21.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 kolovoza, 2022
NaslovnicaVijestiUTAKMICE, KONGRESI, KONCERTI Nova dvorana u Gospinom polju imat će 4200 mjesta

UTAKMICE, KONGRESI, KONCERTI Nova dvorana u Gospinom polju imat će 4200 mjesta

Gradonačelnik Mato Franković prezentirao je u Velikoj vijećnici jedan od ključnih infrastrukturnih i sportskih projekata – dvoranu u Gospinom polju. Idejni projekt je gotov, građevinskoj dozvoli se nadaju krajem 2021., a kompletan završetak izgradnje dvorane koja će između ostalog poslužiti i za orgranizaciju utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva, očekuje se 2024.

-Gradsko vijeće je u siječnju 2019. usvojilo strategiju sporta, nakon toga smo u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom zajedno podnijeli kandidaturu da budemo jedan od gradova domaćin Svjetskom rukometnom prvenstvu 2025. U veljači 2020. donesena je odluka da će Grad Dubrovnik biti jedan od domaćina što nas je onda naravno i obvezalo da započnemo sa svim potrebnim radnjama kako bi imali dvoranu – rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković.

-Pristupilo se izradi idejne studije prostorno programskih kapaciteta dvorane u Gospinom polju, a za što se angažirala tvrtka koja je već prethodno sudjelovala na izradi DPU Gospino polje – dodao je.

-Došlo se do dvije varijante, od kojih se varijanta dva, bez pomičnog krova pokazala ekonomski bolja, ali ista iziskuje malo dulje vremena za realizaciju jer je potrebno izmijeniti DPU Gospinog polja kako bi se ta dvorana uklopila u postojeći prostor.

Što će sve biti u dvorani kada se ona izgradi?

-Dvorana će biti multifunkcionalna, sportska, kongresna i kulturni centar uz postojeću dvoranu u Gospinom polju. Nova dvorana će u budućnosti imati kapacitet oko 4200 mjesta. Zajedno s postojećom dvoranom tvorit će jedinstveni ansambl jer će biti povezane sa suhim vezom. Ovakva dvorana bi bila jedinstveni kompleks u RH jer bi na jednom mjestu istovremeno imali tri terena dimenzija potrebnih za održavanje rukometnih i malonogometnih utakmica – objasnio je Franković.

Siguran je kako će dvorana osim sportskog sadržaja zbog svojih mogućnosti ona biti vrlo često korištena i za potrebe kongresa, sajmova, izložbi, koncerata i raznih kulturnih programa. Ovakva dvorana pruža mogućnost gradu organizaciju dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije.

-Ona bi u budućnosti udovoljila svim potrebama trenažnog i natjecateljskog programa svih naših klubova. Ono što slijedi nakon odabranog rješenja je ciljana izmjena DPU-a čije pokretanje će uslijediti do travnja sljedeće godine. Očekujemo da će iste biti gotove najdalje u listopadu sljedeće godine, onda slijedi ishođenje građevinske dozvole. Paralelno s cijelim ovim procesom radit će se projektna dokumentacija. Cilj je da do kraja 2021. dobijemo građevinsku dozvolu – kazao je na konferenciji Mato Franković.

Istaknuo je činjenicu koju su mu prenijeli izrađivači strategije sporta, a to je kako nigdje u Europi nema na jednom mjestu takav kompleks više dvorana koje mogu odmah udovoljiti svim natjecateljskim izazovima.

-Tu ćemo sigurno biti jedinstveni i kao takvi primamljivi – kazao je.

Sredstva potrebna za dvoranu tražiti će se od Europske unije, a projekt priprema Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju na čelu s pročelnicom Zrinkom Raguž.

-Konačni cilj je da dvorana bude završena negdje na samom kraju 2024. te da ostane nekoliko mjeseci za uhodavanje dok ne počne Svjetsko rukometno prvenstvo. Želim zahvaliti i Hrvatskom rukometnom savezu koji nas je pratio pri izradi ovoga rješenja, detaljno je sve usklađeno sa Savezom da ne bi bilo kasnije problema da nešto nije prilagođeno- rekao je Franković.

Što se tiče postojeće dvorane u Gospinom polju, gradonačelnik je kazao kako je izrađena potrebna dokumentacija te kako uskoro kreće energetska obnova, a nakon toga će uslijediti i kompletno unutrašnje uređenje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA