28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleLokrumO3 - osobe s invaliditetom mogu raditi u turizmu, ali i biti...

LokrumO3 – osobe s invaliditetom mogu raditi u turizmu, ali i biti turisti

LokrumO3 – osjeti, okusi, odnesi – projekt je čija je završna aktivnost konferencija o pristupačnom turizmu održana u pristupačnoj kongresnoj dvorani na Lokrumu, a sudjelovalo je skoro 100 ljudi, od toga skoro polovica su bile osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju.

Paralelno s konferencijom, ispred Kongresne dvorane se održavala radionica izrade sapuna s mirisima Lokruma u kojoj su sudjelovali učenici Osnovne škole Montovjerna, članovi Udruge Rina Mašera, Udruge down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije i Centra Josipovac.

Osim ove konferencije, kroz projekt je izrađena i brošura o načinima ophođenja s osobama s invaliditetom i jednostavnim receptima koji sadrže namirnice koje rastu na Lokrumu.

U službenom programu sudjelovali su: ravnateljica Uprave za programe i projekte Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Nada Zrinušić; predstavnica Dubrovačko-neretvanske županije Nina Skurić; zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo u Gradu Dubrovniku, Miho Katičić; ravnateljica Javne ustanove Rezervat Lokrum Nikolina Grković; pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić; cavtatski književnik i ljubitelj putovanja, Davor Novevski te direktorica Agencije za komercijalnu djelatnost Adela Jelinek Bišćan.

Razgovaralo se o dostupnosti prostora, sadržaja i usluga iz turističke ponude osobama s invaliditetom, načinima prihvatljive komunikacije i zapošljavanja OSI u turizmu i predstavilo se primjere dobre prakse turizma za OSI bez prepreka u dubrovačkoj regiji.

Izlaganje na temu zapošljavanja OSI u turizmu održao je pravobranitelj Darijo Jurišić, dok je primjere dobre prakse za grad Dubrovnik prezentirao Miho Katičić, a za otok Lokrum Kristina Ćurćija. Izlaganje s primjerima putovanja i izazovima na koje je nailazio, održao je Davor Novevski, koji se kreće uz pomoć invalidskih kolica.
Projekt se nastavlja kroz sve educirane djelatnike za rad s OSI, ali će i kroz eko sapune biti prisutan u svakom domu, gdje se oni nađu i donesu mirise otoka Lokruma.

Zaključak konferencije je da za osobe s invaliditetom postoje još mnogi izazovi, ali i mnoge perspektive u turizmu bilo da su zaposlenici u turizmu ili u ulozi turista.

Projekt provodi Udruga Poseban Prijatelj iz Dubrovnika u partnerstvu s Udrugom Rina Mašera, Centrom za rehabilitaciju Josipovac, Centrom UP2DATE, OŠ Montovjerna i Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, uz financijsku potporu Ministarstva turizma i sporta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA