31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOd devet novooboljelih, sedmero s Brača, Hrvati koji su u državu ušli...

Od devet novooboljelih, sedmero s Brača, Hrvati koji su u državu ušli prije ukidanja samoizolacije bit će maknuti s popisa

Potvrđena je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba potvrđeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Krunoslav Capak kazao je da bi osobe u samoizolaciji mogle izaći na biralište, sukladno mišljenju da učenici koji su u samoizolaciji mogu pisati državnu maturu. Potvrđena je da će se svi oni koji su prilikom prelasku državne granice dobili rješenje o samoizolaciji, a prije ukidanja te mjere za hrvatske održavanje, skinuti s popisa.

“U posljednja 24 sata oboljelo je 9 osoba, čime se ukupan broj popeo na 2196. Testirano je 46 071 osoba, od čega u posljednja 24 sata 1169. Postotak oboljelih je 4.77 posto. Nažalost, u Koprivnici je preminuo pacijent rođen 1936., koji je imao kronične bolesti. Na respiratoru se nalazi 12 osoba, a ukupno se oporavilo osoba 1784. Sedam osoba oboljelo je na Braču. Većina ih se nalazila u samoizolaciji. Iz KBC Rijeka otpušteni su svi bolesnici ” kazao je uvodno ministar Beroš.

Na novinarsko pitanje tko će u Splitu podnijeti ostavku, kad je to u Koprivnici učinila ravnateljica Doma za starije ministar Božinović kazao je kako se tu radi o privatnom činu.

Na koji će se način organizirati izbori za osobe u karanteni

“Oni nisu bolesni, već su bili u kontaktu s oboljelima, kod njih postoji povećana šansa da ih razbole. Pretjerano se ne razumijem u to, ali smatram da nije problem organizirati njihovo glasovanja na daljinu. Nas nekoliko epidemiologa danas je raspravljalo mogu li djeca koja su u samoizolaciji doći pisati maturu i zaključili smo da mogu” kazao je Capak.

O tome zašto se na Murteru uvela karantena, a na Braču nije

” Mnoge su razlike između ova dva slučaja. Osnovna je da lokalni stožer na Murteru tražio karantenu. Tamo smo u jednom trenutku imali veliki broj oboljelih. Brač ima veći broj stanovnika, a tu su i zdravi radnici koje trebaju ići na posao. Ove mjere su mala stepenica ispod karantene. Prekinuta je sva komunikacija s otokom. Epidemiolozi su tamo i situacija se rješava” kazao je Capak

Tko procjenjuje tko može ući u Hrvatsku

“Prema izvješćima koje sam dobio u Hrvatsku je ušlo 667 stranih državljana, među kojima su Slovenci, Austrijanci i Nijemci, ali određeni broj državljana trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine i Srbije. Na graničkom prijelazu odlučuje granična policija, sukladno dobivenim smjernicama. Preporučili smo stranim državljana da prije dolaska upravi za granicu pošalju upit. To je dobar put. Procedura na samoj granici je puno brža tako. Rezervacija za hotel je dovoljno dobra razlog za ulazak u Hrvatsku” kazao je ministar Božinović.

O porastu broj oboljelih u Wuhanu

“Takav porast se može dogoditi i kod nas. Moramo i dalje biti oprezni i poštovani distancu. Jedno od upozorenja je i Brač” kazala je Markotić.

O izvidima policije u domu za starije u Splitu

“Moramo priznati da mi nije jasno neslužbeno nezadovoljni. To nije način komuniciranja institucija. Ministarstvo unutarnjih poslova nema ništa s izvidima policije i državnog odvjetništva. Neslužbeno mišljenje ne želim komentirati” kazao je ministar Božinović.

O serološkim testovima

“Mi smo naše testove dobili jučer i završili smo validaciju testa kojeg smo kupili na više od 100 seruma i dobili smo odlične rezultate. Možemo započeti s time. Nismo odmah dobili odobrenje od Etičkog povjerenstva. U ovom trenutku sve je spremno. Nadam se da ćemo krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna imati rezultate. 1000 uzoraka nije reprezentativan uzorak za Hrvatsku. Cilj nam je nabaviti presjek populacije. Kad nam se odobri projekt i kad nabavimo puno više testova zavirit ćemo u određene populacije koje smatramo ugroženima i dati podatak i o njima. Bit će to i prilika da se obuhvati reprezentativan uzorak populacije” kazao je Capak.

O dolasku slovenskih državljanja

“Razgovaramo sa slovenskim kolegama, razmjenjujemo iskustva, a razgovaramo o dolasku slovenskih državljana u Hrvatsku i obrnuto, ali za sad nemamo konkretan datum”, kazao je Capak.

O omogućavanju izvannastavnih aktivnost i treninzi sportaša svih kategorija

“Napravilo smo detaljnije upute za škole i vrtiće i smatramo da se to možemo primijeniti i na ove aktivnosti, ali njihovo aktiviranja na resornom ministarstvom. Upute za rad fitnes centara i teretana objavit ćemo tijekom popodneva” kazao je Capak.

O ukidanja samoizolacije

“Svi oni kojima je izrečena mjera samoizolacije prije stupanja na snagu ukidanja samoizolacije za naše državljane prilikom ulaska u Hrvatsku, tijekom će biti dana skinuti s popisa. To se odnosi samo na one koji su prilikom prelaska granice dobili od granične policije rješenje o samoizolacije” kazao je Božinović.

O otvaranju bazena

” Preporuke su u izradi i one su u završnoj fazi, želimo ih uskladiti s vlasnicima bazena kao i sa sportašima” kazao je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA