28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGRADSKI STANOVI U SUDSKIM POSTUPCIMA: najmoprimci ne žele iseliti iako više nisu...

GRADSKI STANOVI U SUDSKIM POSTUPCIMA: najmoprimci ne žele iseliti iako više nisu socijalno ugroženi

Ukoliko drugostupanjski sud potvrdi odluku Općinskog suda u Dubrovniku, Gradu Dubrovniku će se vratiti stan od 50-tak kvadrata koji će se potom dodijeliti jednoj obitelji slabijeg imovinskog stanja.

U stanu koji je bio predmetom ovog sudskog spora živi peteročlana obitelj već 23 godine, naime, dobili su ga na korištenje 1998. godine i to na osnovu socijalnih prilika i tadašnje Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika socijalno ugroženim osobama slabijeg imovinskog stanja.

No, revizija koju je proveo Grad Dubrovnik na temelju svoje odluke iz 2016. pokazala je kako obitelj o kojoj je riječ više ne ispunjava uvjete za korištenje gradskog stana, budući u svom vlasništvu imaju jednu nekretninu. Uvjeti pod kojima su se tom odlukom mogli sklopiti novi ugovori su da podnositelj zahtjeva mora imati prebivalište u neprekidnom trajanju od najmanje 15 godina, da ukupna mjesečna primanja po članu obiteljskog domaćinstva u prethodnoj godini ne prelaze 50% iznosa prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj, da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu nekretninu, da ne koriste bez, valjanog pravnog temelja stan ili drugu nekretninu u vlasništvu grada Dubrovnika te da nemaju dugovanja prema Gradu Dubrovniku.

-Grad Dubrovnik je ovoj obitelji u Mokošici poslao obavijest o prestanku važenja Ugovora o najmu stana te ih je pozvao da u roku od 15 dana od primitka podneska dostavi propisanu dokumentaciju. Nakon dostavljene dokumentacije Povjerenstvo je 2017. godine jednoglasno utvrdilo da ova obitelj ne ispunjava uvjete iz Odluke o najmu stana obzirom da ista ima u vlasništvu nekretninu. Kada ih je Grad pozvao da napuste stan 2018. godine obitelj je to odbila, a onda je Grad predložio sudu da donese presudu jer – kako stoji u obrazloženju – Grad nikada nije obećao obitelji da će u stanu u Mokošici biti trajno smještena.

S obzirom kako je ova presuda Općinskog suda u Dubrovniku nepravomoćna, tužena obitelj ima 15 dana za žalbu, međutim kako je jedna članica obitelji suvlasnica stana na Ilijinoj glavici, a koji je stekla nakon nasljeđivanja majke to dokazuje kako nije udovoljila uvjetima za produljenje ugovora o najmu sa zaštićenom najamninom.

Upitali smo Grad Dubrovnik što će napraviti s ovim stanom od skoro 50 “kvadrata” u Mokošici ukoliko presuda postane pravomoćna.

-Pravomoćnošću predmetne presude, odnosno predajom u posjed stana Gradu Dubrovniku steći će se uvjeti za stavljanje na raspolaganje predmetnog stana onoj osobi koja ostvari uvjete u javnom natječaju koji se provodi temeljem Odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika („Službeni glasnik Grada Dubrovnika” br. 8/16), i formirane Konačne liste prvenstva za davanje stanova u najam – odgovorili su iz Grada.

Valja napomenuti kako je nakon revizije Grada Dubrovnika 2017. vezano uz kori­štenja stanova u vlasništvu grada uočeno kako od 56 stanova 34 korisnika ne ispunjavaju uvjete. U zgradi u Mokošici u kojoj je i spomenuta obitelj čak 21 korisnik ne ispunjava uvjete sukladno Odluci, a u trenutku pisanja ovoga teksta osim ove nepravomoćne presude donesena je i još jedna u kojoj obitelj također mora napustiti gradski stan jer njihova primanja prelaze prosječnu mjesečnu neto plaću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA