34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 srpnja, 2021
NaslovnicaPolitikaKRISTIĆ O GRADNJI U SOLINSKOJ: GUP je manjkav, ali investitori nemaju pravo...

KRISTIĆ O GRADNJI U SOLINSKOJ: GUP je manjkav, ali investitori nemaju pravo zloupotrebljavati ga

Nakon što su se stanari Solinske ulice, iznad benzinske pumpe, u kojoj je u tijeku izgradnja poslovno-stambene zgrade, obratili medijima utvrđeno je kako investitor krši zakon te im je izrečena privremena mjera zabrane izvođenja dijela radova. Povodom ove teme priopćenje za medije poslao je gradski vijećnik Maro Kristić. -Očekujem da će se u najkraćem roku uz pomoć gradske uprave iznaći način  da se uvaže nesporna prava stanara na pristup kućama, a gradnja nastaviti nakon usklađenja međusobnih odnosa između njih i investitora – napisao je Kristić.

-Dubrovnik je prepun primjera urbanističkog neukusa i megalomanske gradnje čemu svjedočimo na svakom koraku. Investitori koriste blagodati Gup-a kako bi dobili maksimalnu moguću izgrađenost i povećali svoj profit, a taj isti GUP istovremeno svima služi kao savršen argument u obrani od prozivki nezadovoljnih građana. No, to što je on manjkav, netransparentan i ubojica prostora ne znači da ga pojedini investitori imaju pravo zloupotrebljavati za vrijeđanje ljudskog dostojanstva, inteligencije i stečenih prava. 

Upravo takav primjer ponašanja investitora i institucija trpe stanari Solinske ulice. Osim što je utvrđeno da krše zakon te  im je izrečena privremena mjera zabrane izvođenja dijela radova investitori uništavaju javnu infrastrukturu koja je imovina Grada i  čije održavanje financiraju građani te se tako umjesto da svaka privatna investicija donese i neku korist i unapređenje javne infrastrukture na području na kojem se izvode radovi događa upravo suprotno, devastacija.

Zakašnjele reakcije inspekcijskih službi,  previdi ili propusti javno-pravnih tijela u procesu izdavanja dozvole i bahato ponašanje investitora opravdano su izazvali revolt stanara kojima neprimjereni uvjeti rada na gradilištu svakodnevno narušavaju kvalitetu života i proizvode materijalnu štetu na susjednim objektima, dok su onima koji žive neposredno uz gradilište zanemarena zajamčena prava i pokušava im se oduzeti jedini pristup kućama bez obzira na pravo služnosti upisano u zemljišnim knjigama.

Tako je na gradilištu koje je trenutno aktivno, ali prijeti opasnost da će se nakon okončanja sudskih sporova isto dogoditi i na susjednom zemljištu na kojem se već godinama planira graditi. Pritom je važno istaknuti da se stanari ne bune zato što žele spriječiti bilo kakvu gradnju nego zato što im se krše osnovna ljudska prava i zaprječuje i onemogućuje pristup kućama, a sve kako bi bahati investitori pretvorili svaki centimetar zemljišta u svoj profit.

Samo malo poviše spornog gradilišta nalazi se također otvoreno gradilište na koje nitko od njih nema primjedbe što upravo pokazuje primjer dobre komunikacije i uvažavanja stanara od strane investitora. Loš Gup ili bivši gradonačelnik koji je bio na čelu Grada u trenutku kada je dozvola izdana, nikome od nas a poglavito gradskoj upravi ne može i ne smije biti izlika za odricanje od odgovornosti prema sugrađanima i očekujemo da će se u najkraćem roku uz pomoć gradske uprave iznaći način  da se uvaže nesporna prava stanara na pristup kućama, a gradnja nastaviti nakon usklađenja međusobnih odnosa između njih i investitora, napisao je u priopćenju za medije gradski vijećnik Maro Kristić.

OGORČENI NA GRADNJU U SUSJEDSTVU: zbog još jednog betonskog “kašuna” ostajemo bez prilaza kućama

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić