27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMještani Osobjave ogorčeni - 11 godina čeka se građevinska dozvola za vodovod....

Mještani Osobjave ogorčeni – 11 godina čeka se građevinska dozvola za vodovod. Tko je zakazao?

Predsjednik Mjesnog odbora Osobjave Željan Milošević odgovorio je na izlaganje načelnika Općine Janjina Vlatka Mratovića po pitanju izgradnje vodovoda u Osobjavi. On smatra kako nije normalno da dokumentacija za građevinsku dozvolu 11 godina ležu u Uredu za prostorno planiranje u Pločama pa se obratio i Ministarstvu prostornog uređenja. Zaključuje kako Općina zanemaruje interese stanovnika Popove Luke, Osobjave, Zabrežja i Gornjeg Sresera te najavljuje da će se obratiti Općini Orebić za pomoć. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Načelnik Janjine o izgradnji vodovodne mreže u Osobjavi: nisam ni ja zadovoljan…

-Dolaskom regionalnog vodovoda na Pelješac, riješilo se pitanje vodovodne opskrbe stanovnika Janjine i Drača. Dodatnim zalaganjem zaslužnih mještana Sresera i Popove Luke i tamo je riješena vodovodna infrastruktura. Od tada, pa sve do danas, obećava se rješavanje vode za dio Sresera(Dol) i Osobjavu. Spomenuti načelnik svake godine je na upit o rješavanju pitanja vode za Osobjavu imao razna obećanja i odgovore. Investicija od 25.000.000,00 kn je velika, ali Općina je bila dužna pripremiti potrebnu dokumentaciju za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Sama investicija izgradnje obveza je regionalnog vodovoda NPKLM, što bi se najvećim dijelom moglo izgraditi novcem iz Europskih fondova.

Kada će doći voda u selo Osobjava na Pelješcu?

Dokumentacija potrebna za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole leži u Uredu za prostorno planiranje u Pločama godinama, pa je i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na zahtjev Mjesnog odbora Osobjave poslalo podnesak koji predstavlja žalbu radi nedonošenja odluke po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole za vodovod Janjina – Sreser – Osobjava.

Dopis Ministarstva

Jasno je i vidljivo da se načelnik jako trudi oko uređenja Janjine, Drača i Sresera i vrlo brzo za investicije u tim mjestima ishodi potrebnu dokumentaciju, dok za Popovu Luku, Osobjavu, Zabrežje i Gornji Sreser (Dol) skoro da nije ni zainteresiran. Zbog svega navedenog u Osobjavi postoji težnja da se mjesto odvoji od Općine Janjina i pripoji Općini Orebić. Moramo napomenuti, pored vodovoda koji nemamo, da je u ljetnim mjesecima napon električne mreže 190V, pa se stanovnicima i vlasnicima vikendica i apartmana kvare razni uređaji u kućanstvu. U mjestu se trenutno koristi trafostanica napravljena 1962. godine.

Zahtjevi Mjesnog odbora ni jedne godine se nisu ispunili, a na svu muku je obnovljena seoska zgrada Stražanica prije 3-4 godine, na kojoj još nije priključena električna mreža, što je u više navrata traženo. Što se tiče asfaltiranja ceste kroz selo, za najveći dio zaslužne su neke druge strukture i privatne investicije, Općina je investirala samo 300 metara asfalta. Sva ostala ulaganja u zadnjih 5 godina iznose ukupno oko 40.000,00 kn, za uređenje malog dijela obale i popravak rubnika ceste u dužini od 150 metara. Slažemo se s ulaganjem u Janjinu, Sreser i Drače, ali ostala mjesta su u potpunosti zanemarena.

Vodovodni sustav bi se davno riješio da je to bilo u interesu načelnika, smatramo da ničim nije doprinio da se ubrza ishođenje dozvola. Na žalost izvlaštenje i ishođenje dozvole za vodovodnu infrastrukturu traje i više od 11 godina, dok za proširenje ceste do kamenoloma u Osobjavi smatramo da se puno više zalagao i brzo riješio potrebnu dokumentaciju. Općina Janjina na čelu s načelnikom, da je imala volje i htijenja, sve ove probleme oko lokacijske i građevinske dozvole mogla je riješiti u nekoliko godina, a ne da to isto traje više od 11 godina. Sumnjamo da postoje i drugi razlozi zbog kojih se odugovlači s rješavanjem dokumentacije. S obzirom na dosadašnje iskustvo, ne nadamo se brzom rješenju našeg problema, te ćemo se obratiti Općini Orebić, koja ima interes da se budući vodovod iz Osobjave produži prema Crkvicama i uvali Prapratna, stoji u priopćenju MO Osobjave Željana Miloševića.

FOTO: Facebook

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA