sugrađana, a tako nam se omogućuje i normalno financijsko funkcioniranje – zaključio je Marko Potrebica pri obilasku Studentskog doma u Čokolinu.

Valja napomenuti kako je ukupna vrijednost projekta 201 milijun kuna, od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o velikoj investiciji u kojoj je 85 posto financirano sredstvima EU i najvećem projektu koji se financira kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“

FOTO: Marina Miljković

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA