16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleJAVNI PROSTOR – POTREBA ILI LUKSUZ (5): Kako su stanovnici Zlatnog potoka...

JAVNI PROSTOR – POTREBA ILI LUKSUZ (5): Kako su stanovnici Zlatnog potoka samoinicijativno uredili prostor u kojem žive?

Zlatni potok naselje na samom rubu grada, izgrađeno davne 1976. imalo je sve potrebne sadržaje za kvalitetan život u to vrijeme. No protek vremena, godine neodržavanja i nebrige, napravili su svoje. Nedostatak parkinga, uska, neprotočna ulica, sve veći broj apartmana, zatvaranje butige i mesnice, doveli su do toga da je život u naselju postao težak i kompliciran, a „zlatan“ je ostao samo pogled. Ipak, nije sve tako sivo jer, osim pogleda, Potok ima i stanovnike, koji su odlučili kako neće čekati da im netko drugi ponudi rješenja, već su sami pokrenuli promjene. Ovo je pozitivna pričao građanima, koji kroz aktivno djelovanje, mijenjaju na bolje uvjete života i javni prostor, koji im i pripada.

Zlatni potok, snimka iz zraka

Tridesetak godina i više, naselje je prepušteno samo sebi. Iako nikad ne bismo živjeli nigdje drugdje, svakodnevni život postao je pakao. Nekad smo imali butigu u Mare, imali smo mesnicu, okoliš se redovito održavao. Sad nemamo ništa. Prije pet godina okupilo se nas desetak mlađih i počeli smo razgovarati i pokušali smo nešto napraviti. No tadašnja gradska uprava nije imala sluha za naše prijedloge, a nismo imali ni sugovornika u gradskom kotaru. Stvari su se u međuvremenu promijenile i evo rezultata, govore nam stanovnici Zlatnog potoka.  

Sve je počelo s javnim kupalištem na Belvedereu, gdje se dio stanovnika Zlatnog potoka kupa. Sami su se organizirali i uredili betonsku plažu kraj hotela, koji oronuo 29 godina čeka obnovu.

Ekipa čisti Ulicu Vlaha Bukovca ispred devastiranog Hotela

-Mi nismo protiv obnove hotela Belvedere. Ono za što smo se mi zalagali jest da pomorsko dobro, koje još nije utvrđeno, kao i Ulica Vlaha Bukovca, ostanu, kao što i jesu, javni prostor.

Ove godine na inzistiranje građana na Belvederu su postavljene zaštitne bove

Taj javni prostor, kupalište koje koristi veliki broj građana htjeli smo urediti. Prostor je bio oštećen u ratu, ali i od valova, zapušten na sve načine. Moramo tu pohvaliti pročelnika UO za turizam Marka Miljanića koji nam izašao u susret. Grad je postavio bove, kojima je povećana sigurnost kupača, betonirali su tarace, koje su bile oštećene od djelovanja mora. Od vlastitih smo sredstava kupili tuš i sve ostalo što je bilo potrebno. Svake godine postavljamo skalice i održavamo ih. Uredili smo i zelene površine oko kupališta, a ove godine, vjerojatno zbog koronavirusa, ali i činjenice da je kupalište napokon uređeno, veliki broj građana i iz drugih dijelova grada, koji se prije nisu tu kupali, je počeo dolaziti na Belveder.

Igralište na Belvederu koje su sami građani očistili i uredili

Osim javnog kupališta, stanovnici Zlatnog potoka sjeli su zajedno i napravili plan zahvata koje bi u njihovom naselju trebalo napraviti, kako bi im svima život bio ugodniji. A problemi ovog naselja počinju s uskom ulicom koja je zbog nedostatka parkirališnih mjesta zagušena automobilima, što pristup hitnim službama itekako otežava, zbog nemogućnosti okretanja, a ponekad i prolaska njihovih vozila. Iako problem nije u potpunosti riješen, pomaci su vidljivi.

Ovako je lani izgledala Ulica Frana Supila

Pločnik, namijenjen pješacima od izlaska iz naselja kroz Ulicu Frana Supila, postao je nedostupan pješacima, pa smo prvo raslinje, koje je u više navrata padalo po trotoaru, uz pomoć Grada (JVP Dubrovački vatrogasci, Čistoća,  Vrtlar i Tehnogradnja) uklonili i nakon 30-ak godina očistili. Akciji su se pridružili i brojni stanovnici naselja, kažu.

Akcija čišćenja okoliša u Zlatnom potoku

Kad je pločnik postao siguran od odrona, odlučili su u dogovoru s gradskim službama zabraniti parkiranje na njemu. Kako bi omogućili parkiranje onima koji su tim činom ostali bez parkinga, u dogovoru s Gradom su staru autobusnu stanicu i proširenje uz nju izravnali i pretvorili u parking i tako dobili više prostora za parkiranje stanovnika ulice Frana Supila. Tu sad stanovnici s Viktorije, mogu parkirati vozila, a pločnik ostaje prohodan za pješake.

KAD SE MALE RUKE SLOŽE: Radna akcija u Zlatnom potoku

Novo parkiralište, koje je oslobodilo cestu i pješačku stazu

– Konačno rješenje parkinga dogodit će se kad se izgradi javna garaža ispod današnjeg igrališta. Ta bi garaža trebala imati oko 80 parkirališnih mjesta, a s njom bi se i kroz Ulicu Zlatni potok uveo novi režim parkiranja i ulica bi bila protočnija. S gradom razgovaramo o načinu kako izgraditi garažu. I vjerojatno će proći neko vrijeme, ali mi nećemo odustati. S morske strane Ulice Zlatni potok će ostati trotoar na koji se više neće parkirati, a s druge strane će se ocrtati parking koji će se naplaćivati po modelu povlaštene parkirališne karte. Širina kolnika i dalje ostaje samo jedna traka, jer drugačije nije moguće. U budućnosti mislimo kako bi Ulica postala jednosmjerna spojem na Ulicu druge Dalmatinske brigade, objašnjavaju aktivni građani.

Radovi na parkiralištu ispod igrališta, gdje se planira izgradnja javne garaže

GK Ploče iza Grada dobiva garažu i parkiralište za 82 vozila

-Nedostatak parkinga određuje sve drugo u prostoru Zlatnog potoka, a  činjenica je kako su lani brojna taxi i rent-a car vozila potpuno zagušila Ulicu Frana Supila od Viktorije do Belvederea.

Zakrčena Ulica Frana Supila

-Pješačka staza je bila prepuna parkiranih vozila, koja su po pozivu jurila prema Pilama. To je bilo neizdržljivo. Za nas mlađe to nisu neki problemi, ali u Potoku živi puno starijih ljudi, koji su zbog svake sitnice prisiljeni ići u Grad do butige, do bolnice, apoteke. Pa onda i djeca, koja pješače do škole. Ako moraju hodati po prometnoj cesti, jer su na trotoaru parkirana auta, njihova je sigurnost ugrožena, kažu.

Ulica Frana Supila sad

Svih ovih pet godina, malo po malo guraju prema konačnim rješenjima. U trenutku kad su napokon raspisani kotarski izbori shvatili su da se moraju organizirati jer osim njihovih, postoje i problemi u cijelom kotaru Ploče koji su direktno ili indirektno međusobno  povezani. Uz pomoć ostatka stanovništva Ploča, koji također žele mijenjati stvari na bolje i poboljšati kvalitetu života ovog područja, za predsjednika kotara izabran je nezavisni kandidat Srđan Obad.

Stanovnici Zlatnog potoka: Domouprava nas ignorira 3, a svi ostali već 20 godina!

– Gradonačelnik Franković i ova gradska uprava, kao i Srđan Obad, kotarski predstavnik imali su razumijevanja za naše prijedloge i stvari su se počele kretati nabolje. Ove smo godine s gradonačelnikom i pročelnicima imali 7 sastanaka, a Obad je nebrojeno puta išao na sastanke i dogovore, pričaju mi građani, koji rezultate svog aktivizma vide u prostoru u kojem žive i to ih potiče da aktivni budu i dalje.

Popravak oštećenja na javnom kupalištu Belvedere

PRVI REZULTATI ZBORA GRAĐANA Rekonstrukcija javne rasvjete dijela Zlatnog potoka

-Zalažemo se i za to da se danas-sutra spoje ulice Vlaha Bukovca i Frana Supila što je i stav kotarskog vijeća dostavljen na protokol grada i Upravnom odjelu za urbanizam i izgradnju, a nakon burne javne rasprave o UPU Sv. Jakov 2.2. To je nužno kako bi se ovaj dio grada bolje povezao i kako bi se smanjio pritisak na obje ulice, jer kad se jednom obnovi Belvedere, a i izgrade razne vile u sv. Jakovu, ove će se uske ulici, opet zagušiti i  javni interes će pasti u treći plan, zaključuju.

Mještani Zlatnog potoka u svome naselju već dugo (20-ak godina) nemaju butigu osnovnih namirnica, najbliža je na Pločama poprilično udaljena od naselja, osobito za one slabo pokretne i starije.  

-Tražili smo neko zemljište, koje je pristupačno vozilima dostave, a da je u vlasništvu Grada, kako bi onda Grad mogao raspisati natječaj za postavljanje montažnog objekta. Prvo smo mislili da bi to moglo biti na Viktoriji, ali tamo nije bilo gradskog zemljišta. Onda smo pronašli drugo odmah na početku naselja. Grad je prihvatio naš prijedlog, ali smo morali čekati godinu dana da se, po Zakonu o nerazvrstanim cestama, Grad upiše kao vlasnik na ulicu Zlatni potok kao i na  zemljište predviđeno za butigu. Dočekali smo i to. Rezultat je to brojnih sastanaka s gradonačelnikom i pročelnicima upravnih odjela. Konačno je raspisan natječaj, ali zbog novih MTU, potencijalni koncesionari predlažu promjenu lokacije na postojeći prostor butige u samom naselju. Butiga trebala početi s radom u veljači 2021., govore mi u nadi da će tako i biti stanovnici Potoka.

Raspisan natječaj za zakup javne površine za butigu u Zlatnom potoku

Akcija čišćenja okoliša u listopadu 2020.

-Sve ovo što smo napravili rezultat je aktivnog sudjelovanja nas 15-ak stanovnika i  predsjednika Kotara i stalnih pritisaka na gradsku upravu. Ali i s druge strane volje za suradnjom  gradonačelnika i pročelnika određenih upravnih odjela. Ništa se nije događalo dok na kotarskim izborima, na koje smo izašli u velikom broju, napokon nije izabran netko s kime možemo  komunicirati. Srđan Obad  posreduje između nas i gradske uprave što nam jako puno pomaže, objašnjavaju.

TRANSPARENTNOST: genijalan potez Srđana Obada koji je poslao priopćenje o čemu se sve razgovaralo s gradonačelnikom Frankovićem

Uz pomoć brojnih drugih, najaktivniji sudionici ove promjene u javnom prostoru su: Zlatko Tomić, Vedran Market, Ante Perović, Nikša Martinović, Vlaho Jerinić i Darko Tomić.

Srđan Obad, predsjednik GK Ploče -Iza Grada

Predsjednik Gradskog kotara Ploče – iza Grada Srđan Obad ističe kako je pristao na kandidaturu za predsjednika na kotarskim izborima upravo zbog inicijative stanovnika kotara te građanskih inicijativa Dajmo ruke i Srđ je grad, jer su svi postali nezadovoljni načinom upravljanja područjem ovog kotara.

-Prije svega moram naglasiti da smo naišli na situaciju da gradski kotarevi nisu postojali 8 godina. Da bi išta mogli raditi, prvo smo trebali uspostaviti kompletnu organizacijsku strukturu od maila do sjednice vijeća.

S vijećnicima GK Ploče – iza Grada smo organizirali obilaske u kojima smo popisali dosta problema na Pločama i predali ih kao plan rada za predstojeću godinu upravnim odjelima. Nažalost, uz sva naša upiranja, nije bilo pomaka. Upravni odjeli nas jednostavno nisu doživljavali. Nakon godinu dana dobili smo tajnika. Stvari se pomalo miču na bolje, bar što se tiče ovih sitnih komunalnih problema. Postali smo vidljivi nakon prosvjeda na Viktoriji jer je napokon narod rekao što mu smeta i što hoće.

JASNO, GLASNO I ZAJEDNO: prvo mi, pa onda investitori!

Danas imamo parkirnu zonu samo za građane u cijelom kotaru, uređene plaže, sređene dijelove, koji su godinama bili zapušteni, i konačno ono što je najbitnije dobili smo prostor kotara gdje možemo imati sjednice i primati građane s prijedlozima i problemima. To nije ni 10 posto onoga što smo tražili, ali je ipak nešto.

Sve ovo ne bi bilo moguće da ne postoje ljudi koji misle svojom glavom i koji su dovoljno hrabri jer se ne boje reći što im smeta i što ih tišti. Na sreću to su stanovnici mog kotara i čast mi je biti predsjednik GK Ploče iza Grada, ističe Srđan Obad.

Članak je sufinanciran od strane Agencije za elektroničke medije u sklopu projekta “Javni prostor – potreba ili luksuz”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA