11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiZavršila sjednica - Franković povukao cijeli dnevni red

Završila sjednica – Franković povukao cijeli dnevni red

Na 28. Sjednici Gradskog vijeća trebalo se naći 35 točaka Dnevnog reda, no zbog situacije oko koronavirusa Dnevni red reduciran je na 24 točke, a zbog mjera predostrožnosti u vijećnici su mogli biti prisutni isključivo kamermani, ne i novinari. Od 25 na sjednici je bio prisutan 21 vijećnik. Nakon primjedbi vijećnika na skraćeni dnevni red gradonačelnik Mato Franković vidno ljut povukao je sve točke dnevnog reda.

Cijelovitu videosnimku pogledajte ovdje.

Sjednici je prisustvovao i Joško Cebalo, predsjednik Kriznog stožera Civilne zaštite koji će u prvoj točki Dnevnog reda iznijeti informacije oko koronavirusa. Vijećnička pitanja se mijenjaju upravo s točkom oko informacija u vezi koronavirusa.

Za dopune oko Dnevnog reda za riječ su se javili Maro Kristić i Nikša Selmani.

– Vrlo je specifična situacija u kojoj se održava sjednica Gradskog vijeća. Jučer smo se dogovorili kako ćemo raspravljati samo o elementarnim pitanjima. Smatram ovaj današnji Dnevni red koji smo dobili uoči ove sjednice neprimjeren, smatram da u 24 točke ima puno točaka koje ne trebaju biti donesene. Nije trenutak da sučeljavamo mišljenje, bitno je skratiti ovu sjednicu – kazao je Maro Kristić.

– Ponovit ću što je rekao Kristić, interni dogovor je bio da će se donositi samo tehničke stvari. Čudi me da smo se ipak odlučili na prošireni dnevni red. Pozivam na razum – kazao je Nikša Selmani.

-Dnevni red smo značajno skratili, nismo stavili točke oko sezone, stavili smo samo one nužne. Ukoliko smatrate da bilo koja točka nije potrebna molim vas da kažete koja je to točka – kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica napomenuo je kako bi vijećnici konkretno trebali navesti koje točke žele da se skine s Dnevnog reda.

Jadran Barač je kazao kako bi se trebale skinuti 7. i 8. točka Dnevnog reda, te točke 20. i 21.

Marina Vučković Matić je kazala kako je očekivala promijenu poslovnika i da se pronađu rješenja kako pomoći sugrađanima.

Izostavljanje 7. točke Dnevnog reda nije usvojeno, kao ni izostavljanje 8., 20. i 21. točke. Dnevni red od 24 točke je ipak usvojen, bez izostavljanja pojedinih točaka koje su pojedini vijećnici predlagali.

Na sjednici mandatnog odbora razmatran je prestanak mandata Patricije Mage Vidak, koja je svoj mandat stavila u mirovanje, a nju je zamijenio Matko Munitić koji je priložio danas prisegu.

11:30 Slijedi prva točka Dnevnog reda, a koja se tiče izvješća gradonačelnika i Joška Cebala o koronavirusu. Gradonačelnik je kazao kako u ovome trenutku Grad Dubrovnik do danas nema slučaja zaraze koronavirusom.

– Grad Dubrovnik je prvi u Hrvatskoj sazvao konferenciju za medije i trasparentno informirao javnost o gubicima, tada je to bilo 30 milijuna kuna, a sada je to 100 milijuna kuna. Sustav civilne zaštite je proradio u Gradu u zadnjih godinu dana u koje smo uložili novac. Prikuoljeno je preko 250 mladih ljudi koji su pristali biti u civilnoj zaštiti i već u ovoj godini je nabavljena oprema za njih 190. Stavit će se u sustav pipravnosti, a od sutra će biti u pripremi timovi. Mjere Grada: naručeni su respiratori, građevinske tvrtke su se stavile na raspolaganje i spremne su zajedno s Gradom uložiti financijska sredstva za 6. kat bolnice, druga mjera vezana je za Crveni križ. Treća mjera je nabava materijala za zaštitu građana, nabavljeno je dvije tisuće maski, sedam paketa gumenih rukavica, naručeno je 800 komada malih gelova za dezinfekciju. Na internetskoj stranici Grada Dubrovnika navedene su sve informacije. Peta točka se veže za gradska društva.

11:40 Joško Cebalo iz županijskog stožera Civilne zaštite iznio je nekoliko informacija oko stanja u Županiji vezano uz koronavirus.

– Mi kao stožer od samog početka smo uključeni u zaštitu. Do danas je izdano 461 rješenje o zdravstvenom nadzoru, završen je nadzor nad 211 osoba, a 93 osobe je u samoizolaciji, do sada je službeno zaprimljeno osam prijava o kršenju samoizolacije, a jedan naš sugrađanin je dobio prekršajnu prijavu. U karanteni je i dalje dvoje državljana iz SAD-a i Argentine. Zatražili smo od Nacionalnog stožera da nam Sanitat i Čistoća pomognu ukoliko to bude bilo potrebno. Jednom dnevno ćemo izdavati priopćenje za medije kako bi informirali javnost. Ukoliko bude bilo potrebe za češćim istupanjem i to ćemo odraditi. Za sada je poslano 14 uzoraka na analizu, do kraja dana očekujemo rezultate preostalih pet nalaza. Dosta vremena nam oduzima transport, zahvaljujem vatrogasnoj zajednici koji automobilima prebacuju za Zagreb uzorke.

11:48 Slijedi 2. točka Dnevnog reda- Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine. Za raspravu se prvi javio Željko Raguž.

– Hrvatska se dobro drži kao i Dubrovnik, ovo je izlaganje za sve liječnike, medicinske sestre i svo medicinsko osoblje i sve one koji djeluju kako bismo bili sigurni u ovoj situaciji, kao i za blagajnice i prodavač. Na kraju zahvala jednom čovjeku koji ulijeva veliku sigurnost i nevjerojatno je imati u timu ministra zdravstva Vilija Beroša.

11:55 Za riječ se javio i Jadran Barač. – U ovom kriznom razdoblju kada su ugrožena radna mjesta i zdravlje za stotine tisuća naših sugrađana dovedeni smo u poziciju da raspravljamo o pvećanju naknade za građane, izgradnju punionica i o javnim površinama. Napustiti ćemo sjednicu nakon ove točke jer ovo je uvreda za naše sugrađane.

11:57 – Sukladno našem dogovoru od jučer mi ćemo ostati na ovoj točki Dnevnog reda, jer je ona dogovorena već, a s obzirom na situaciju postoji 13 ruku u vijećnici i mi ćemo nakon ove točke napustiti ovu sjednicu Gradskog vijeća – kazao je Maro Kristić.

11:58 Gradonačelnik je kazao kako bi trebalo svima ponovno pročitati prisegu.

– Iskreno nakon ovoga svega što sam čuo sada, žali Bože da ne dođe do rata, s vama ne bih želio dijeliti ni hodnik, a kamo li nešto drugo. U trenucima krize Grad mora pomoći najugroženijima. Grad mora pomoći onima koji su jučer i prekjučer otjerani sa svojih radnih mjesta da bi se neki nakon što završi ova kriza mogli i dalje skijati na skupim skijalištima, uživati u modernim restoranima, kupiti još jednu ili dvije kuće, danas bi morali prvo o takvima razmišljati. Sramite se takvog promišljanja. Povlačim sve točke Dnevnog reda koje sam predložio. Možete zaključiti kraj sjednice.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica je kazao kako je sjednica završena i kako se sljedeća očekuje u zakonskom roku od tri mjeseca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA