31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPismo trudnice koja je ostala bez svoje ginekologinje: a što ako nemam...

Pismo trudnice koja je ostala bez svoje ginekologinje: a što ako nemam vezu u bolnici ili novaca za privatni pregled?

Zabrinjavajući dopis koji nam je stigao na mail napisala je trudnica u visokom stupnju veoma rizične trudnoće. Ispoštovali smo njenu želju da ostane anonimna, a njeno pismo objavljujemo s nadom i u želji da se problemi u zdravstvenom sustavu na koje upozorava kroz svoje osobno iskustvo, promijene nabolje.

Trudnica sam koja se nalazi u 37. tjednu trudnoće koja se od samog početka vodi kao visoko rizična.

Nažalost, moja ginekologinja Miriam Lonza-Babić prije par dana je zbog zdravstvenog stanja završila u bolnici. Medicinska sestra koja radi u njenoj ordinaciji nazvala me je kako bi me obavijestila o novonastaloj situaciji. Pregled sam trebala imati danas, međutim pregled je otkazan i adekvatna zamjena nije pronađena. Kada sam upitala što sada, gdje da otiđem, odgovor je glasio da ukoliko imam mogućnosti otiđem privatno, a ako nemam, da pokušam pronaći nekoga koga poznajem u bolnici kako bi me netko od ginekologa ”ubacio”. Pomalo iznenađena rekla sam dobro i pozdravila se sa sestrom misleći kako s obzirom na stanje trudnoće ne bi trebao biti problem naručiti se na pregled u bolnicu.

Nakon toga uzela sam telefon i nazvala centralno naručivanje. Nakon što sam objasnila situaciju odgovor s druge strane telefona zvučao je ovako: ”Svi su doktori zauzeti Lonzinim pacijentima, ne razumijem zašto više zovete ako se zna da u bolnici nema mjesta. Idite privatno.” Opet iznenađena pomalo neprimjerenim odgovorom zapitala sam kako to da ne postoji adekvatna zamjena za ginekologa koji je u sustavu zdravstva i kako to da se može dopustiti da osoba u 37. tjednu visoko rizične trudnoće bude bez doktora? Odgovor koji sam dobila bio je : ”Dobro, onda dođite kada Vas uhvate trudovi i netko će vas primiti”.

Nakon toga odlučila sam se zahvaliti i poklopiti jer u svom stanju moram misliti na dijete i sebe i da se što manje izlažem stresu.

Sada me zanima, što ukoliko ja nemam novca za privatni pregled? Što ako ne poznajem nikoga u bolnici da mi sredi nešto ”preko veze”? Zbog čega sam ja u potpunosti zdravstveno osigurana osoba (osnovno+dopunsko osiguranje) ako mi nije omogućena zamjena kada se moja ginekologinja razboli? Znači mogućnost pregleda imam samo kada je ona tu, zdrava i sposobna za rad.

Inače stvarno nisam osoba koja se žali i koja ovako piše po medijima i 90% sam sigurna da imam normalnu trudnoću da ovo ne bih izašlo u medije i da bih stala doma i čekala, ali ovo smatram stvarno neprimjerenim. Smatram da se barem  za trudnice u posljednjim tjednima može pronaći neko rješenje. Također, svjesna sam i situacije s aktualnim virusom i nedostatkom medicinskog osoblja, no i dalje mi neke stvari nisu jasne.

Za kraj želim reći da je medicinska sestra koja me obavijestila o ovom događaju u potpunosti bila fer kao i uvijek, jer ona niti je u mogućnosti sama pronaći zamjenu, niti ima te ovlasti.

Ne mislim da ću nešto postići s ovim tekstom, ali želim da sve žene koje su u sličnoj situaciji budu upoznate sa stanjem kako se ne bi uzaludno izlagale stresu. Čuvajte se!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA