27.8 C
Dubrovnik
Utorak, 9 kolovoza, 2022
NaslovnicaNaša čeljadPJEŠAČI SVOJIM KRAJEM DA BI GA VIŠE CIJENIO: Željka Janjanin predlaže dvije...

PJEŠAČI SVOJIM KRAJEM DA BI GA VIŠE CIJENIO: Željka Janjanin predlaže dvije staze za odmor duše i relaksaciju tijela

Proljeće je stiglo, a s lijepim vremenom mnogi će u prirodu na izlet. Naša sugrađanka Željka Janjanin, planinski vodič i INWA voditelj nordijskog hodanja, predložila je i opisala nam dvije, ne previše zahtjevne, šetnje kroz prirodu uz nezaobilazne savjete koje svakako treba poslušati.

Stara Mokošica – Petrovo selo

Najatraktivnija pješačka staza u Mokošici je do Petrovog sela i započinje u Staroj Mokošici. 

Iz ulice Za Kontralovo vodi nas puteljak 30 minuta kroz šumu, preko kamenog mosta i kako se uspinjemo pružaju nam se predivni pogledi na rijeku i Srđ. Staza je dobro vidljiva i prati korito mokoškog potoka koji tijekom kišnih razdoblja obiluje vodom i slapovima. Rijetko se dešavaju slapovi i zato je atraktivno ovu stazu posjetiti i nakon velikih kiša.

Iz Petrovog sela, asfaltna cesta dalje vodi lagano nizbrdo prema Novoj Mokošici, a putem se možete osvježiti na izvoru pitke vode i uživati u pogledu na Rijeku dubrovačku.

Cesta dalje prolazi kroz naselje Nove Mokošice i izlazi na glavnu cestu kroz Mokošicu. Prelaskom ceste na semaforu, skrenete desno i drugim po redu stepenicama s lijeve strane, staza se spušta na rijeku i nastavlja po asfaltnom putu u pravcu Stare Mokošice s pogledom na prirodne ljepote Rijeke dubrovačke. Dolaskom u Staru Mokošicu, zaokružujemo pješačku turu na nekih 7 kilometara. 

Zahtjevnost staze je srednja, trajanje 2:30 – 3h ovisno o kondiciji hodača. Staza je za lagano planinarenja, šetnju i vrlo je pogodna za nordijsko hodanje sa štapovima.

Staza može biti skraćena, Stara Mokošica – Petrovo selo i natrag, max 1h.

Mihanići – Vojski do – Mihanići

Jedna od ljepših i zanimljivijih pješačkih staza u Konavlima započinje u selu Mihanići, lijevo od žute table s natpisom Mihanići, Kraljevo. Označena je okruglom crveno bijelom planinarskom markacijom koja se može vidjeti u smjeru kretanja po stupovima javne rasvjete ili suhozidima.  Prateći markaciju koja ujedno vodi i za Kunu, staza se penje uskom asfaltnom cestom kroz šumoviti dio prema nekadašnjoj željezničkoj stanici popularnog vlaka zvanog Ćiro.

Prije željezničke stanice staza se odvaja lijevo prema gore, širokim kamenitim putem pored izblijedjele informativne table.

Na vrhu uzbrdice, staza se odvaja lijevo i prati kamenitu, nekadašnju željezničku prugu prolazeći kroz dva atraktivna tunela uz predivne poglede na Konavosko polje.

Dolaskom u Vojski do, do nekadašnjeg stajališta Ćire (i bivše konobe), s lijeve strane je vidikovac s vrhunskim pogledom na Cavtat, Čilipe, Grudu, Komaje, Pločice i željezničku stanicu Mihanići.

U povratku, staza pruža još bolji pogled na raznolikost krškog krajolika Konavala.

Između dva tunela nalazi se i uređeno sportsko penjalište često posjećeno od strane domaćih i stranih penjača. Osim prirodnim ljepotama, staza obiluje zanimljivim pričama o izgradnji pruge koju preporučujem pročitati prije šetnje i tako upotpuniti doživljaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Zahtjevnost staze je lagana, dužine ukupno 8km, trajanja 3h, za lagano planinarenje i šetnju s obitelji.

Stazu ju se moguće obići i malo skratiti iz Vojskog dola gdje se može doći automobilom.

Par savjeta:

Prije odlaska na planinarenje, zbog sigurnosti obavezno je proučiti kartu i stazu na koju ste se uputili, provjeriti vremensku prognozu, uzeti dovoljno vode, ugodnu obuću i slojevitu odjeću, zaštitu od sunca, mobitel, hranu po potrebi i obavezno obavijestiti nekoga o vašim planovima.

U prirodi vrijedi nekoliko pravila, ovdje spominjem samo par najvažnijih:

1. Svoje smeće i smeće koje pronađete nosite sa sobom do prvog urbanog odlagališta, ne ostavljate ga u prirodi

2. Branje cvijeća u prirodi sebično je i nekulturno

3. U prirodi se ne radi nepotrebna buka, poštujemo životinje i njihovo prirodno stanište 

Željka Janjanin

planinski vodič i INWA voditelj nordijskog hodanja

Hiking Dubrovnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA