21 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Franković sam sebe ocijenio vrlo dobrim - cilj mu je do kraja...

Franković sam sebe ocijenio vrlo dobrim – cilj mu je do kraja mandata povući milijardu kuna iz EU fondova

Gradonačelnik  Mato Franković predstavio je u hotelu Dubrovnik Palace, projekte koje je gradska uprava pod njegovim vodstvom završila i započela u protekle tri godine. Kapitalni projekti svakako su završetak izgradnje OŠ Montovjerna, završetak izgradnje i puštanje u pogon pročistača za pitku vodu u Komolcu, kao i dovršetak obnove Lazareta (7. i 8. lađa, kao i oprema za ostale prostore), s 25,9 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava EU fondova.

Gradonačelnik je kazao i kako je Studentski dom, koji je iz gradskog proračuna financiran  s 30 milijun kuna također vrlo važan projekt za budućnost grada. Proširenje i energetska obnova OŠ Lapad, pa proširenje i obnova DV Palčica, otvaranje novog vrtića „ Mala kuća“ u Mokošici, proširenje vrtića u Zatonu, energetske obnove osnovnih škola Marina Držića i Ivana Gundulića, kao vrtića Ciciban i Izviđač, kao i brojna obnovljena, ali i novoizgrađena dječja i druga igrališta, poboljšala su kvalitetu života mladih obitelji, djece i mladih. A uskoro bi se tom nizu trebao pridružiti i prvi „dubrovački“ POS, stanovi za mlade po novom modelu, koji će , smatra Franković, spriječiti zlouporabu.

Uređenje prometnica, također je jedna od točki na koje je ova gradska vlast dala naglasak. Osim početka izgradnje ceste s Mosta F. Tuđmana na Pobrežje, proširenje ceste kroz Gornja sela, istaknuto je „više od 100 000 m3 asfaltiranih cesta“. „I to ne mikro, nego pravim asfaltom“, komentirao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je nabrojao cijeli niz projekata koje je odradio Vodovod Dubrovnik, a koji su poboljšali vodoopskrbu, odvodnju, a uskoro se nada i realizaciji pročistača otpadnih voda. Posebno je istaknuo  „povijesno čišćenje i obnovu stare dubrovačke kanalizacije“. Također je istaknuo i završetak prve faze sanacije Grabovice.

Uz cijeli niz komunalnih, kulturnih, kapitalnih, socijalnih i obrazovnih projekata i programa, gradonačelnik je naglasio kako je ova gradska vlast ostvarila izvrstan rezultat u povlačenju sredstava iz Europskih fondova, a istaknuo je kako je Dom umirovljenika ispod bolnice slijedeće veliko ulaganje u socijalnu skrb.

Gradonačelnik je naglasio kako je cilj svih ovih planiranih projekata poboljšati kvalitetu života građana, svih dobnih i socijalnih skupina. Najavio je kako će Dubrovnik do kraja njegovog mandata i beskućnicima osigurati pristojan i dostojan smještaj.

Franković je naglasio kako su u njegovom mandatu održani, nakon dugo vremena, i komunalni izbori za gradske kotare i mjesne odbore te dodao kako je to jako važno.

„Ljude, volontere sa terena, koji rade za svoju zajednicu treba poslušati pa i kad imaju drugačije mišljnje. Oni najbolje poznaju probleme svog kvarta“, kazao je i pohvalio sve predsjednike kotara i mjesnih odbora za trud i doprinos u rješavanju problema građana.

„Pola ovoga, što sam sad nabrojio  sam već i zaboravio, koliko je toga bilo“, kazao je gradonačelnik pri kraju govora, koji je trajao više od 60 minuta.

„Svašta se nešto izdogađalo, u ove tri godine, kao i nepredviđene situacije, kao oštećenje Orlandovog stupa. Danas, nakon završetka istraživanja, mogu reći da se Orlando neće dizati s Luže, nego će se obnoviti na svojoj lokaciji. I to počinje uskoro“, istaknuo je.

Na kraju je objavio kako je u posljednje tri godine za gradske projekte osigurano 269 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a cilj mu je do kraja mandata povući oko milijardu kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

„Nikoga nismo ostavili „sa strane“ u ovim teškim vremenima. Jedini smo grad u RH koji je izdvojio 70 milijuna kuna za pomoć građanima“, dodao je Franković te svoj rad u posljednjih godinu dana ocijenio s vrlo dobrim, za razliku od lani kad je sam sebi dao ocjenu dobar. A do petice, kaže, treba još puno raditi.

U galeriji pogledajte tko je sve bio na predstavljanju projekata gradske uprave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

INVESTITOR Marko Balija bijesan: postoje indicije da Franković i Tokić ometaju izdavanje lokacijske dozvole za Hotel Sumratin

Direktor tvrtke Consultants doo, Marko Balija je uputio pismo svim gradskim vijećnicima od kojih traži da saznaju odgovore na pitanja koja im,...

PROJEKTI GRADA: Građevinske dozvole javno dostupne, Kalamota će i zimi imati liječnika

Građanima dostupan preglednik građevinskih dozvola U cilju transparentnosti rada gradske uprave i otvaranja prema javnosti Grad Dubrovnik na svojim...

Je li lokalni SLOW FOOD put razvoja prehrambene politike Grada?

Sedmi Good Food Festival prvog je dana programa, u četvrtak 24. rujna u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, ugostio predstavljanje rezultata trogodišnjeg europskog projekta Slow...

MILE KEKIN za kraj ljeta u Slavici!

Posljednji koncert pod zvijezdama kina Slavice rezerviran je za frontmena „Hladnog piva“ i jednog od najznačajnijih hrvatskih autora, Milu Kekina i njegov...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić